Verden

Nå venter kuttpolitikken

Alexis Tsipras gjenvant makten til tross for at han har gjort helomvending i politikken siden sist valg.

Alexis Tsipras satset høyt da han gikk av som statsminister og utlyste nyvalg for en måned siden. Resultatet etter valget søndag bekrefter at han oppnådde alt han ønsket med det. Tross de siste månedenes økonomiske kaos i Hellas er støtten til venstrepartiet Syriza fortsatt overveldende. Partileder Tsipras har nærmest gjentatt valgsuksessen fra januar da han første gang ble valgt som statsminister. I tillegg lyktes han med å presse de største kritikerne av den siste låneavtalen med EU, ut av nasjonalforsamlingen.

Den sterke støtten til Tsipras er overraskende i lys av at Syriza-lederen nå gikk til valg på mye av det han var mot før valget i januar. Den gang lovte Tsipras å sette en stopper for kuttpolitikken som grekerne har lidd under de siste fem årene. Måneder med resultatløse forhandlinger med långiverne endte med at folket sa nei til mer kuttpolitikk i en folkeavstemning i juli. Få uker senere gikk Tsipras likevel med på mer innstramminger i en ny låneavtale med EU.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Feiret seieren

Hellas-kjenner Asimina Michailidou er ikke overrasket over valgseieren til Tsipras. Hun tror velgerne har belønnet ham for å ha prøvd så godt han kunne å reforhandle lånevilkårene med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Jeg tror folk opplever at han mener det når han sier han ikke har noen skjult agenda, sier Michailidou, som jobber på Arena Senter for Europastudier på Universitetet i Oslo.

Men seieren betyr at Tsipras nå ikke har noe annet valg enn å gjennomføre de detaljerte kravene Brussel har stilt i bytte mot den siste låneavtalen på 86 milliarder euro. Det viktigste for Hellas nå er at regjeringen gjenoppbygger tilliten hos långiverne og hos folket, mener Michailidou.

– Nå har ikke Tsipras noen unnskyldninger lenger. Han har ryddet veien. Nå kommer den virkelige testen der han må vise at han kan lede.

LES OGSÅ: Tsipras går av som statsminister

Få stemte

Syriza ventes å fortsette regjeringssamarbeidet med det nasjonalistiske høyrepartiet Uavhengige grekere (ANEL). Til sammen har partiene et knapt flertall på 155 av nasjonalforsamlingens 300 seter.

Mange har stusset på det uvanlige samarbeidet og at det eneste Syriza og ANEL ser ut til å ha felles er motstand mot EUs kuttpolitikk. EU-parlamentets leder Martin Schulz sier til radiokanalen France Inter at han har ringt Tsipras og spurt hvorfor han nå fortsetter samarbeidet med «dette rare partiet på ytre høyre».

Valget søndag var det femte på seks år. Den rekordlave valgdeltakelsen på drøye 55 prosent kan tyde på at folket begynner å få nok av politisk uro. Allerede valgnatten lovet Tsipras at han nå vil styre i fire år. Michailidou mener den synkende valgdeltakelsen må tas på alvor.

– Vi vil ikke at folket skal tro at det ikke har noen hensikt å stemme, sier hun.

Hva skjer nå med Hellas?

Tsipras gikk denne gangen til valg på å gjennomføre den siste låneavtalen med EU, verdt 86 milliarder euro. De fleste av kravene i denne avtalen ble allerede vedtatt i 2010 da Hellas inngikk den første låneavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), men mye er aldri blitt gjennomført av de forrige regjeringene. Nå må Tsipras privatisere, øke skatter og avgifter, og avregulere flere bransjer. Det meste av dette strider mot Tsipras’ eget opprinnelige valgprogram da han vant valget i januar.

Låne- og reformprogrammet skal kontrolleres jevnlig av långiverne, første gang allerede om en måned. Om de ikke er fornøyde med gjennomføringen eller tempoet kan de holde tilbake låneutbetalinger.

Tsipras har ikke gitt opp å få långiverne til å gå med på å slette deler av Hellas’ enorme statsgjeld. Pengefondet IMF anerkjente i sommer at gjeldsslette er avgjørende for at Hellas skal komme seg ut av krisen, men EU-landene avviser dette. IMF har sagt de vil ikke delta i den siste låneavtalen til Hellas om det ikke blir enighet om gjeldsslette. IMF skal bestemme seg i høst.

Kilde: The Guardian

Mer fra Dagsavisen