Verden

Nå skal islamistenes siste skanse bombes sønder og sammen

I skyggen av dragkampen mellom stater forsøker sivile å overleve i bomberegnet i Idlib – den siste provinsen som fortsatt kontrolleres av militante islamister.

Idlib-provinsen i nordvestlige Syria var opprinnelig et stille område gjerne preget av oliventrær. Men det som skjer nå, har aldri tidligere skjedd der.

Hele to millioner mennesker, mange av dem islamister, har flyktet inn til Idlib, slik at befolkningen har vokst til tre millioner. Mens området nå er omringet, har syriske og russiske krigsfly begynt å bombe fra luften – alt, inkludert skoler og sykehus.

Les også: Vil krigen innhente dem igjen?

– Et kaos

«Khaled», en 29-årig sunnimuslimsk syrer, er ikke en islamist, men flyttet tilbake til Idlib da borgerkrigen brøt ut. Han studerte opprinnelig ved universitetet i Damaskus, men krigen ga ham få valg: Han måtte hjelpe familien i Idlib å skaffe mat og å holde jordbruket gående. Derfor flyttet han inn i et område som var kontrollert av al-Nusra-fronten, en beryktet islamistisk gruppe beslektet med al-Qaida.

– Livet har blitt et endeløst kaos, forteller han Dagsavisen.

– Luftangrepene har aldri stoppet opp, og det er umulig for folk å bli værende på ett sted lenge. Men mange er i dag nesten blitt vant til luftangrep og bakkeangrep, sier Khaled.

Samlingssted

Det var kun tilfeldigheter som førte til at Idlib ble et slags samlingssted for islamister. I takt med at det syriske regimet gjenerobret andre deler av Syria, ble væpnede islamister gitt et tilbud – de kunne gi fra seg sine våpen, og bli busset til al-Nusra-kontrollerte Idlib.

Men nå er det så mange i Idlib at området ikke lenger lett kan erobres. Mange frykter at det siste store slaget om Syria vil finne sted der. På alle kanter er Idlib allerede omringet.

Så å si hver dag kommer nye rapporter om drepte i bombeangrep. Men verden ser ut til å ha tatt et skritt tilbake når det gjelder de mange krigsforbrytelsene i Syria, og få ser ut til å bry seg lenger.

Også den britiske avisen The Guardian snakket nylig med en lokal syrer i Idlib, og han var livredd.

– Krigsflyene er alltid i himmelen. Hver eneste dag får vi en ny massakre, sa mannen til The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilintetgjøres?

«Khaled» frykter hva som kommer. En halv million syrere er allerede drept og tolv millioner er på flukt.

– I dag er vi redde for angrep som vil kunne tilintetgjøre de tre millioner menneskene i Idlib og omegn, og de fleste vil være ubevæpnede lokale kvinner, menn og barn, sier han.

Men truslene fra krigsflyene er bare en side av hverdagen i Idlib. På bakken må folk forholde seg til de ekstreme islamistene tilknyttet al-Nusra. «Khaled» er høyst kritisk til islamistene.

– Nusra er en væpnet gruppe som bruker religionen for å berike seg selv. De ønsker å kontrollere de økonomiske ressursene i Idlib. Samtidig som de har innført et strengt lovverk, har de også pålagt alle skyhøye skatter. Kvinner må gå tildekket, om de er muslimer eller ikke, og fra og med puberteten kan ikke gutter og jenter gå sammen, sier han.

Både Khaled og al-Nusra er sunnimuslimer. Men mens al-Nusra forfekter en intolerant, brutal og ekstremistisk linje, tror Khaled på pluralisme og demokrati. Han ville opprinnelig gifte seg med en kvinne som ikke var sunnimuslimsk, noe som ikke falt i god jord. Al-Nusra truet ham på livet, og for kort tid siden flyktet han nordover i retning Tyrkia.

Les også: Putin og Erdogan vil opprette demilitarisert sone i Idlib

Ingen lytter

Hvordan det nå vil gå i Idlib tør ingen spå. For å unngå det som vil kunne bli et enormt blodbad, ble Russland og Tyrkia enige om at tyrkiske styrker skulle komme inn fra nord, og bruke sin innflytelse til å avvæpne islamistene og søke en ikke-militær løsning.

Men tyrkerne lyktes ikke. Nå har både Russland og de regimelojale styrkene til president Bashar al-Assad innledet sine angrep. For å gjenerobre området vil de til sjuende og sist trolig måtte sette inn massive bakkestyrker i et område der det bor tre millioner mennesker.

Syriske opposisjonelle skriker om hjelp, men uten at mange vil lytte.

– Hele verden bevitner massakren som utfolder seg, men forblir tyst. FN har ikke løftet en finger, anklager Mohammad Zahed al-Masri, som representerer en koalisjon av syriske frivillige organisasjoner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nettopp FN frykter at opp til to millioner mennesker vil kunne flykte nordover hvis Idlib-krisen ikke løses på fredelig vis.

– Hvis konflikten intensiveres, vil vi faktisk kunne se hundretusener eller en million eller to strømme mot Tyrkia, sier Panos Moumtzis, FN-koordinator for Syria-krisen.

En tidligere strøm av syriske flyktninger i 2014 og 2015 var med på å forandre det politiske kartet i Europa, og ga en kraftinnsprøytning til høyrepopulistiske politikere over store deler av kontinentet.

Idlib-provinsen

* Idlib-provinsen nordvest i Syria er rundt 6.000 kvadratkilometer stor og den åttende største av landets 14 provinser.

* Provinsen hadde før krigen rundt 1,5 millioner innbyggere, men FN anslår at befolkningen nå er doblet som følge av tilstrømming av internflyktninger fra andre deler av Syria.

* Idlib regnes i dag som Syrias siste opprørskontrollerte provins.

* Opprørere fra andre deler av landet er de siste årene tvangsflyttet til Idlib, sammen med sine familier, etter hvert som syriske regjeringsstyrker og deres allierte har tatt kontroll over stadig flere områder.

* Den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sterke bånd til al-Qaida, kontrollerer i dag mesteparten av provinsen.

* Mer moderate tyrkiskstøttede opprørere kontrollerer den nordvestlige delen som grenser til Tyrkia.

* Russland og Tyrkia ble i september 2018 enige om å opprette en demilitarisert buffersone i provinsen, og denne skal tømmes for HTS-opprørere. Mer moderate opprørere får bli, men må gi slipp på tunge våpen.

Mer fra Dagsavisen