Innenriks

Nå begynner jobben for Hollande

Franske sosialister feiret i hele natt, etter at landet for første gang på 17 år har fått en sosialistisk president. Nå begynner hverdagen for François Hollande.

PARIS (Dagsavisen): - Endelig! Vi har tre flasker champagne i sekken. I natt skal det feires. Dette er stort! Det er større enn i 1981!

De tre unge sosialistene Jérémy Barrado, Aurélien Piers og Magal Brèchel var blant flere tusen som brøt ut i endeløs jubel utenfor Sosialistkontorets hovedkvarter i Rue de Solférino i Paris i går kveld. De røde flaggene vaiet og konfettien sprutet. Da var det klart at Frankrikes nye president heter François Hollande. Valgdagsmålingen viste 51,9 prosent til Hollande og 48,1 prosent til Nicolas Sarkozy. Langt tettere enn tidligere målinger tilsa.

- Vi vil ha skikk på økonomien, vi vil ha sosial rettferdighet, sier ungdommene til Dagsavisen.

«C´est maintenant», lyder banneret på veggen over dem med sosialistenes valgkampmotto, altså: «Det er nå».

Første siden Mitterrand

Og det er nå François Hollande må vise om han kan gjøre jobben bedre enn Nicolas Sarkozy, som må ut av Élysée-palasset etter bare fem år. Ikke siden 1981 er en sittende president i Frankrike blitt kastet ut etter kun en periode. Det var da Hollandes navnebror François Mitterrand ble valgt, og nå er det 17 år siden han gikk av.

Nok en politisk leder i Europa har falt under eurokrisen - men denne gang er det en konservativ som må vike for en sosialdemokrat. Økonomikrisen, sammen med velgernes misnøye med Sarkozys personlighet og politiske verdier, var det som til slutt felte Sarkozy. Og venstrepressen, vil nok hans tilhengere vil tilføye.

- Jeg har ønsket Hollande lykke til med alle oppgaver. Det blir vanskelig, men av hele mitt hjerte ønsker jeg at vi franskmenn forener oss så vi lykkes videre, sa Sarkozy i sin tale halv ni i går kveld.

- En ny æra åpner seg, og i denne æraen er jeg en del av dere, sa Sarkozy, som nå vil trekke seg fra politikken.

Hollande hadde ikke talt til folket ennå da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld. Men tilhengerne hans forflyttet seg mot Bastillen øst i Paris sent i går kveld for å fortsette feiringen til langt på natt med store folkemasser.

- Må handle raskt

Men hverdagen kommer raskt for Hollande. Nesten halvparten av velgerne stemte mot ham. Nå står han overfor en av de vanskeligste oppgavene en ny president i Frankrike har hatt: å ta landet ut av økonomisk uføre.

Han har lovet å begynne med seg selv: Hollande har sagt han vil kutte sin egen lønn med 30 prosent. Deretter står oppgavene i kø: få fart på økonomien, skaffe flere arbeidsplasser - og samtidig redusere budsjettunderskuddet.

- Hollande må handle raskt, sier Vincent Martigny, forsker i fransk politikk.

- Hollandes fredningstid etter valget vil ikke vare lenge, og det er hans svakhet. Sarkozy hadde en sterk goodwill fra velgerne da han ble valgt for fem år siden, og det varte i et halvt år. Men siden mange velgere har stemt på Hollande først og fremst fordi de ønsket Sarkozy ut, og ikke på grunn av entusiasmen for Hollande, vil Hollande raskt bli holdt ansvarlig for eventuelle feil han gjør de første månedene. Han må vise seg raskt som en president, og han har ikke stor manøvreringsmargin, sier Martigny til Dagsavisen.

Jobber, jobber, jobber

Og spesielt én oppgave er viktig de neste månedene, mener ekspertene: å vise at han gjør noe for å få ned arbeidsledigheten. Den er nå den høyeste på 12 år og ligger på ti prosent - blant ungdom er den oppe i 22 prosent. Hollande har lovet skattelette for arbeidsgivere som ansetter ungdom samtidig som de beholder seniorer. Han har også sagt han vil skaffe 150.000 statlige arbeidsplasser og vil ansette 60.000 nye lærere som en del av en intensiv satsing på utdanning. Sosialistlederen har lovet å balansere budsjettet innen 2017 - en enorm oppgave i et land som ikke har hatt budsjettoverskudd siden 1974.

- Hollandes store utfordring blir løftet hans om balanse i budsjettet uten at det innebærer kraftige innstramninger, sier professor Raino Malnes til Dagsavisen.

Han påpeker at Hollandes umiddelbare, viktige oppgave blir å sikre sosialistene og deres allierte seier i valget til nasjonalforsamling i juni.

- En president i Frankrike som ikke har flertall å støtte seg til i nasjonalforsamlingen, har i realiteten svært liten makt. Når han nå har vunnet presidentvalget, ligger sosialistene godt an til det, men det ikke kommer av seg selv, påpeker Malnes, som er professor ved Universitetet i Oslo og har fulgt valgkampen tett.

En av de første Hollande vil møte som president, er Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Hollande har argumentert hardt for å reforhandle finanspakten EU-landene er blitt enige om, for å inkludere konkrete tiltak for fremme økonomisk vekst. Det gjenstår nå å se om Hollande klarer å få gjennomslag for sitt syn i Europa, og den kampen begynner nå.

Ikke borte med Sarkozy

De siste dagene før valget fikk Sarkozy flere slag mot seg: Marine Le Pen fra høyreradikale Nasjonal Front, som fikk 18 prosent av stemmene i første runde, nektet å gi sin støtte til Sarkozy og sa hun ville stemme blankt. Og sentrumspolitikeren François Bayrou, som fikk ni prosent av stemmene, ga sin støtte til Hollande. Selv den tidligere konservative presidenten Jacques Chirac har gitt varm støtte til Hollande.

Kampen ble for tøff for Sarkozy. Men sannheten om krisen i Frankrike ga Hollande selv i et TV-intervju rett før valget:

- Landets problemer vil ikke forsvinne med den eventuelle avgangen til Nicolas Sarkozy. Han kommer ikke til å ta statsgjelden, arbeidsledigheten og de sosiale problemene med seg.

Nå er det opp til Hollande å vise om han kan forandre Frankrike: «C´est maintenant».

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen