Mursi dømt til tre års fengsel

Egypts tidligere president Mohamed Mursi er dømt til tre års fengsel for forakt for retten, melder statlig fjernsyn.

Verden

Domstolen begrunner kjennelsen med en tale som Mursi holdt for fire år siden. «Målet var å spre hat», heter det i kjennelsen. Talen ble holdt på fjernsyn mens Mursi var president i 2013. Han kom i talen med anklager mot en dommer som hadde oppsyn med å overvåke valgfusk i tidligere valg.

Foruten fengselsstraff er Mursi dømt til å betale 1 million egyptiske pund, rundt 460.000 kroner etter dagens kurs, til dommeren som han rettet sine anklager mot.

18 dømt

Blant de 18 andre som ble dømt i samme sak er det islamister, sekulære aktivister, advokater og journalister, alle tiltalt for forakt for landets rettsvesen etter å ha kommet med ulike kommentarer i egyptiske medier.

Fem av de 18 andre dømte, blant dem den framtredende demokratiforkjemperen Alaa Abdel-Fatah, må betale 30.000 egyptiske pund hver, om lag 14.000 kroner.

Mursi og de 18 andre har anledning til å anke dommen.

Soner 20-årig dom

Mursi representerte Det muslimske brorskap og var Egypts første demokratiske valgte president da han kom til makten i 2012 etter massedemonstrasjoner året før mot daværende president Hosni Mubarak. Etter ett år ved makten ble Mursi avsatt av hæren i kjølvannet av nye massedemonstrasjoner, denne gang mot Mursis styre. Nåværende president Abdel Fattah al-Sisi ledet militæropprøret som førte til Mursis avgang.

Mursi har blitt stilt for retten i flere ulike saker etter at han ble avsatt som president. Han ble dømt til døden, men dødsdommen ble senere opphevet. Han sitter allerede i fengsel der han soner en dom på 20 år for å ha oppfordret til drap på antiislamistiske demonstranter i 2012.

I september opprettholdt landets høyeste ankeinstans en separat 25 år lang fengselsstraff for Mursi, for å ha skadd landets nasjonale sikkerhet ved å lekke sensitive dokumenter til Qatar.

(NTB)

Les også: Militærets makt etter Mursi

Les også: Egypts tidligere president Hosni Mubarak løslates

Fakta om utviklingen i Egypt

* 25. januar 2011 brøt det ut massedemonstrasjoner mot Egypts mangeårige president Hosni Mubarak, som etter tre uker overlot makten til et militærråd.

* Det muslimske brorskaps politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, ble størst i valget på nasjonalforsamling som fulgte.

* Militærrådet oppløste imidlertid nasjonalforsamlingen før presidentvalget i juni 2012.

* Brorskapets kandidat Mohamed Mursi vant valget og ble Egypts første demokratisk valgte.

* Knapt et år senere ble Mursi styrtet i et militærkupp, ledet av hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi.

* Det muslimske brorskap ble siden forbudt og titusenvis av opposisjonelle ble kastet i fengsel. Mange, blant dem Mursi, er dømt til døden. Mursis dødsdom ble imidlertid opphevet i 2016.

* I mai 2014 ble det holdt nyvalg som Sisi vant. Opposisjonen boikottet valget.

* Høsten 2015 ble det holdt valg på ny nasjonalforsamling, der partier som støtter Sisi gikk seirende ut. Frihets- og rettferdighetspartiet ble nektet å stille.

* Menneskerettighetsgrupper som Amnesty International anklager regimet for omfattende brudd på menneskerettighetene, noe som blant annet rammer homofile.

* Militante islamister har side kuppet gjennomført en rekke angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker og har også gjennomført terroraksjoner mot sivile mål i landet. (NTB)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!