Til tross for luftangrep har gruppen IS tatt over halve byen Kobani i Syria ved grensen til Tyrkia. Her ser sivile og soldater i en tyrkisk stridsvogn over grensen mot Kobani og kan ingenting gjøre for å hjelpe til med å stoppe IS. FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, NTB SCANPIX

Murring mot Obamas IS-strategi

SYRIA: Etter uker med USA-ledede flyangrep, er det lite som tyder på svekkelse av terrorgruppa IS. I USA øker kritikken mot Barack Obamas IS-strategi.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er over en måned siden Barack Obama erklærte at den islamistiske ekstremistgruppa IS skulle «svekkes og til slutt helt ødelegges» ved hjelp av militære angrep fra lufta. Men det er lite på bakken som tyder på at Obama nærmer seg målet.

I Washington DC øker kritikken fra både politiske venner og fiender mot luftangrepene mot den islamistiske ekstremistgruppa IS (Den islamske staten). I den amerikanske valgkampen blir sitatet fra en Obamas første presskonferanser om IS spilt om og om igjen «Vi har ingen strategi. Ennå.»

Så langt står USAs president på sitt: De siste to dagene har luftangrepene økt i omfang. Amerikanske soldater skal ikke sendes tilbake til Irak, de skal ikke inn i Syria.

 

«De vinner»

- Det er de som vinner, ikke vi, sa tidligere presidentkandidat John McCain til CNN i helga.

McCain er en hyppig kritiker av Obama, og mener bare soldater på bakken kan vinne kampen mot IS.

En mer oppsiktsvekkende stemme er Obamas tidligere forsvarsminister og tidligere CIA-sjef Leon Panetta, som kommer med skarp kritikk av Obamas håndtering av konflikten i Midtøsten. Ifølge Panetta skapte Obama selv maktvakuumet IS har utnyttet i Irak ved å hente amerikanske soldater hjem for tidlig.

Selv tidligere demokratisk president Jimmy Carter, mener Obama burde handlet tidligere.

- Vi ventet for lenge. Vi lot IS bygge seg opp, med penger, våpen og styrke, sier Carter til avisen the Fort Worth Star-Telegram.

På bakken er alles øyne fortsatt rettet mot byen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, en grenseby mellom Tyrkia og Syria, som inntil nylig var ukjent for de fleste. I dag slåss kurderne der for å holde IS-styrkene ute av byen, og Kobani er den selve symbolet på den kompliserte konflikten uten noen åpenbar løsning.

 

Uenighet om strategi

Tirsdag møtte USAs president Barack Obama over 20 allierte forsvarsministre, hovedsakelig fra Europa og Midtøsten for å diskutere en ny strategi for å bekjempe opprørsgruppa IS. Norge, som er et av nesten 60 land i «koalisjonen» mot IS, var ikke invitert. USA har ledet an militære angrep fra lufta mot ISIS i Irak siden august, og i Syria siden september. Til tross for luftangrepene, har IS tatt kontroll over halve Kobani og store deler av Iraks største provins Anbar. De er holder fortet vest for Bagdad, og kan ifølge en militæranalytiker CNN har snakket med, blokkere deler av den irakiske hovedstaden.

I sin tale til forsvarssjefene lovet Obama at USAs luftangrep vil fortsette.

 

Ingen endring

- Bombingen har gjort så godt som ingenting for å endre maktbalansen i området, skriver utenrikskommentator Max Fisher i the Vox.

Andrew J. Bacevich, professor i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Boston, er enig. Han påpeker at Syria nå er det 14. muslimske landet USA har invadert, okkupert eller bombet siden 1980. Han tror ikke luftangrep vil føre til noen seier mot ISIS.

- IS er ikke en gruppe du kan ødelegge fra lufta. De er ikke lette mål, og de kan lett gjemme seg blant sivile, sier Bacevich til Dagsavisen.

Professoren var i sin tid svært kritisk til invasjonen av Irak i 2003. Den nåværende konflikten henger nært sammen med kaoset fra USAs krig i Irak, sier Bacevich.

Han tror publikums reaksjon på halshoggingen av de to amerikanske gislene var en viktig grunn til at Obama motvillig valgte å gå til krig.

På grensen mot Kobani avventer tyrkiske styrker, bare kilometer unna. FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, ber verden om å gripe inn. Han sammenligner situasjonen med folkemordet/massakren i Srebrenica i 1995, der 8000 muslimske menn og gutter ble drept foran øynene på FN.

Men det er lite FN kan gjøre, ifølge Richard Gowen, ved New York University.

- FNs handlingsrom i Syria er ekstremt lite, det finnes nesten ikke. Det har vært slik siden fredssamtalene kollapset i januar, og har blitt forsterket av at verden fokuserer på kampen mot IS heller enn å jobbe politisk med president Assad, sier Gowen til Dagsavisen. Ifølge BBC går det rykter i den amerikanske hovedstaden om et mulig kompromiss: At det tyrkiske militæret trener opp syriske moderate opprørsgrupper i kampen mot både president Assad og IS.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no