Annonse
USAs president Donald Trump forlater et Washington i sterk uro når han innleder utenlandsreisen sin i dag. Han skal både til Midtøsten og Europa.

Møter verden kraftig svekket

Donald Trump reiser som en kraftig svekket president på sin første utenlandstur i dag, idet Russland-saken skrur seg til rundt ham.

Annonse
Verden

 

I en uke fra i dag skal president Donald Trump møte viktige samarbeidspartnere både i Midtøsten og Europa, idet han innleder sin første utenlandsreise som president.

Han forlater et Washington i sterk uro etter de siste dagers utvikling i saken om anklager rundt Trumps Russland-koblinger. Han møter også internasjonale partnere som vil være i sterkere tvil om USAs president enn noen gang tidligere, mener USA-forsker Svein Melby.

– Det er en sterkt svekket president som skal ut i verden. Etter saken om at Trump skal ha lekket graderte etterretningsopplysninger til Russland er verden i ferd med å miste tillit til den amerikanske administrasjonen, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Les også: Russland-granskingen vokser dag for dag

Bygget på tillit

Ifølge amerikanske medier avslørte Trump strengt hemmelig etterretningsinformasjon om IS i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus i forrige uke.

– Saken forsterker en allerede eksisterende forestilling om at Trump ikke er til å stole på. Lekkasjen til Russland berører forholdet ikke bare til egen etterretningstjeneste, men til et internasjonalt nettverk av etterretningstjenester som er bygget på tillit, sier Melby til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tillit til Mueller

Trump reiser like etter at justisdepartementet har utnevnt en egen spesialetterforsker, den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller, til å utrede den russiske regjeringens eventuelle innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget. Avgjørelsen om å utnevne Mueller til denne oppgaven kommer etter en dramatisk utvikling rundt Trump de siste dagene, blant annet sparkingen av FBI-sjef James Comey. Det har vært et økende press fra kongresspolitikere om å utnevne en slik spesialetterforsker – særlig fra demokratiske politikere, men også fra noen republikanere.

Nå er Robert Mueller på plass, og navnet blir svært godt tatt imot både blant demokrater og republikanere. Mueller var sjef for FBI både under demokratiske og republikanske presidenter i perioden 2001 til 2013, og nyter bred respekt.

– Man kunne neppe plukket en person med bredere tillit i det politiske miljøet i USA enn Mueller, sier Svein Melby.

Les også: – Mulighet for at Trump stilles for riksrett

Selvtillit

Trump selv har uttalt seg med selvtillit rundt kunngjøringen om at Mueller skal granske koblingene rundt Trump.

– En undersøkelse vil bekrefte det vi allerede vet, at det ikke var noe samspill mellom min kampanjestab og noen utenlandsk enhet, skriver Trump i en uttalelse.

At det likevel igangsettes en slik uavhengig gransking rundt den mektigste personen i USA, anses som svært alvorlig.

– Det er et uttrykk for at justisdepartementets ledelse oppfatter at hvis man skal gjenopprette allmennhetens tillit til systemet er det helt nødvendig å sette ut jobben til en uavhengig gransker som ikke er en del av det politiske systemet, sier Melby.

Russland-saken har tatt nye omdreininger de siste dagene. Ifølge et notat skrevet av den sparkede James Comey skal Trump personlig ha bedt Comey stanse etterforskningen av den avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn. Det er The New York Times som har gjengitt notatet. Flynn måtte trekke seg som Trumps sikkerhetsrådgiver i februar etter avsløringer om kontakt med russiske myndigheter.

Les også: Kilder: Trump ba FBI legge ned Flynn-etterforskning

Kritisk McCain

Mange politikere har reagert sterkt på de siste dagers utvikling. Blant dem er den republikanske senatoren og utenrikspolitiske tungvekteren John McCain, som sier saken begynner å få Watergate-proporsjoner, med sikte på saken som felte president Richard Nixon i sin tid.

– Annenhver dag kommer det noe nytt, sa McCain i et TV-intervju nylig.

Men det skal fortsatt mye til at en stor gruppe av Trumps egne partifeller vender seg sterkt imot ham.

– Hvordan dette utvikler seg i Kongressen er helt avhengig at hva som skjer på republikansk side. Politikere tenker på gjenvalg, og vil kikke på målingene for å se hvordan oppslutningen blant republikanske velgere rundt Trump utvikler seg. Om det blir et kraftig fall i oppslutningen kan det hende at det begynner å bli en del nervøsitet blant republikanere for å miste kongressflertallet i kongressvalget neste år, sier Melby.

Etterretningskomiteen i Senatet har innkalt James Comey til høring.

– Mye vil avhenge av hva Comey sier i høringen i Kongressen. Kommer det fram nye ting som bekrefter det som har kommet fram i pressen, skal man ikke se bort fra at kongressen setter i gang en prosess mot Trump som kan ende i en riksrettssak, sier Melby.

Les også: Hun kan presse pappa på klima

Annonse