Verden

Mot humanitær krise i Jemen

Mens tapstallene vokser og folk flykter for sine liv, advarer FN om at Jemen raser inn i en «humanitær katastrofe».

JAFFA (Dagsavisen): For bare fire år siden var det ennå optimisme i Jemens gater. Nå er alt snudd på hodet. I 2011 lyktes jemenittene i å velte diktator Ali Abdullah Saleh. Men så klarte de ikke å enes om framtida.

I takt med at Jemens naboland nå tømmer sine bomber over landets byer, har situasjonen gått fra vondt til verre.

– Aldri tidligere sett

– Den humanitære situasjonen i Jemen blir verre fra time til time, sier Johannes van der Klauwe, FNs koordinator for humanitære affærer i Jemen.

Allerede før krisen brøt ut, trengte 16 millioner mennesker humanitær assistanse, og nå kan alt kollapse, ifølge van der Klauwe.

– De grunnleggende tjenestene var minimale fra før, og nå kan selv de forsvinne. Det vi ser nå, har vi aldri tidligere sett i dette landets moderne historie, sier han til den arabiskspråklige nyhetskanalen al-Jazeera.

Flyktningstrøm

Minst 300.000 mennesker er på flukt i Jemen. I kystbyen Aden er millioner av mennesker uten rent drikkevann, siden det ikke lenger går å pumpe vann fra regionens vannkilder. Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer om at nye millioner av mennesker ikke vil ha tilgang til verken vann eller medisiner. Krisen har tvunget mange til å gi seg ut på en høyst risikabel båtferd over Rødehavet til Djibouti.

Åtte sivile i byen Taiz ble drept i et luftangrep fra den saudiarabisk-ledede koalisjonen mot en militærleir i helgen, ifølge en sykehuskilde.

På sin nettside forteller avisen Yemen Times om hvordan vanlige folk prøver å overleve.

– Jeg trodde aldri at mel skulle være så vanskelig å finne, forteller 50 år gamle Saleh Ahmed til avisen.

Drosjesjåføren Ahmed gikk fra marked til marked, og da han til slutt fant en melpose, var prisen hele 28 amerikanske dollar.

Regionen

Regjeringstro militser i sør sa i helgen at de hadde tatt til fange to iranske offiserer fra Revolusjonsgarden i Iran. Iran hevder de ikke støtter houthi-geriljaen. Men Saudi-Arabia, støttet av en bred koalisjon av sunniarabiske stater, ser konflikten i Jemen som et resultat av Irans forsøk på å utvide sin regionale innflytelse. Nærværet av iranske offiserer vil bekrefte denne mistanken. Fra før av utkjemper Iran og Saudi-Arabia lignende kriger i Syria og Irak.

Salah al-Maqtari, økonomiprofessor ved San’a universitet, anklager koalisjonen ledet av Saudi-Arabia for å ha forårsaket krisen gjennom beleiring.

– All import har stoppet. Luft- og sjøveier er nå under koalisjonens kontroll, sier professoren til Yemen Times.

Avisen legger ikke skjul på sitt syn – at Saudi-Arabia står bak krisen for å utvide sin innflytelsessfære, en anklage lik den Iran blir bebreidet for.

Men i motsetning til sine rike naboer på den arabiske halvøya, som Saudi-Arabia og Qatar, er Jemen dypt nedsunket i fattigdom. Jemen er et tørt ørkenland. Likevel blir over en tredjedel av vannressursene brukt til å dyrke narkotikastoffet khat. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) bruker 90 prosent av jemenittene tre til fire timer hver dag på å tygge khat-bladene. Med så omfattende bruk får rusen fra dette lette narkotikastoffet brede samfunnspolitiske konsekvenser, som høy passivitet og lav produktivitet.

WHO-rådgiver dr. Taghi Yasamy har advart i en helserapport om at «når opptil fire timer av en arbeidsdag går bort til khat-tygging, lider hele landets økonomi».

Mer fra Dagsavisen