Verden

Mobiliserer mot ekstremistene i Irak

URO: Både USA og EU trapper opp kampen mot de ekstreme islamistene i Irak. Ekstremistgruppen Den islamske staten erobret mandag enda en by.

Skjebnen er fortsatt uviss for flere tusen flyktninger i Sinjar-fjellene i Nord-Irak.

Ifølge kurdiske selvstyremyndigheter klarte over 20.000 flyktninger søndag å komme seg i sikkerhet, men fortsatt skal flere tusen fra den religiøse minoriteten yazidiene være omringet av opprørerne i gruppen Den islamske staten (IS).

Amerikanske fly har de siste døgnene sørget for forsyninger av mat og vann til de beleirede krigsflyktningene, men forholdene i fjellene svært utfordrende.

– Det vil bli en veldig stor operasjon å evakuere dem. De kan ikke bli på fjellet, sier Ken Pollack, Midtøsten-ekspert ved Brookings Institution.

Han sier det finnes to muligheter til å evakuere flyktningene.

– Det ene er at FN-representanter overbeviser IS om å la dem gå ellers blir opprørerne angrepet av amerikanske fly, det andre er en korridor sikret av peshmerga eller det irakiske militæret og amerikansk fly, sier han.

Erobret by

IS-opprørere erobret mandag morgen Jalawla nordøst for Bagdad etter flere ukers kamper med kurdiske soldater.

Islamistenes erobring av Jalawla skjedde dagen etter at ti kurdiske soldater ble drept i et selvmordsangrep i byen.

Krigerne fra Den islamske staten, tidligere omtalt som ISIL, tok samtidig to landsbyer i nærheten av Jalawla, som ligger 115 kilometer nordøst for Bagdad.

IS har eklært et kalifat – en muslimsk stat – i områdene de kontrollerer i Irak og Syria. Offensiven har så langt ført til at 200.000 mennesker har flyktet, inkludert alle innbyggerne i Iraks største kristne by, Quaraqosh.

Militærstøtte

USAs direktebevæpning av kurdiske styrker har ifølge nyhetsbyrået AP begynt. Tidligere har amerikanerne insistert på å kun selge våpen til de irakiske myndighetene i Bagdad, men ifølge en offisiell kilde får kurdiske peshmerga-styrker nå våpen direkte på grunn av IS' stadige framrykninger.

Kurderne tok søndag tilbake to byer fra IS, og lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani, sier styrkene fikk det til med hjelp fra amerikanske luftangrep.

USA evaluerer situasjonen fortløpende, og mandag sier forsvarsminister Chuck Hagel at luftangrepene har vært effektive. Han legger til at USA er åpen for flere anmodninger om hjelp.

Flere bidrar

USAs president Barack Obama opplyste søndag at Frankrike og Storbritannia bidrar med nødhjelp for å redde flyktninger fra å sulte i hjel, og ifølge forsvarsminister David Johnston vil også Australia bidra fra denne uken.

– Dette er en humanitær krise som vil ha konsekvenser for hele verden, og jeg tror stormakter forstår at de har et stort ansvar, sier Hegel.

Frankrike sa søndag at de i samarbeid med sine EU-partnere ser på muligheter for å støtte Iraks kurdere med våpen. Samme dag ba Italias utenriksminister Federica Mogherini EUs utenrikssjef Catherine Ashton om et utenriksministermøte om situasjonen, og mandag ber Frankrike EU om å «mobilisere» for å bevæpne kurdere i Irak. Tyskland vil imidlertid ikke sende våpen til konfliktområder, sier talsperson Steffen Seibert mandag.

Ny statsminister?

Iraks statsminister Nuri al-Maliki anklaget i en TV-tale søndag kveld landets nyvalgte president Fouad Masoum for brudd på grunnloven, og gjorde det klart at han vil fremme en formell anklage mot presidenten. USA, som anklager Maliki for å nøre opp under de sekteriske motsetningene i Irak, rykket raskt ut til forsvar for Masoum.

Maliki er leder i Dawa-partiet og nekter å gå av som statsminister, men mandag ble det kjent at talsmannen i samme parti, Haider al-Abadi, er nominert som ny statsminister.

Mer fra Dagsavisen