Misjon impossible

Tom Cruise har mistet kona. Er han i ferd med å miste troen?

Verden

Navn: Tom Cruise

Verdens mest berømte scientolog

 

I oktober 2004 ble den unge scientologen Nazanin Boniadi, en lovende fiolinist av iransk opprinnelse, innkalt til scientologikirkens Celebrity Centre International i Hollywood. Der ble hun møtt av en mann ved navn Greg Wilhere som er høyt oppe i gradene i menigheten, og fortalt at hun var blitt plukket ut til et hemmelig, men veldig viktig oppdrag for scientologikirken. Oppdraget gikk ut på å møte betydningsfulle og kjente personer fra hele verden og om hun lyktes kunne hun være garantert å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Oppdraget viste seg å være en dekkoperasjon for å skaffe en av menighetens aller mest betydningsfulle medlemmer en ny kone. Mannen var Tom Cruise.

 

Historien, som blir benektet av scientologikirken, er hovedoppslag i oktoberutgaven av amerikanske Vanity Fair. Der forteller scientologiavhopperne Mike Rinder, Marty Rathbun og ekteparet Claire og Marc Headley om hvordan de samarbeidet for å beholde Tom Cruise i menigheten. Som profilert publikumsmagnet med penger nok til å støtte kirkens mange tiltak, er Cruise den kjendiskåte menighetens kanskje aller viktigste medlem, og metodene for å beholde ham i menigheten går ut på å sørge for at han til enhver tid er tilfreds. Men de antyder også at utpressing og trusler er metoder som slett ikke er ukjente innad i kirken.

 

I 2004 ble Cruise dekorert med Sciento­logy‘s Freedom medal of Valor under en storstilt seremoni der kirkens leder David Miscavige og Tom Cruise klemmer og hyller hverandre til trampeklapp fra publikum, under et bilde av religionens opphavsmann, science-fictionforfatter L. Ron Hubbard.

Hubbard, som under en science fiction-konferanse i 1948 skal ha sagt at man ikke blir rik av å skrive science-fiction, og at den som vil bli rik heller burde starte en religion. Hvilket han altså selv gjorde. Scientologikirken har i dag menigheter over store deler av verden, og jobber bevisst med å trekke til seg berømte, rike mennesker.

 

En viktig del av kirkens praksis er auditering - å svare på spørsmål fra en åndelig veileder samtidig som man holder i to elektroder som er tilkoblet et elektropsykometer, eller E-meter som det kalles. E-meteret fungerer som en slags løgndetektor og ifølge scientologikirkens hjemmesider er det et religiøst verktøy som brukes som åndelig guide i auditering for å lokalisere og konfrontere områder med åndelig opprørthet. Marty Rathbun forteller til Vanity Fair at han utførte utallige slike seanser med Tom Cruise. Claire Headley bekrefter det og legger til at alle seanser ble filmet med skjult kamera - et på E-meteret og et som tok nærbilder av Cruise mens han holdt i elektrodene og besvarte spørsmål. Spørsmålene under en vanlig auditering dekket alt fra Cruises liv, fra barndom til voksen, og etterpå ble fullt referat og videoopptakene levert til øverste leder, David Miscavige.

 

Rathbun bekrefter at det var scientologikirken som var årsaken til Cruises brudd med Nicole Kidman. Kidman ønsket ikke å ha noe med trossamfunnet å gjøre. Og at Kidman etter det ble stemplet som en «supressive person» - en undertrykkende personlighet - som er deres betegnelse på en kontrollerende og manipulerende personlighetsforstyrrelse, det vi forbinder med en klassisk psykopat. Siden en undertrykkende person regnes for å være truende for andre medlemmers velvære, ble parets adoptivbarn Bella (da 8) og Connor (da 6) sendt på kurs for å lære om denne personlighetsforstyrrelsen, påstår VFs kilder.

Da Tom Cruise senere innledet et forhold til skuespilleren Penélope Cruz, var det hennes tur til å bli sendt på kurs. Men Cruz delte ikke kjærestens trosretning og falt i unåde hos lederen David Miscavige fordi hun ikke ville gi opp sin buddhistiske tro. Etter bruddet med Cruz skal Cruise ha forsøkt seg på flere kjente kvinner, blant dem skuespilleren Scarlett Johansson - men ingen ønsket å ha noe med scientologikirken å gjøre. Han beklaget seg over sitt manglende kvinnetekke, og slik begynte jakten på en vakker og helfrelst kvinnelig scientolog som kunne passe for Tom Cruise og ta seg godt ut sammen med ham på den røde løperen. Og blikket falt på den 20 år gamle iranskfødte skjønnheten som hadde vokst opp i London sammen med moren, som var en dypt troende scientolog. Medisinstudenten Nazanin Boniadi, som også var en begavet fiolinist, var det perfekte parti. Det var kun ett drawback og det var at hun hadde en kjæreste.

Men etter å ha blitt drillet for sitt nye «viktige oppdrag» i kirken, ble Boniadi raskt overbevist om at hun burde droppe kjæresten og vie seg til sitt nye liv som viktig verdensrepresentant for kirken, og hun ble spleiset sammen med Tom Cruise. De to var kjærester en kort stund, men forholdet tok slutt. Rett etter ble hun - som hadde fått høre at hun var en utvalgt - nedgradert til å stå på gatehjørner i Los Angeles og selge L. Ron Hubbards bok «Dianetics» som er en innføring i metoder som renser sinnet. Så mye for å ofre livet for menigheten.

 

I mai 2005 bekjente Tom Cruise sin kjærlighet for en ny kvinne på Oprah Winfreys show, ved å hoppe opp og ned i sofaen, og oppføre seg på en måte som fikk folk til å lure på om han hadde gått fra vettet. Egentlig var han på TV for å promotere sin nyeste film «War of The Worlds», men endte opp med å lovprise Katie Holmes isteden. Da Katie Holmes bare en måned senere innrømmet at de ventet barn, var romansen en verdenssensasjon. Hans merkelige opp­­førsel ble en hodepine både for filmstudioet Universal og scientologikirken, som ikke ønsket negativ oppmerksomhet. I Vanity Fair skrev den legendariske kommentatoren Dominick Dunne: «Har Tom Cruise gått fra vettet?»

Avhopper Mike Rinder beskriver forholdet mellom superstjernen og sektlederen som «unaturlig nært», og når Vanity Fairs journalister spør ham om han noen gang våget å ta opp Cruises oppførsel med Miscavige, svarer han enkelt: «Ikke med ett eneste ord. Det ville vært som å si at Eva Braun var ulekker».

 

Tom Cruise får det åpenbart ikke til med kvinnene i sitt liv, for i juni forlangte Katie Holmes skilsmisse. Hun har hele tida holdt seg nøytral overfor scientologikirken, og har ifølge Rinder og Rathbun vært forsiktig med hva hun har sagt under auditeringene hun har måttet delta på. Men nå går lille Suri på katolsk skole, det sier vel sitt. Og Tom Cruise sies å tilbringe stadig mer tid sammen med venner utenfor kirken. Å beholde ham uten Suri, kan vise seg å bli mission impossible for scientologene.

sissel.hoffengh@dagsavisen.no

Hoppet av

Avhopper Robert Dam er ikke overrasket over nyheten om at scientologene arrangerer ekteskap for Tom Cruise:  – Kvinnene tror de skal på filmaudition, og så er audition for ekteskap.

Danske Robert Dam var medlem av scientologikirken i 20 år, men hoppet av for seks år siden da de beskyldte ham for bedrageri.

– Jeg jobbet som trykker i København og hadde som oppdrag å trykke alle kirkens blader og trykksaker for det europeiske markedet. Da det ikke genererte det antall nye medlemmer som de hadde håpet, begynte beskyldningene mot meg personlig å hagle. Jeg ble beskyldt for alt fra å ikke være sterk nok i troen til økonomisk utroskap. For slik er det i scientologikirken, når noe går galt må de alltid finne en syndebukk, sier Robert Dam.

Nå har han skrevet boka «Avhopperen» om sine 20 år i menigheten.

Han ble vervet inn som ung ambisiøs musiker på jakt etter suksess i den danske hovedstaden. En dag lot han seg overtale til å ta en test, besvarte 200 personlige spørsmål og fortsatte med å ta et kurs. Han karakteriserer selvutviklingsmetoden dianetikk, som ble utviklet av kirkens grunnlegger L. Ron Hubbard på femtitallet, som meget givende.

– Det er en kombinasjon av hypnose og psykoterapi, og selv hadde jeg gode resultater med metoden, den åpnet sinnet mitt og snudde opp ned på livet mitt med en suksess jeg ikke kunne forestille meg. Men det er metoder man fint kan praktisere uten å være medlem i scientologikirken.

Tanken på å være et supermenneske skurret for ham. Det samme gjorde presset om å verve nye medlemmer og generere penger.

– Da de hadde fått det for seg at jeg var en svindler, startet de en svertekampanje som var ment å koste meg både jobb og ekteskap. De sørget for at jeg aldri fikk sove sammenhengende en hel natt, bedrev telefonterror og satte ut rykter. De løy til kona mi om at jeg hadde vært utro med prostituerte på en reise til utlandet, og gjorde hva de kunne for å bryte meg ned.

I dag er Robert Dam ute av menigheten som har sitt europeiske hovedsete i København. Og om Vanity Fairs reportasje om Tom Cruise er han krystallklar:

– Det er en dårlig skjult hemmelighet at de bedriver arrangerte ekteskap for Tom Cruise. Han er en gullfugl, og det eneste de er ute etter er penger. L. Ron Hubbard lagde selv lister over rike, kjente mennesker han ønsket å verve inn i organisasjonen. Folk som kunne være gode rollemodeller og samtidig øke inntektene, sier Dam.