Verden

Ministerens dannelsesreise

Norges nye utviklingsminister har vært i alle Norges kommuner, men er langt mindre verdensvant enn forgjengeren Erik Solheim. Nå skal det globetrottes.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er ikke bare, bare å bli utviklingsminister når du kun har vært i fem utviklingsland i hele ditt liv. Men i FN-bygget i New York er 193 nasjoner samlet i en sal. Det er et godt sted å begynne.

- Det er en fantastisk sal! Så mye historie!

Heikki Holmås ser opp og rundt i FNs mektige generalforsamling. Her sitter landene alfabetisk. Norge har sete ved siden mellom Oman og Nigeria.

- Hvor er Palestina, spør Holmås og speider mot p-landene.

Det er det engelske alfabetet og ikke størrelse eller makt som bestemmer hvor du sitter i generalforsamlingen. Norges avtroppende FN-ambassadør Morten Wetland peker til høyre. Palestina, som ikke har status som selvstendig stat, sitter bak ved siden av Vatikanstaten. Norge har plass til venstre. Holmås prøvesitter den beige stolen. Vi er halvveis i Holmås‘ første dag som utviklingsminister i FN. Læringskurven er bratt.

Første tur

Det er Verdensbankens vårmøte som er målet for den nybakte utviklingsministerens første utenlandstur utenfor Europa. På vei til Washington DC tar han én dag i New York for å bli kjent med FN, gi beskjeder og få innspill. Han har rød skulderbag, ny dress og et tettpakket møteprogram. Men Holmås går saktere enn drevne ministere gjør når de haster fra møte til møte i Manhattans midtown.

Den nyvalgte SV-lederen Audun Lysbakken overrasket mange da han byttet ut den erfarne, populære og ikke minst bereiste utviklings- og miljøministeren Erik Solheim like før påske. Holmås ble utviklingsminister, mens Bård Vegard Solhjell fikk Miljøverndepartementet. Holmås virker selv fortsatt noe overrasket over utnevnelsen.

- Hvorfor ble du utviklingsminister?

- Det må du spørre Jens og Audun om. Men det er uansett en gedigen tillitserklæring, smiler Holmås.

Den pratsomme bergenseren snakker fortsatt fort, men stopper oftere for å tenke seg om enn før. Nå er det viktig å holde tunga rett i munnen.

Norgesmester

Heikki Holmås har brukt mye tid på å reise de siste årene. Men de fleste reisetimene er blitt brukt i Norge. På ferjekaia i hustrige vestlandsbygder, alene i bilen på vei til grisgrendte strøk, eller på småfly til lokallag i Nord-Norge. Utlandet har måttet vente. I FNs generalforsamling har 193 land sine seter. Hvor mange av dem har Holmås vært i? Han er ikke sikker. Men utviklingsland? Fem, hvis man er litt raus med definisjonen. Vietnam, India, Egypt, Brasil og India. Holmås tenker seg om. Han har vært i store deler av Øst-Europa. Georgia, teller det?

- Det er klart det blir en overgang fra dugnaden i Hasvik kommune til møtet med ministre fra Ghana. Men det vil gå bra, sier Holmås til Dagsavisen.

I mai skal han på sin første tur til Afrika sør for Sahara. På programmet står Tanzania, Kenya og Etiopia.

Stø kurs

Holmås har vært ydmyk og bedt om innspill i den nye jobben. Men kravene om store endringer i norsk utviklingspolitikk har vært få. På dagens første av ni møter nærmest bønnfaller nestleder Kate Gilmore i FNs befolkningsfond om fortsatt norsk støtte til reproduktiv helse og familieplanlegging. Holmås nikker og lover å følge opp.

- Norge vil fortsette å snakke med en klar stemme når det kommer til reproduktiv helse, forsikrer han.

FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos har samme budskap.

- Norges støtte har vært avgjørende for oss, vi håper den fortsetter, sier hun.

Norge er en av nødhjelpsfondets viktigste støttespillere. Holmås lover fortsatt stø kurs og faste pengeoverføringer.

Holmås ramser opp tre hovedpunkter som skal prege hans virke: Likestilling, fornybar energi og klima, og rettferdig fordeling. Han snakker mest om det siste. Og der vil han bruke Norge som et eksempel til etterfølgelse.

Rettferdighet

- Jeg er supertakknemlig for å ha vokst opp i Norge. Vi gjorde det meste riktig. Vi omfordelte og fikk et land som funker, sier Holmås, som vil gi andre land i utvikling samme mulighet.

- Vi må sørge for at andre land i vekst kan oppleve det samme som Norge, sier han.

Holmås vil stille flere krav til norsk næringsliv i utlandet og styrke fagbevegelsen i utviklingsland. Han vil drive kompetansebygging og oppmuntre til økt skattlegging av naturressurser.

- Vi må styrke folks mulighet til kontroll over eget liv og mulighet til å velge omfordeling. Vi må tørre å bruke bistand politisk, sier Holmås.

Han lover flere konkrete forslag og kursendringer om et par uker. Nå lærer han. Og tenker hardt. Å kutte ned på antallet mottakerland av norsk bistand er også en mulighet han vil se på. Mer fokus på likestilling. Tilgang til energi. Vi er tilbake til rettferdighet.

- Rettferdighet er selve nøkkelen til utvikling, sier den ferske ministeren og fortsetter sin dannelsesreise i FN-bygningen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen