Verden

Migrasjonspolitikk truer med å velte Tysklands regjering

Østerrike vil lage en «akse» med Tyskland og Italia som skal bekjempe ulovlig innvandring til Europa. Merkel sier nei, men møter hard motstand hos sine egne.

Bilde 1 av 0

Hvordan skal Europa håndtere migrasjonen til kontinentet? Spørsmålet splitter EU og får også samarbeidet i den tyske koalisjonsregjeringen til å slå sprekker.

Kansler Angela Merkel er under press fra nabolandet Østerrike om å tette EUs yttergrenser, og er samtidig i åpen konflikt med sin egen innenriksminister over migrasjonspolitikken.

En akse av villige

På besøk i Berlin tidligere i uka foreslo statsminister Sebastian Kurz at Østerrike, Tyskland og Italia lager en «akse av villige» som sammen skal kjempe mot ulovlig innvandring.

Høyrepolitikeren Kurz er i regjering med det høyrepopulistiske Frihetspartiet og har lovet å gjøre innvandring til sin hovedprioritet når landet overtar formannskapet i EU fra 1. juli. Kurz har tidligere foreslått asylleire utenfor EU og europeiske grensevakter i Nord-Afrika som kan stoppe migranter før de reiser.

Kurz’ siste utspill skjedde etter at han hadde vært i møte med Tysklands innenriksminister, Horst Seehofer, som er i full konflikt med sin egen regjeringssjef.

Seehofer skulle egentlig legge fram sin plan for en ny strengere tysk migrasjonspolitikk denne uka, men ble stoppet av Merkel.

Hun har tvert avvist Seehofers planer om å avvise migrantene ved den tyske grensa, og mener at et samlet Europa må finne løsningene på migrasjonsutfordringene.

Merkels forslag handler om å opprette et europeisk flyktningbyrå som skal behandle asylsøknadene til Europa, skriver Financial Times, og slik lette byrden på Italia, Hellas og Spania, som i dag tar imot nær sagt alle migranter til Europa.

Les mer: Stor pessimisme om asylreform i EU

Kan la regjeringen falle

Striden mellom Seehofer og Merkel bunner i Merkels håndtering av flyktningkrisen i 2015.

Seehofer leder det lille partiet CSU som er en del av Merkels koalisjonsregjering. CSU finnes bare i Bayern i Sør-Tyskland og er søsterpartiet til Merkels konservative parti CDU. Det var Bayern på grensa mot Østerrike som best merket konsekvensene av at Merkel åpnet grensene for flyktninger i 2015 og 2016. Merkel fikk mye skryt internasjonalt for at hun tok ansvar i flyktningkrisa, men Seehofer var allerede da en sterk motstander av den åpne migrasjonspolitikken.

I årene etterpå har motstanden vokst blant tyske politikere og bidratt til at Merkel står svakere som kansler i dag.

Migrasjonspolitikken er blitt en så viktig sak at enkelte stemmer i CSU har tatt til orde for å la regjeringen kollapse framfor å gi etter i dette spørsmålet, ifølge Der Spiegels kilder.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trusselen fra høyre

Det handler også om at Horst Seehofer og CSU står midt i valgkamp. I oktober er det lokalvalg i Sør-Tyskland. CSU har styrt Bayern helt siden 1957, men utfordres nå fra høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland.

Merkels åpne grenser har fått ansvaret for at det innvandringskritiske partiet ble tredje størst i parlamentsvalget i fjor høst.

Les også: Østerrike utviser imamer og stenger moskeer

Strid om migrantbåt

EU har bestemt å endre det nåværende asylsystemet, kalt Dublin-regelverket, innen utgangen av denne måneden. Det er få som tror at de faktisk rekker det innen fristen, til det er uenighetene for store, samtidig er det bred enighet om at dagens system ikke fungerer. Det ble for alvor tydelig under flyktningkrisa i 2015 og 2016 da mottakssystemet kollapset fullstendig i møte med 2,5 millioner migranter.

At systemet heller ikke fungerer under mer normale forhold er blitt tydelig denne uka da Italia nektet å ta imot redningsskipet Aquarius med flere hundre migranter om bord. De hadde blitt plukket opp fra ulike farlige båter utenfor den libyske kysten, men da redningsskipet som driftes av hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, var på vei mot Italia stengte den høyrepopulistiske regjeringen havna på Sicilia.

Innenriksminister Matteo Salvini sier de ikke har ansvar for å gjøre Italia til en flyktningleir. Etter flere dager sa til slutt Spania seg villige til å ta imot migrantene som nå er på vei til Valencia under svært vanskelige forhold. Sjøveien fra Nord-Afrika til Spania er lang, det er kraftig sjø i Middelhavet og båten har manglet mat og drikkevann.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kommet med sterk kritikk av Italias regjering og Italia truet med å avlyse et møte mellom Macron og Italias statsminister Giuseppe Conte i Paris, men møtet i dag skal nå likevel finne sted, ifølge NTB.

Les også: Tar imot migrantskipet Italia og Malta avviste

Slik er migrasjonen til Europa

* Så langt i år har 37.000 mennesker kommet sjøveien til Europa.

* 784 personer er enten døde eller forsvunnet på reisen, ifølge beregninger.

* 15.300 migranter har kommet til Italia, 12.000 til Hellas og 12.200 til Spania.

* I hele fjor kom det 172.300 migranter til Europa.

* I rekordåret 2015 kom det hele 1.015.000 mennesker, de aller fleste kom sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

Kilde: UNHCR

Mer fra Dagsavisen