Verden

Merker skiftet

Folk i Midtøsten merker kanskje mer enn noen annen region følgene av at Donald Trump har inntatt Det hvite hus.

JAFFA (Dagsavisen): – Det er i forholdet til Iran vi ser den store omveltningen, sier Ilhan Uzgel, ekspert på internasjonale relasjoner, til Dagsavisen

Trumps først 100 dager ble nylig passert, og presidentens Midtøsten-politikk bærer bud om flere endringer.

Allianse mot Iran

– Forgjenger Barack Obama ville etablere et såkalt konstruktivt samarbeid med Iran, ikke bare for å bremse atomprogrammet, men også for å åpne opp og liberalisere det iranske samfunnet, og ikke minst å skape en motbalanse mot sunniekstremismen, sier Uzgel.

Professor Uzgel er en av Tyrkias ledende eksperter i sitt felt, og underviste inntil nylig ved Ankara-universitetet. Han ble imidlertid sparket under de politiske utrenskingene til president Recep Tayyip Erdogan i kjølvannet av forårets kuppforsøk, og er for tida arbeidsløs.

– Trump ser på Iran som hovedtrusselen mot regional stabilitet. Så nå forsøker han å danne en allianse av sunnimuslimske stater, som Egypt, Saudi-Arabia, Jordan og de små Gulf-statene, for å stanse Teheran. Hele hans Midtøsten-politikk må sees med dette for øyet, sier Uzgel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mot IS

Overraskende nok har Trump engasjert seg i den israelsk-palestinske konflikten.

Målet med det er ifølge Uzgel å vinne arabisk godvilje for å kunne etablere koalisjonen mot Iran.

Også en akademisk kollega, professor Mkhaimer Abu Zaada, tror at Trumps engasjement i konflikten er direkte knyttet til dannelsen av en ny sunniarabisk storkoalisjon. Men han tror ikke at målet er Iran.

– Kong Abdullah av Jordan har besøkt Trump to ganger, og president al-Sisi av Egypt har vært hos ham en gang. Begge gjorde det klart at sunnistatene trenger framgang i fredsprosessen for å kunne samarbeide med USA mot Den islamske staten (IS), sier professor Abu Zaada.

Han er, i likhet med resten av Gazas rundt 1.8 millioner innbyggere, innesperret på den palestinske kyststripen.

Kan Trump presse?

– Trump er optimistisk, og tror han skal få til århundrets avtale. Men gapet mellom israelerne og palestinerne er enormt, og ingenting har forandret seg når det gjelder løsningen på Jerusalem, flyktningene, bosetningene og grensene, understreker professor Abu Zaada i en samtale med Dagsavisen.

– Enten må palestinerne inngå kompromiss de aldri tidligere har gjort, eller så må USA presse Israel til å gjennomføre lignende store kompromiss.

– Flere arabiske ledere tror imidlertid at nærheten mellom Trump og statsminister Netanyahu gjør at USA vil kunne presse Israel til å inngå en stor regional fredsavtale, sier han.

Les også: Spent i Iran etter Trump

Enige

Professor Abu Zaada i Gaza er ikke det minste overrasket over at Trump blir mottatt med entusiasme i Midtøsten, til tross for hans antimuslimske uttalelser under valgkampen.

– Mange arabiske ledere er enige med ham. I mange arabiske land er islamistiske organisasjoner klassifisert som terrororganisasjoner, og arabiske ledere sier selv at man må kjempe mot dem, forteller den palestinske professoren, som selv bor i et område kontrollert av islamistiske Hamas.

Også israelerne føler følgene av president Trumps første 100 dager i Det hvite hus, og forsøker å finne ut av hvordan de neste fire årene kan bli. Professor Eyal Zisser, ekspert på Midtøsteni byen Haifa, har hovedfokus på Syria, den en gang så dominerende staten ved Israels nordøstlige front.

– Trumps beordring av et angrep mot de syriske styrkene etter det kjemiske angrepet i Syria forandret ingenting på bakken, men samtidig betyr det likevel at alt plutselig er åpent, alt er mulig, Under Obama var lite åpent, nå kan alt skje, sier Zisser til Dagsavisen.

– Klart er det at det er en ny sjef. Og at vi ikke forstår ham, kjenner ham. Like fullt er vi alle nå nødt til å ta ham med i betraktningen. Men dette er bare ikke nok i seg selv. Trump må også formulere en klar politikk og strategi, sier den israelske professoren.

Les også: Nytt og bedre Hamas?

Mer fra Dagsavisen