Verden

Menn som kjemper for kvinner

Hvordan stoppe vold mot kvinner i et land med en voldtekt hvert tredje minutt? I den fattige sørafrikanske townshipen Alexandra har lokale menn tatt opp kampen.

ALEXANDRA, JOHANNESBURG (Dagsavisen): - Jeg har vokst opp her i Alexandra. Her regnes vold og overgrep mot kvinner som normalt. Det er rett og slett en måte å bli akseptert på av andre menn, foreller Sidwell Thabiso (22).

En virkelig mann

Det synes også på statistikken i Sør-Afrika: Man regner med at det skjer en voldtekt hvert tredje minutt. Det blir kalt en epidemi. Men noen eksakt oversikt finnes ikke over det totale antall - det anslås at kun en av ni voldtekter anmeldes. Annen slags fysisk mishandling og vold mot kvinner er så vanlig i enkelte miljøer at mange ikke engang stiller spørsmål ved det.

Og skal man stoppe det, kommer man ikke utenom nettopp mennene. Det har Sidwell og Thapelo Rahlogo skjønt. De innrømmer selv å ha behandlet jenter og kvinner dårlig tidligere. De fikk hjelp til å endre seg, og nå prøver de å forandre også andre menns tankesett.

- Menn er en del av løsningen. Vi kjemper for kvinner, men må inkludere menn. Og de må høre det fra andre menn, ikke fra kvinner, sier Thapelo Rahlogo (32). Han og Sidwell er to av mennene som arbeider for organisasjonen Adapt, som både hjelper voldsofre og deres overgripere.

Her i Alexandra trenger de ikke gå langt for å finne dem. Alexandra er en av de største og fattigste townshipene i Sør-Afrika. I de fattigste nabolagene i området ligger skurene med blikktak tett i tett - med skyskraperhorisonten fra det velstående Sandton som kulisse i bakgrunnen. Adapt ble startet i 1994 som en reaksjon på at kvinner som var voldsofre ikke hadde noe sted å gå, og støttes nå blant annet av Fokus og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

Sidwell forteller om en oppvekst hvor det var nødvendig å opptre dårlig overfor kvinner for å få aksept.

- Her syns ikke gutta du er virkelig mann hvis du ikke oppfører deg på en bestemt måte overfor kvinner. For eksempel ved å kontrollere dem gjennom vold og sette deg i respekt på den måten i et forhold, sier Sidwell.

- Dessuten bør man ha mange kjærester på en gang for å få respekt av gutta. I tillegg må du begå kriminalitet for å bli oppfattet som en virkelig mann, sier han.

Zumas rettssak

Sidwell var tenåring da han selv kom i kontakt med Adapt og skjønte at han måtte forandre måten han var på. Nå er det hans oppgave å oppsøke tenåringer der de er, på skolene, for å fortelle hva som er greit og ikke greit, opplyse og diskutere.

Det var Thapelo (32) som var et forbilde for Sidwell da han fikk hjelp i Adapt. Også Thapelo hadde da selv fått hjelp - han hadde selv et problematisk atferd overfor kvinner, ifølge ham selv. Han vokste opp med en enslig mor, og hadde mye frustrasjon som han tok ut på kvinner. Nå driver han et mannsprogram der han jobber med rådgivning med menn som har et voldsproblem. Mennene får tilgang til en støttegruppe, og blir henvist til en sosialarbeider som kan hjelpe dem ut av problemene. For mange menn handler atferden om frustrasjon og fattigdom. Det å miste jobben er å miste ansikt, også overfor kona.

- Det handler om makt og kontroll: «Hvis jeg ikke kan kontrollere deg med penger, kan jeg gjøre det med muskler», på en måte. Men dette kan ikke bare knyttes til fattigdom, det blir for enkelt. Det er folk med penger som gjør det samme, sier Thapelo.

Sør-Afrika har en president som selv har en kontroversiell fortid: Jacob Zuma ble tiltalt for voldtekt av en kvinnelig venn av familien i 2005, men ble frifunnet året etter, fordi retten ga Zuma medhold i at det var frivillig sex. Selv om Zuma ble funnet uskyldig, har mange ikke glemt den saken.

- Menn vi møter sier: Hvis presidenten kan slippe unna, hvorfor ikke jeg? Saken har hatt en negativ innvirkning, sier Sidwell Thabiso.

I dag får mange voldtatte kvinner hjelp nettopp som en indirekte konsekvens av nettopp Zuma-saken. Gruppen 1in9 Campaign, hvis navn viser til at kun en av ni kvinner anmelder, ble etablert i forbindelse med at saken gikk for retten i 2006, og var en sentral støttespiller for kvinnen som anklaget Zuma for å ha voldtatt henne.

Politiet voldtar

Deyanna Thomas sier myndighetene ikke har klart å gjøre noe med det grunnleggende problemet med fysisk og seksualisert vold mot kvinner.

- Lederne våre har sviktet oss. Politikerne har ikke tatt grundig tak i dette, sier Thomas, som leder gruppen CDP Trust, som jobber tett med 1in9 Campaign i området Bertraams midt i Johannesburg. Hun sier problemet er så infiltrert i samfunnet at selv politiet ofte ikke er en trygg havn å komme til.

- Vi har mange eksempler på at også politifolk voldtar, enten det er ute i distriktene der folk bor i eller på politistasjonen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Reportasjereisen er delvis finansiert gjennom et reisestipend fra 
Utenriksdepartementet.

Mer fra Dagsavisen