Verden

– Mediene ansvarlig for Trump

Donald Trump har vært høyt og lavt i amerikanske medier, mens bevegelsene som skaper historie blir ignorert, sier Amy Goodman.

NEW YORK (Dagsavisen): – Vi trenger medier der nyhetene om krig ikke er brakt til oss av våpenindustrien. Vi trenger medier der det ikke er oljeindustrien som bringer oss nyhetene om klimaendringer, sier Amy Goodman (59) engasjert.

Hun snakker om amerikanske medier avhengige av profitt og reklameinntekter, i motsetning til det alternative mediehuset Democracy Now!, et fyrtårn på USAs venstreside. Amy Goodman er selv programleder og medgrunnlegger, og et ikon for mange progressive. Klokken er litt over ni om morgenen, og Goodman er akkurat ferdig med den daglige morgensendingen, som distribueres til 1400 radiostasjoner, blant annet Radio Nova i Norge, og legges ut som podkast. Temaet i dag er en kontroversiell voldtektsdom i California, og Hillary Clintons valgseier.

– Clinton knuste glasstaket. Men hun har ikke de folkelige bevegelsene i ryggen, sier Goodman, som har vunnet et dusin priser for sin kompromissløse journalistikk.

Hun vil snakke om de store spørsmålene. Om krig og fred. Livet og døden. Det er ingen plass til kjendiser og PR-utspill hos Democracy Now!.

– Mediene er demokratiets oksygen. Vi har et enormt ansvar, sier Goodman.

Les også: Barn i USA frykter Trump

«Trump-TV»

Hun feirer stasjonens 20-årsjubileum med boka «Covering the Movements» og en 100-byers turné. Journalister må bli bedre til å snakke med folk på bakken og høre hvordan politiske beslutninger påvirker dem, sier Goodman, og langer ut mot de mange ekspertkommentatorers forsøk på å forklare virkelighetene.

– Disse ekspertene, som kan så mye om så lite. De forklarer oss verden og tar så feil!

Goodman gir langt på vei amerikanske medier skylden for at Donald Trump nå blir republikanernes presidentkandidat.

– Trump har fri tilgang til TV-kanalene. Amerikansk TV er Trump-TV. Jeg har vanskelig for å vite hvilken kanal jeg ser på, fordi Trump høres lik ut på alle. Og hver gang du skrur på TV-en er han der. Hver gang en ny tanke detter inn i hodet til Trump, dekkes det som «breaking news».

Med den høylytte kjendismilliardæren på skjermen går seertallene og reklameinntektene opp. Trump er god business for amerikansk TV, medga nylig CBS-sjef Les Monvees.

Nettopp derfor trengs alternative medier, som bruker tid å forklare hva Ku Klux Klan egentlig var, når gruppas tidligere frontfigur gir sin støtte til Trump, påpeker Goodman.

– De etablerte mediene bringer oss først og fremst stemmer fra etablissementet. Donald Trump har tilhørt etablissementet lenge, sier Goodman, som mener for få medier konfronterer og kritiserer makten, og i stedet taler maktens sak.

– Det er en grunn til at vårt yrke er det eneste som er spesielt beskyttet av USAs grunnlov. Det er fordi vi skal holde makten ansvarlig, sier Goodman til Dagsavisen.

De fleste som følger amerikansk politikk, får nyhetene sine fra såkalt «mainstream media», som New York Times og CNN. Hva går de glipp av?

– De folkelige bevegelsene er ikke å finne på TV-skjermene. Men det er de som endrer verden. Vår jobb er å gå dit stillheten er, til de som ikke får plass i de store mediene, sier Goodman.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Endret USA

Hun bruker Bernie Sanders som eksempel. For mens den høye oppslutningen rundt den demokratiske sosialisten fra Vermont kom som en overraskelse for de fleste, hadde Democracy Now! dekket Sanders lenge. Hun kobler Sanders til bevegelsen Occupy Wall Street, som i 2011 spredte seg over hele USA, i protest mot økende økonomisk ulikhet og innflytelsen Wall Street har i amerikansk politikk.

Det tok lang tid før amerikanske medier dekket Occupy-bevegelsen. De tok den knapt på alvor. Men den har endret USA, sier Goodman. Den satt ulikhet øverst på agendaen etter 2011. Og Sanders har surfet videre på misnøyen med de høye økonomiske ulikhetene og mobiliseringen for endring.

– Bevegelsen har vokst og vokst, og har rørt ved selve fundamentet i landet vårt. Sanders gir bevegelsen en stemme, sier Goodman.

Analyse: Clinton og Trump. Hauk og due.

Også Bernie Sanders slet med å få plass hos de etablerte mediene. Mens Sanders trakk tusener av mennesker til valgmøtene sine, var det tyst i de store amerikanske mediene.

– Sanders slo alle rekorder. Og mediene dekket det knapt! Det eneste som er verre enn negativ mediedekning er å bli fullstendig ignorert.

Goodman snakker om USAs «corporate media», de som er nødt til å tjene penger på journalistikken. Selv overlever Democracy Now! på bidrag fra lyttere og støttespillere, ulike fond og stipender. De mottar ikke statsstøtte og sier nei til all reklame.

Les også: Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg

Hvorfor fikk Sanders så lite mediedekning?

– Fordi de store mediene gir deg stemmene til etablissementet. Og han er ikke del av det.

Hvordan har Bernie Sanders endret USA?

– Han har gitt folk håp og tro at det politiske systemet kan fungere. Folk har vært involvert i bevegelser lenge, men Sanders suksess viser at den kraften kan brukes i politiske valg. Så får vi se hvordan han påvirker Hillary Clintons politikk framover, sier Goodman.

Bernie Sanders har stilt seg bak Hillary Clinton, som etter alt å dømme møter Donald Trump i presidentvalget. For å vinne trenger hun støtten til Sanders’ mange unge tilhengere.

– Clinton vet hun ikke klarer det uten dem, sier Goodman.

Les også: Derfor elsker de Donald Trump

Mer fra Dagsavisen