Verden

Mays egne ministere forbereder plan B for brexit

Mens Theresa May fortsatt prøver å få flertall for avtalen, snakker stadig flere av hennes egne ministere om hva som må skje om den blir nedstemt.

Parlamentet i Storbritannia vil få stemme over utmeldingsavtalen med EU i uka som begynner med 14. januar, kunngjorde statsminister Theresa May i Underhuset mandag kveld.

Men idet det nærmer seg juleferie i Westminster er det lite som tyder på at det bygger seg opp noe flertall for avtalen, og i Mays egne rekker i regjeringen snakker stadig flere om ulike alternativer dersom avtalen blir stemt ned.

Les også: - Mays avtale er død

Øker tidspresset

Med en avstemning midt i januar vil det være svært kort tid igjen innen datoen for utmeldingen, 29. mars. Opposisjonspartiet Labour er provosert over det de mener er uthaling av prosessen fra Mays side.

– Statsministeren forsøker kynisk å øke tidspresset for å manøvrere parlamentet i et valg mellom to uakseptable utfall: hennes avtale eller ingen avtale, sa Corbyn i Underhuset.

May håper fremdeles å få noen forsikringer av EU knyttet til irskegrensen, men EU har gjort det klart at det ikke vil bli noen reforhandling av selve avtalen.

May advarer om at det eneste alternativet til hennes avtale er å krasje ut av EU. Dette gjøres nå mer konkret: Regjeringen vil be seks millioner bedrifter om å gjøre umiddelbare forberedelser i tilfelle en «no deal».

Ved å sette i gang konkrete forberedelser til en «no deal» vil May gjøre dette alternativet mer realistisk, noe hun trolig håper vil skremme en del av sine egne partifeller til å stemme for avtalen. For de fleste parlamentsmedlemmene, bortsett fra de harde brexit-tilhengerne, er ingen avtale det verste utfallet.

Les også: Slik havnet May i brexit-uføret

Jobber med plan B

Men rekkene er mildt sagt ikke samlet bak May. Mange av statsrådene jobber nå for helt ulike brexit-planer. På den ene siden er brexit-tilhengerne, som utviklingsminister Penny Mordaunt, som ønsker en slags «administrert no deal», mens pro-EU-ministere ønsker at parlamentet skal stemme over ulike løsninger. Både en Norge-modell og en ny folkeavstemning kan være på agendaen dersom avtalen stemmes ned, men «Norge» er det trolig ikke flertall for.

Fem ministere i regjeringen vurderer å støtte en ny folkeavstemning dersom det ikke blir flertall for avtalen, melder britiske aviser.

Spenningen knyttes til hva som skjer dersom avtalen blir nedstemt i januar. Labour har sagt det da vil stille mistillitsforslag mot regjeringen for å forsøke å få et nyvalg, og hvis ikke dette blir nedstemt, er ny folkeavstemning på agendaen. Dette er hva mange i Labour ønsker, men ikke egentlig Corbyns ønske.

Ved statsministeren kontor håper man nå at juleferien skal få konservative politikere på andre tanker og likevel stille seg bak avtalen etter nyttår, skriver Politico. Få tror dette blir utfallet.

Mer fra Dagsavisen