Verden

– Mays brexit-avtale er død

– Mays avtale er død nå, mener en tidligere medarbeider av statsministeren. Her er oversikt over hva som kan skje nå, etter at Theresa May vant mistillitsvotumet i eget parti.

Statsminister Theresa May jobber videre med brexit-prosessen etter at hun med 200 mot 117 stemmer sikret flertallets støtte i mistillitsvotumet i Det konservative partiet onsdag kveld.

Men May står fortsatt overfor et grunnleggende problem: hvordan hun skal sikre flertall for brexit-avtalen i parlamentet.

UVISSHET: Britiske aviser etter mistillitsvotumet mot May. FOTO: NTB SCANPIX

Britiske aviser etter mistillitsvotumet mot May. Foto: NTB scanpix

Dette er situasjonen etter at May avverget sitt eget fall i den dramatiske avstemningen:

Hva gjør May nå?

Statsministeren må nå satse alt på å få så store forsikringer fra EU at det kan være med på å sikre henne flertallet for avtalen når den skal stemmes over i parlamentet, trolig i januar.

Theresa May møtte EU-president Donald Tusk i forkant av EU-toppmøtet som begynte i går. EU har gjort det klart at det ikke vil bli endringer i selve utmeldingsavtalen. Det kan imidlertid komme tilleggserklæringer ment å berolige Mays motstandere hjemme. May ønsker særlig forsikringer om at den såkalte reserveløsningen rundt irskegrensen, som skal tre i kraft dersom Storbritannia og EU ikke klarer å bli enige om en framtidig handelsavtale innen utgangen av 2020, skal være midlertidig.

I likhet med May ønsker ikke EU en «no deal», der Storbritannia går ut uten en avtale, og vil derfor prøve å komme May i møte til en viss grad. Men få tror EU kan gi så mye som mange av brexit-tilhengerne ønsker.

Dermed er det ventet at situasjonen vil være like fastlåst selv etter en ny runde med EU. May har sagt det vil bli en avstemning før 21. januar.

Les også: Ville bli i EU, men tok jobben med å ta landet ut: Slik havnet May i brexit-uføret

Hvor trygt sitter May nå?

Siden hun vant mistillitsvotumet, er hun «immun» i ett år mot nye avstemninger om hennes lederskap i eget parti. Slik sett sitter hun tryggere som partileder. Men opprøret mot May viste at over en tredel av de konservative parlamentsmedlemmene ikke har tillit til henne.

Et annet mistillitsforslag kan komme innen kort tid, men da mot hele regjeringen, og initiert av opposisjonen i Underhuset. Labour har sagt at partiet vil stille mistillitsvotum mot May, men vil vente til sjansene for å vinne er større. Det vil være når May kommer tilbake til Underhuset med utmeldingsavtalen etter å ha gått en ny runde med EU, trolig etter nyttår.

Om sinnet mot May blant de harde konservative brexit-tilhengerne er sterkt nok, kan det tenkes de vil stemme med opposisjonen og mot Mays regjering i et mistillitsvotum. Dette sitter likevel langt inne, og det skal mye til at May blir felt og at det kommer til en nytt valg, slik Labour ønsker.

May sa onsdag kveld at hun uansett ikke vil lede partiet fram til neste planlagte valg i 2022.

Hva betyr dette for brexit?

For dem som ønsker brexit for enhver pris, og som gjerne ser at Storbritannia går ut av EU uten en avtale, ser det mørkere ut. Det var disse som sto bak opprøret mot May, og som tapte. Deres håp var å kaste May og innsette en hard brexit-tilhenger i statsministerposten som kunne forkaste Mays avtale og gå for en hardere brexit, eventuelt uten en avtale.

Dette hadde uansett vært vanskelig, gitt at flertallet i Underhuset for enhver pris vil unngå en «no deal».

Selv om den automatiske konsekvensen dersom Mays avtale blir nedstemt er en «no deal», har parlamentet rett til å foreslå og stemme over veien videre etter det, og vil da prøve å unngå en «no deal».

Det man da trolig står igjen med er en mykere brexit à la Norge-modellen, eller en folkeavstemning.

(FILES) This file photo taken on May 12, 2017 shows Joint Downing Street Chief of Staff, Nick Timothy (L), waiting at haulage and logistics company Davies Transport where British Prime Minister Theresa May is on a visit in north-east England.
One of British Prime Minister Theresa May's chief advisors announced his resignation Saturday, June 10, 2017, after a crushing electoral setback left her authority in tatters. Nick Timothy, one of two chiefs of staff on whom May relies heavily, said he took responsibility for the Conservative manifesto for Thursday's vote, in which the centre-right party lost its parliamentary majority.
 / AFP PHOTO / POOL / Justin TALLIS

Nick Timothy var medarbeider i Downing Street fram til valgtapet i 2017. Foto: NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at hennes avtale er død, mener Nick Timothy, som er tidligere stabssjef ved statsminister Mays kontor. Han måtte gå da partiet tapte stort i valget i 2017.

– Det er nå klarere enn før at det ikke er noe flertall for hennes avtale og ikke noe flertall for no-deal. Vi står igjen med Norge eller en ny folkeavstemning, skriver Timothy i The Daily Telegraph.

En Norge-modell vil imidlertid innebære blant annet å godta regler man ikke kan være med på å lage, og det er usikkert om denne vil få flertall.

Det kan øke sannsynligheten for at man i siste instans ender opp med en ny folkeavstemning.

Les også: Når Storbritannia går ut av EU, har flertallet for brexit allerede dødd ut

Brexit

29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

13. november 2018 bekreftet statsminister Theresa Mays kontor at det er oppnådd enighet om et utkast til avtaletekst mellom EU og Storbritannia.

14. november 2018 møttes den britiske regjeringen for å ta stilling til avtaleteksten. Etter et fem timer langt møte uttalte May at regjeringen stiller seg bak teksten.

25. november 2018 holdt EU et ekstraordinært toppmøte for å ferdigstille og formalisere avtalen.

Den ferdige avtalen må godkjennes av Parlamentet i London og av EU-parlamentet og EUs ministerråd før den kan tre i kraft.

En avstemning i Underhuset planlagt 11. desember ble utsatt av Theresa May.

Dato for avstemningen er ikke satt, men er ventet innen 21. januar.

29. mars går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen