Verden

Maktstrid i Le Pens rekker

I kulissene hos Nasjonal Front lurer en kamp om strategien i partiets viktigste valgkamp noensinne.

Bilde 1 av 3

Presidentkandidat Marine Le Pen var oppe i otta i går, ombord på en fransk fiskeskøyte.

Le Pen må sikre seg de viktige bildene som representanten for «vanlige folk» og det «Frankrike som står tidlig opp om morran» i kampen mot sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Med få politiske allierte i Frankrike levnes Marine Le Pen få sjanser mot Macron, selv om målinger i går viste en svak nedgang for Macron. Han gis 59 prosent mot Le Pens 41 prosent, ifølge Opinionway-Orpi.

Les også: Sprekker i fransk front mot Le Pen

Strid

Men internt i Nasjonal Front er det uenighet om hva som er den beste taktikken mot Macron. Flere i partiet er også misfornøyde med at partiet ikke gikk inn med ledelse etter første valgrunde.

Flere spørsmål skaper strid:

* Partiets harde front mot EU skremmer bort mange, særlig eldre velgere.

* Kritikere mener Le Pen bør spille innvandrings- og sikkerhetskortet mer.

* Valget blir en test på om partiets venstredreining lykkes, i kamp med en sterk høyrefløy.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Delt land

I «kommunikasjonskrigen» med Macron dobler Le Pen besøkene i små franske landsbyer, med opptil flere om dagen. Det er disse byene Le Pen kaller «Det glemte Frankrike». I hennes retorikk er de taperne i den globaliseringen som Macron støtter.

Kartet etter valgresultatet viser et Frankrike delt i to, der innbyggere i de store byene stemmer Macron, mens folk på landsbygda stemmer Le Pen.

Nasjonal Front må tiltrekke seg nye velgere, og internt stilles det spørsmål ved om den aggressive retorikken mot Frankrikes EU-medlemskap er strategisk smart.

I et TV-intervju denne uka mildnet Le Pen tonen noe, og understreket at hun «ikke er noen motstander av Europa» «Jeg kjenner meg europeisk, fransk først og fremst, men europeisk», sa hun til TV-kanalen TF1.

Reportasje: For kremen av ung, fransk elite er det ikke lenger tabu å stemme på Marine Le Pen

Test

Valginnspurten anses som en test på om partiets venstredreining de siste årene har vært vellykket. Visepresident og nummer to i partiet, Florian Philippot, står bak en slik dreining. Den politiske rådgiveren selger partiet inn som «verken til høyre eller venstre», og sier selv at han kommer fra «den patriotiske venstresiden». Philippot holder fast på å fronte en hard EU-motstand.

Sterke grupper innad i partiet er lite begeistret for venstredreiningen til Marine Le Pen. De vil angripe strategen Philippot dersom partiet ikke lykkes, sier statsviteren Gaël Brustier til franske Slate.

Partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pens far, la i sin tid til grunn en svært liberalistisk økonomisk politikk, ofte sidestilt med Ronald Reagan.

Jean-Marie Le Pen, som ble ekskludert av datteren på grunn av holocoust-fornektelse, har denne uka uttalt seg etter første runde. Han mener datteren heller burde ha ført en kampanje sterkere inspirert av Donald Trump og mer orientert mot det opprinnelige og «ikke-normaliserte» Nasjonal Front; altså hardere fronter i innvandringskritikken.

Nord og sør

Maktbalansen i partiet framstilles som en kamp mellom Nord-Frankrike, der partiet kan sanke støtte blant arbeiderklasse og tidligere sosialister, og Sør-Frankrike, der partiet har mer velstående velgere. Her drives partiet fram av innvandringsmotstand.

Marion Maréchal Le Pen er svært populær blant partiets sterke høyrefløy. Le Pens niese har sagt seg mot abort og mot likekjønnet ekteskap i valgkampen. Marine Le Pen har tidligere sagt at det unge politiske talentet ikke vil få noen ministerpost i en regjering.

Misbruk

Valgkampen før andre runde startet surt for Emmanuel Macron, som ble konfrontert med feststemte bilder fra feiringen av første valgrunde på brasseriet La Rotonde i Paris med sine valgmedarbeiderne. Det ga franskmenn for sterke minner til den konservative presidenten Nicolas Sarkozys fester og «bling-bling»-kultur. Kandidaten bør heller brette opp ermene i kampen mot Le Pen, mener mange.

Dessuten Le Pen har scoret poeng i «kommunikasjonskrigen». Onsdag kapret Le Pen Macrons besøk i hans eget hjemdistrikt, Amiens. Fra morgenen av serverte Pens tilhengere croissanter til ansatte ved den nedleggingstruede bedriften Whirlpool. Macron var kommet for å snakke med de frustrerte arbeiderne.

Samtidig kom det i går en ufordelaktig nyhet for Le Pen: Det ble kjent at EU-parlamentet mener Le Pen kan ha misbrukt så mye som 5 millioner euro, nær 47 millioner norske kroner, i EU-midler for å lønne egne partifolk. Det er langt mer de 18 millioner som var anslått tidligere.

Les også: Bak fasaden i Le Pens utstillingsvindu

Mer fra Dagsavisen