Verden

Maduro planlegger økonomisk reform

Usikkerheten hersker i Venezuela i forkant av president Nicolas Maduros nye plan for å bremse hyperinflasjonen som har rammet landet.

Sentralbanken sender mandag ut nye pengesedler etter at fem nuller blir kuttet fra landets valuta bolivar. Maduro varsler også en kraftig økning av minstelønnen, den femte hittil i år, og en kraftig økning av bensinprisen.

Analytikere frykter imidlertid at de drastiske tiltakene bare vil gjøre vondt verre i den desperate situasjonen landet er kommet i, og tre av landets viktigste opposisjonsgrupper varsler demonstrasjoner mot reformen tirsdag.

– Det kommer til å herske forvirring de første dagene, både for forbrukerne og for næringslivet. Det er et kaotisk scenario, sier Asdrubal Oliveros i konsulentfirmaet Ecoanalitica.

Les også: General pågrepet for attentat på Venezuelas president

Hemningsløs pengetrykking

Maduro sa i en tale fredag at landet må utvise økonomisk disiplin og stanse trykkingen av penger som i myndighetene i flere år har tydd til for å betale lønninger.

Den hemningsløse pengetrykkingen har ført til en fire år lang galopperende inflasjon, som ifølge IMF i år kan nå opp i en million prosent – den verste siden kollapsen i Zimbabwe og 20-årene i Tyskland.

Den nye valutaen, som blir kalt «suveren bolivar» for å skille den fra den gamle, ironisk benevnte «sterke bolivar», skal knyttes til Venezuelas kryptovaluta petroen.

Hver petro blir verdt rundt 60 dollar (vel 500 kroner), basert på prisen på ett fat av landets olje. Det vil si 3.600 suverene bolivar, noe som innebærer en massiv devaluering.

Det er imidlertid fortsatt uklart hvordan petroen skal fungere, eller hva det vil si at den knyttes til olje.

– Å knytte bolivaren til petro er det samme som å knytte den til ingenting, sier økonomen Luis Vicente Leon i meningsmålingslnstitutttet Datanalisis.

Les også: Pentagon: Kina trener trolig piloter til USA-angrep (DA+)

Lav minstelønn

Til gjengjeld skal minstelønna fastsettes til en halv petro fra mandag. Det er omtrent 28 dollar (cirka 240 kroner) til svartebørskurs, langt høyere enn dagens minstelønn på noe mindre enn én dollar i måneden.

Det betyr at en månedslønn ikke blir nok til å kjøpe en kilo kjøtt, takket være den voldsomme inflasjonen og den aggressive devalueringen.

Maduro legger skylda for den miserable situasjonen på opposisjonen og amerikanske sanksjoner, men innrømmer likevel nå at de selv også har noe å lære når det gjelder skifte av valuta.

Les også: Strid om antisemittisme: – Corbyn må endre seg (DA+)

Avviser kritikk

Men regjeringen avviser kritikken av reformene som nå er kunngjort.

– Ikke hør på nei-stemmene. Med oljeinntekter, skatt og inntekter fra økningen av drivstoffprisen vil vi finansiere reformen, sier finansminister Jorge Rodriguez.

Olje står for 96 prosent av landets eksportinntekter, men produksjonen har sunket til langt under halvparten på ti år på grunn av inkompetent styring og manglende vedlikehold og investeringer, samtidig som oljeprisen sank kraftig for noen år siden.

Budsjettunderskuddet er på 20 prosent av BNP, mens utenlandsgjelda er kommet opp i 150 milliarder dollar, og flere millioner venezuelanere har rømt fra landet.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen