SANKSJONERT 1: Mandag bestemte USA at de setter Venezuelas president Nicolás Maduro i samme selskap med ledere i Zimbabwe, Syria og Nord-Korea. FOTO: CARLOS GARCIAS RAWLINS/NTB SCANPIX

Maduro inne blant verstingene

Nicolás Maduro gikk kraftig over streken i søndagens valg, ifølge USA. De nye sanksjonene mot ham setter ham nå i samme bås som Robert Mugabe, Bashar al-Assad og Kim Jong-un.

Verden

De tre diktatorene i Zimbabwe, Syria og Nord-Koreas har lenge hatt én ting til felles: USA har gått inn for å ramme dem personlig med sanksjoner.

Nå får de selskap av sin statslederkollega i Venezuela. Som følge av det omstridte valget i landet i helgen, har USA nå både bestemt seg for å sette Nicolás Maduro på sin sanksjonsliste. Og i samme slengen erklære han for diktator.

– Gårsdagens illegitime valg bekrefter at Maduro er en diktator, som overser viljen til det venezuelanske folket, begrunnet USAs finansminister Steven Mnuchin sanksjonene.

Det er første gang en amerikansk minister kaller Venezuelas president for en diktator.

All makt til Maduro

Det er søndagens valg som har fått USA til å reagere så kraftig. Protestene og opptøyene i Venezuela har vart i flere måneder, men det var det omstridte valget til landets grunnlovgivende forsamling søndag som til slutt fikk også USA til å si at nok er nok.

Valgresultatet – som er erklært illegitimt av ledere på tvers av Amerika og Europa – gir Maduro nær ubegrenset makt.

Den nyvalgte grunnlovgivende forsamlingen vil ha i oppgave å omskrive landets grunnlov, og vil ha mer makt enn andre statlige institusjoner, inkludert kongressen.

Kunne sanksjonert mer

Sanksjonene USA nå iverksetter innebærer å forby amerikanere å gjøre forretninger med Maduro, og fryse alle verdier presidenten eventuelt har plassert i USA.

Sanksjonene går imidlertid ikke like langt som USA truet med i forkant av søndagens valg. Ifølge nyhetsbyrået Reuters oppga anonyme, offisielle kilder at USA vurderte sanksjoner mot Venezuelas oljesektor, inkludert landets statlige oljeselskap.

Venezuela eksporterer store mengder olje til USA, og et delvis eksportforbud, slik kildene hevdet USA vurderte, ville rammet landet hardt.

USA vurderer likevel muligheten til å gå hardere til verks og ramme president Maduros allierte.

Opposisjonen i fare

Selv fnyser den nystemplede diktatoren av sanksjonene.

– Jeg adlyder ikke utenlandske regjeringer. Jeg er en fri president, sa Maduro mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Opptøyene i Venezuela har fortsatt i dagene etter valget, og situasjonen blir farligere for opposisjonen. Siden april har 120 har mistet livet i sammenstøt. Tidlig tirsdag kom det meldinger om at to opposisjonsledere er hentet av sikkerhetstjenesten fra sine hjem.