Søndagens parlamentsvalg avgjør om Frankrikes nye president får nok makt til å gyve løs fatt på reformene han har lovet Frankrike. Får han tilliten, står fransk arbeidsliv overfor omfattende omveltninger.

Macron i medvind

Macron kan bli den mektigste presidenten i fransk etterkrigstid etter søndagens parlamentsvalg.

Verden

 

Franske kommentatorer har gått fra å spørre seg om president Emmanuel Macron ville klare å sikre seg et solid flertall i den franske nasjonalforsamlingen til å snakke om en mulig «tidevannsbølge» for Macrons parti under første runde av parlamentsvalget søndag.

Minner om de Gaulle

Ifølge nye tall får Macrons parti et knusende flertall på mellom 385 og 415 av de 577 setene i nasjonalforsamlingen, sammen med sentrumspartiet MODEM, viser en måling Sopra Steria og Ipsos. En måling fra Ipsos-CEVIPOF lover enda høyere oppslutning, på mellom 395 og 425 seter. Det vil i så fall være historisk, og på linje med president Charles de Gaulle sitt flertall på 394 seter i 1968, ifølge TV-kanalen France 2. Macrons politiske bevegelse «La République En Marche!» kan dermed ligge an til å få et av de sterkeste flertallene i nasjonalforsamlingen i fransk etterkrigstid. Valget avgjør hvor solid støtte den nye presidenten får i nasjonalforsamlingen. Uten et flertall der, får Macron mindre makt til å gjennomføre reformene han har lovet Frankrike.

Les også: Partibygging blir neste oppgave for Macron

Imponerer

Franskmennene er så langt imponert over den rosende omtalen Macron får i utlandet, etter at den ferske presidenten oppfordret verden til å «Make the planet great again», og har kommet med flere stikk mot USAs president Donald Trump.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utraderer sosialister

Macrons parti har vunnet 10 av 11 franske valgkretser i utlandet, som allerede har stemt. Tross en lav valgdeltakelse på 19 prosent, kan resultatet være en pekepinn. Og ifølge Ipsos-målingen vil det kun ligge smuler igjen til de andre partiene: Sosialistpartiet, sammen med det grønne partiet EELV, kan få mellom 25 og 35 seter. Det vil være 10 prosent av dagens representasjon, og nær en utradering av sosialistene, som i dag har 295 seter.

Det konservative partiet kan få mellom 105 og 125 seter. Partiet har i dag 196 seter, og var ventet å gjøre det bedre mot Macrons politiske sentrumsbevegelse, som knapt er ett år.

Jean-Luc Mélenchons bevegelse på ytre venstrefløy kan få mellom 12 og 22 seter.

Det høyreekstreme Nasjonal Front, som herjes av intern oppvask etter valget, kan få mellom fem og 15 seter, mot dagens to.

Les også: Macron vil styrke samarbeidet med Russland

Svekkes?

En av de første testene for regjeringen blir hvorvidt Macron vil tvinge gjennom omfattende reformer av fransk arbeidsliv.

Reformforslagene er ventet å gå lenger enn Hollande-regjeringens omstridte reformer. Da kan den ferske presidenten vente seg protester i gatene.

Varsler «sosialt kupp»

Ifølge et dokument lekket til avisen Le Parisien mandag ligger Macron-regjeringen an til å gi franske bedrifter mer makt i forhandlinger om lønn og arbeidstid. Politikeren Jean-Luc Mélenchon mener lekkasjen varsler at regjeringen vil gå til «sosial krig», og at Macron bedriver et dårlig skjult forsøk på å få slutt på Frankrikes 35 timers arbeidsuke, øke antallet midlertidige stillinger med lengre prøveperioder, og gjøre det lettere å gi folk sparken. Det er et sosialt kupp som forberedes, sier Mélenchon, som er kandidat i Marseille før valget. Han har bedt regjeringen gi oppdatert informasjon om dokumentet før valget søndag. Macron-regjeringen svarer derimot at dokumentet er fra valgkampen, og at innholdet ikke er et varsel om reformen.

Ut mot «Macron-mania»

Reformene av fransk arbeidsliv vil bli Macron-regjeringens første test på om de klarer å finne en middelvei i spørsmålet som splitter Frankrikes politiske klasser, sier Aurélien Preud’homme fra meningsmålingsbarometeret Viavoice.

Sosialistenes tidligere presidentkandidat Benoît Hamon mener derimot franskmenn bør komme seg ut av «tåka» rundt den nye presidenten:

– Det er en form for «Macron-mania» som får oss til å glemme den politikken han vil sette ut i praksis, sier Hamon til France 2.

Macron har kommet med flere løfter: Loven som forbyr representanter i nasjonalforsamlingen å ansette egen familie, er ventet nå i juni. Under valgkampen ble det skandale da de konservatives presidentkandidat François Fillon ble siktet for å ha ansatt kone og egne barn for å utføre fiktivt arbeid for seg i nasjonalforsamlingen.

Macron vil også lage en egen innsatsstyrke mot terror.

Ifølge en Viavoice-måling har 49 prosent et godt inntrykk av landets yngste president noensinne.

Les også: Macron på twitter: – Gjør planeten vår storartet igjen