Verden

Må vise at han kan levere

Den greske regjeringen ser ut til å ha sikret fire nye måneder med kriselån. Nå er det opp til statsminister Alexis Tsipras å ta kontrollen på hjemmebane.

Bilde 1 av 4

Det tok ikke lang tid fra den greske regjeringens liste over reformforslag ble overlevert EU-troikaen i går til det begynte å murre på hjemmebane. Fredagens avtale om å forlenge krisehjelpen til Hellas med fire måneder betyr at landet nå sier farvel til sparetiltak, krisehjelp og den såkalte troikaen av kreditorer, ifølge den greske statsministeren Alexis Tsipras. Men flere i hans eget parti Syriza utfordrer nå åpent den beskrivelsen.

– Jeg ber det greske folket om unnskyldning for at jeg deltok i denne illusjonen, sier Manolis Glezos, som er medlem av EU-parlamentet og Syrizas eldste aktive politiker.

– Muligens sier Glezos det mange folk på venstresiden i partiet tenker, uttaler Nick Malkoutzis til Financial Times. Han er redaktør for nettstedet Macropolis og understreker at reaksjonene fra Syriza foreløpig er relativt dempede.

Vil kutte ut kuttpolitikken

Tsipras' parti Syriza gikk til valg på å få slutt på EUs kuttpolitikk mot Hellas, men har møtt kraftig motstand i samtalene med eurolandenes finansministere de siste ukene. Likevel mener regjeringen (bestående av Syriza og samarbeidspartiet Uavhengige grekere) at de har fått til en avtale som overfører makt tilbake til Aten og gir dem mer handlingsrom.

– De mest radikale delene av Syriza er skuffet, og mange i partiet er nok frustrerte og ønsker fortsatt å forlate eurosonen, sier Asimina Michailidou, EU-forsker ved ARENA Senter for europaforskning på Blindern.

– Tsipras er ikke dum, og vet dette. Han er omgitt av erfarne politikere, og de har klart å skaffe seg litt pusterom med denne avtalen. De gikk ut med høye krav og har forhandlet seg ned til noe de fant akseptabelt.

Michailidou viser til at Hellas har oppnådd konkrete resultater i samtalene med EU.

– De har fått anerkjennelse for den humanitære krisen i Hellas, og de har fått gjennomslag for at eurolandene ikke skal stille krav til at ting som minstelønn, tariffavtaler, arbeidsmiljøreguleringer og lignende skal fjernes. Dette må sies å være suksesser, sier hun.

Må levere på hjemmebane

Forutsetningen for å forlenge låneprogrammet var imidlertid at den greske regjeringen kommer opp med troverdige reformer og tiltak for å sikre statsfinansene. Hvis det blir en enighet med eurolandene, er det i innenrikspolitikken at Tsipras' regjering nå står overfor de vanskelige valgene. Michailidou mener de greske reformforslagene er realistiske, og at de gir muligheter til å føre fornuftig politikk på hjemmebane.

– Det er absolutt rom for å gjennomføre reformer, så nå må regjeringen vise at den evner å gjøre nettopp det.

Noen konkrete tiltak er allerede varslet – de vil koste å implementere, men håpet er at de skal lønne seg på sikt. Noen av disse er:

Legger grunnlaget

De neste fire månedene blir kritiske for Hellas. Om regjeringen klarer å gjennomføre reformer og viser seg å være styringsdyktige og effektive, vil grekerne ha et helt annet utgangspunkt når låneprogrammet skal reforhandles til sommeren.

– Premissene for neste møte mellom eurolandene og Hellas vil bestemmes ut ifra hva Syriza får til i innenrikspolitikken, sier Michailidou.

– I tillegg må vilkårene i låneprogrammet balanseres med utfordringen med å holde egne velgere og de mer radikale elementene av sitt eget parti fornøyde.

Ballen hos EU

Det var i går knyttet spenning til om Hellas' største kreditorer EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) vil akseptere de greske forslagene til reformer. Hvis troikaen ikke er fornøyd med forslagene, står hele avtalen om å forlenge krisehjelpen i fare for å falle sammen. Avtalen Hellas i dag er bundet av, og som har holdt landene flytende i snart fem år, går ut allerede lørdag

Mer fra Dagsavisen