Innenriks

Må sikre makten i nytt valg

Vil Frankrikes nyvalgte president, François Hollande, få makt til å gjennomføre det han ble valgt til for en måned siden?

Kun en måned etter at sosialistene jublet på Bastille-plassen i Paris etter François Hollandes seier, går franske velgere igjen til urnene. En seier til venstresiden er helt avgjørende for Hollande i valget på nasjonalforsamlingen, som holdes i morgen og neste søndag.

- En fransk president uten et flertall å støtte seg på i nasjonalforsamlingen, er vingeklippet, sier Frankrike-kjenner Raino Malnes til Dagsavisen.

- Om Hollande ikke får flertall, må han utnevne en statsminister fra høyresiden, og da er det i realiteten statsministeren som får makten, sier Malnes, som er professor ved Universitetet i Oslo.

 God start

Det meste tyder da også på at Hollande får den nødvendige støtten i underhuset i nasjonalforsamlingen gjennom et flertall for venstresiden. Men spørsmålet er om sosialistene klarer flertall alene eller om de må støtte seg til De Grønne og alliansen Venstrefronten på ytre venstre.

- Vi tror løpet blir svært jevnt, sier Eric Bonnet, direktør for opinionsstudier ved meningsmålingsinstituttet BVA.

- Sosialistpartiet er absolutt ikke sikker på å vinne et rent flertall, sier han til det franske kringkastingsselskapet France 24.

For François Hollande vil valget bli en første test på hvordan franskmennene har tatt imot hans første uker som president. Hollande har allerede rukket å profilere seg internasjonalt med sine krav om mer stimulering til vekst og mindre innsparinger i EUs politikk. Målinger tyder på at det har gått rett vei for Hollande siden presidentvalget. Sosialistenes forsprang foran høyresiden for en måned siden var lite, men har økt.

Tøff forhandler

- Hollande har fått til starten, og har unngått tabber. Det har tjent ham at han har vist seg sammen med Barack Obama, gått i klinsj med Vladimir Putin om Russlands holdning til Syria, og ikke minst at han har vist seg som en tøff forhandler overfor Angela Merkel, sier Raino Malnes som mener han har opptrådt på en klok måte internasjonalt.

Nettopp mangelen på erfaring i regjering og internasjonalt var noe Hollande ble kritisert for før valget.

På hjemmebane har han rukket å sette symbolske fotavtrykk ved å kutte i sin egen og sine ministeres lønninger, i tillegg til at han har satt et tak på hvor mye ledere i statseide bedrifter skal tjene.

- Nicolas Sarkozy fikk ganske raskt stempel som de rikes president da han kom til makten for fem år siden. Hollande viser seg som det stikk motsatte, og har foreløpig levd opp til forventningene om å være en hardt arbeidende og normal president, sier Malnes.

Ytre høyre inn?

Men valget på nasjonalforsamling handler om lokale kandidater, og Sarkozys sentrum-høyre-parti UMP ligger an til å gjøre et relativt bra valg, selv om det er ventet å miste flere plasser i underhuset i nasjonalforsamlingen. Der har det hatt flertall i perioden som har gått. Upopulære Sarkozy er ute av bildet.

- Partiet har dessuten en valgorganisasjon som fungerer, og har høyt respekterte kandidater rundt om i landet hvis politiske karrierer ikke er knyttet tett til Sarkozys skjebne - i motsetning til Nasjonal Front, som har en leder som trekker mange velgere, men ikke mange sterke folk ellers, sier Malnes.

Og nettopp hvordan det høyreradikale Nasjonal Front med Marine Le Pen i spissen gjør det, kan ha innvirkning for UMP. Partiet kan få plass i nasjonalforsamlingen for første gang siden 1986.

Går videre

Men det er høyst usikkert, og en forklaring på det er at valget på nasjonalforsamling i Frankrike går over to runder, der de beste kandidatene i hvert distrikt går videre til andre runde. For å gå videre må man ha minst 12,5 prosent av de stemmeberettigede, altså ikke bare av de som har avgitt stemme. Det betyr at partiene må ha sterkere støtte enn dette blant dem som har stemt.

Tradisjonelt har også UMP og sosialistene samarbeidet om å holde Nasjonal Front ute av nasjonalforsamlingen, ved å oppfordre velgerne til å stemme på den som kan slå ut Nasjonal Front.

- Det er ingen enkel sak for Nasjonal Front, som pleier å gjøre det ganske mye dårligere i valg til nasjonalforsamlingen enn i presidentvalg, sier Malnes som likevel tror Nasjonal Front kan ha en sjanse i de distriktene der det står igjen kandidater fra kun dette partiet og Sosialistpartiet - fordi det høyreradikale partiet da får stemmer fra sentrum-høyrevelgerne til UMP.

Le Pen i duell

Valgkampens høyeste showfaktor foregår i det fattige valgdistriktet Hénin-Beaumont nord i landet. Der har nemlig Marine Le Pen fått konkurranse av sin politiske motpol, Jean-Luc Melenchon fra alliansen Venstrefronten på ytterste venstre.

Melenchon tok mange velgere med storm i presidentvalgkampen, og kom på fjerdeplass etter Le Pen. Han har bestemt seg for å stille mot Le Pen i samme distrikt.

I Hénin-Beaumont er tiltroen til Sosialistpartiet lav etter lokale korrupsjonsskandaler. Mange av velgerne er arbeidsledige og desillusjonerte i det tidligere gruvesamfunnet like ved byen Lille.

- Vi er i samme kaoset som Hellas, bare at vi lyver for oss selv, sier kaféeieren Arnaud Villette til nyhetsbyrådet Reuters. Han må snart stenge kafeen sin.

- Folk her er så lei, de stemmer for å uttrykke raseri mot systemet. Det dreier seg ikke om politikk lenger, sier Villette. Le Pen fikk flest stemmer i distriktet i presidentvalget. Målinger viser nå at Melenchon ligger foran Le Pen, men høyreradikale gjør det ofte bedre enn målingene viser.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen