Storbritannias utmelding av EU har skapt enda en hodepine for EUs politiske ledere. Italias statsminister Matteo Renzi (t.v.), Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande møttes i Italia i går for å diskutere situasjonen.

Må samle seg etter brexit

Frykten for oppløsning og smitteeffekt henger over når EUs mektigste ledere nå leter etter en vei etter brexit.

 

– Europa er den hengivne mor for våre verdier, ikke den kalde vokteren av byråkratiske regler som er vanskelige å godta, mener Italias statsminister Matteo Renzi, som i går tok imot lederne for de to mektige EU-landene Frankrike og Tyskland; François Hollande og Angela Merkel.

Etter at Storbritannia stemt for brexit står de gjenværende EU-landene igjen med en gigantutfordring: Hvordan skal EU holde seg samlet og sterke?

Alle EU-land utenom Storbritannia i møtes til toppmøte i Bratislava om brexit om tre uker. Møtet mellom de tre sentrale EU-landene Tyskland, Frankrike og Italia i går var en forberedelse til det.

Tettere eller ikke?

Frykten er at hele EU-prosjektet skal tape stadig mer støtte i Europa. De tre statslederne har alle eurokritiske partier på hjemmebane, og særlig Frankrikes president François Hollande er sterkt utfordret av Nasjonal Front og hennes leder Marine Le Pen, som ligger an til å gå videre til andre runde i presidentvalget til våren.

Sjokkresultatet i Storbritannia i juni har ført til en diskusjon om hvilken medisin som må til i EU: mer eller mindre integrering og samarbeid. Frykten har økt for at flere land tar steg i den retningen britene har tatt.

– Målet må først og fremst være å opprettholde status quo, sier en EU-diplomat til Reuters.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Symbolsk sted

De tre lederne var i går på den italienske øya Ventotene utenfor Napoli. Der var to italienske intellektuelle, Ernesto Rossi og Altiero Spinelli, fengslet under andre verdenskrig, og skrev et manifest om visjonene for en føderasjon av europeiske stater, noe de mente kunne demme opp for nasjonalismen. De tre lederne holdt deretter møte på et skip som koordinerer EUs marine operasjon i Middelhavet.

– Dette er to symboler i ett. Idealer og verdier og konkrete forpliktelser, sa Renzi før møtet i går.

Professor og senterleder Erik Oddvar Eriksen ved Arena Senter for europaforskning mener EU ikke har noe annet valg enn å fortsette veien videre mot tettere integrasjon og samarbeid.

– Jeg tror EU vil halte videre mot dypere integrasjon, ganske enkelt fordi man det må til for å få ting gjort. Skal man finne en løsning på de store utfordringene som eurokrisen, svak økonomisk vekst, flyktningkrisen og klima, vil det kreve mer makt til EU-institusjonen. Faren med fravær av europeiske løsninger er økt nasjonalisme og proteksjonisme; en situasjon som alle til sjuende og sist taper på. Men EUs ledere mangler nå offensive planer, så det er ganske usikkert hva som vil skje, sier Eriksen til Dagsavisen.

Likevel er det mange stemmer som har advart mot bare å gå videre som før. Blant dem er Tysklands innflytelsesrike finansminister, Wolfgang Schäuble.

– Vi kan ikke svare på brexit bare med å kreve mer integrasjon, sa Schäuble til Der Spiegel tidligere i sommer.

Hektisk for Merkel

Lignende folkeavstemninger som den i Storbritannia kan bli et stadig sterkere krav i flere andre EU-land. Dette har vært et tema i Nederland, og også i Frankrike har Marine Le Pen tatt til orde for en folkeavstemning.

– Jeg er ikke sikker på at motstanden mot EU egentlig er så stor i befolkningen i EU, men det er mange populistiske partier som kapitaliserer på de sosiale problemene borgerne i mange land sliter med, sier Eriksen.

Han tror den vanskelige prosessen Storbritannia vil måtte gå gjennom for å koble seg fra EU, like gjerne kan føre til at andre land ikke vil gå gjennom det samme, som at flere ønsker seg ut.

– Når et land går ut, ser man hvor tett involvert landene i EU er, og alt henger sammen med alt. Landene er så innvevd i hverandre at løsrivelse ikke er noe godt alternativ, sier Eriksen.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil drive intens møtevirksomhet med en rekke EU-land denne uka for å diskutere strategien og veivalgene framover nå som et av de største landene er på vei ut.