Verden

Må ruste oss for lange kriser

Aldri før har flere trengt nødhjelp, og krisene varer lenge. Endringene krever mer langsiktig tenkning i hjelpearbeidet, mener Unicef.

Bilde 1 av 2

– Selv om krigen i Syria skulle slutte i morgen vil krigen for mange barn vare evig, sier generalsekretær Bernt Apeland i Unicef i Norge.

Årsaken er at de har mistet så mange års skolegang.

– Når kriger og konflikter varer så lenge får mange barn aldri mulighet til å utvikle seg og få skolegang som gjør at de kan skaffe et levebrød og et bedre liv, sier Apeland til Dagsavisen.

I går åpnet FN det første humanitære toppmøtet som noen gang er holdt.

Møtet holdes i Istanbul i Tyrkia og fortsetter i dag.

Les også: Skoledagen følger bomberytmen

Trekker ut

Årsaken til at toppmøtet avholdes er dyster: flere mennesker enn noen gang er avhengig av nødhjelp.

– Sivile er under angrep som aldri før, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han åpnet møtet i går.

Ifølge FN trenger 125 millioner mennesker nødhjelp i år. Verdensorganisasjonens samlede humanitære appell for 2016 er den største noensinne på over 20 milliarder dollar. Bare 20 prosent av den er innfridd.

På verdensbasis angripes eller okkuperes fire skoler eller sykehus hver eneste dag på grunn av krig og konflikt, ifølge en Unicef-analyse.

Krigen i Syria har vart i fem år i år, og er det for øyeblikket verste eksempelet blant verdens omfattende og langvarige kriser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skolen på halv tid

Men utviklingen har man sett over tid globalt, påpeker Bernt Apeland.

– De siste ti årene har vi sett at mange kriser trekker ut i tid. Det gjør at man trenger en helt annen måte å tenke på i det internasjonale humanitære arbeidet, sier Apeland, som nettopp har vært i Syria, blant annet de hardt rammede byene Homs og Aleppo.

Der har Unicef nå begynt å gi intensivundervisning til barn som ellers ikke ville gått på skole.

– Det er avgjørende å kunne tilby skolegang gjennom hele krisen. Nå har en del syriske barn begynt med såkalt læreplan B, som gir undervisning i fire fag på halvparten så kort tid, sier Apeland.

Barna undervises kun i arabisk, engelsk, matematikk og naturfag, og får tatt igjen mye av det forsømte.

– Man får gitt et skoletilbud til barn som enten aldri har gått på skolen, har falt ut på grunn av flukt, eller som er barnearbeidere, sier Apeland.

Gapet mellom behov for nødhjelp og tilgjengelige ressurser vokser i urovekkende fart, påpeker hjelpeorganisasjonen Care.

– Mer penger til nødhjelp er helt nødvendig, men hvis behovene fortsetter å vokse, vil det aldri bli nok til å sikre at alle får den hjelpen de trenger. Grunnleggende endringer må til for at verdenssamfunnet skal kunne gripe inn før humanitære kriser eskalerer, sier generalsekretær Gry Larsen i en uttalelse.

Les også: – Forhandlinger nytter ikke

– Funksjonshemmede glemmes

Hele 15 milli­oner funksjons­hemmede er på flukt.

Funksjonshemmede blir i stor grad «glemt» og får ikke hjelpen de trenger, mener Atlas-alliansen og Norges Handikapforbund. 92 prosent av verdens humanitære organisasjoner mener at funksjonshemmede ikke er godt nok ivaretatt i katastrofearbeid, viser en ny undersøkelse fra Handicap International.

Funksjonshemmedes interesseorganisasjoner etterlyser mer hjelp til den sårbare gruppen.

– Det må tenkes nytt, så løfter og avtaler ikke bare forblir på papiret, sier Arnt Holte i Atlas-alliansen i en uttalelse.

Funksjonshemmede flyktninger har ofte ikke mulighet til å reise på egen hånd, og mangler tilgang til hjelpemidler, medisin og behandling når de er på flukt.

Mer fra Dagsavisen