Verden

Liten vilje til å hente hjem 2.000 barn av IS-krigere

Om lag 2.000 barn av mistenkte IS-krigere sitter i leirer og fengsler i Syria, Irak og Libya. Human Rights Watch ber hjemlandene ta dem hjem.

Rundt 2.000 barn med 46 ulike nasjonaliteter sitter fanget i fengsler i Irak og Libya og i tre leirer i nordøstlige Syria, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Barna er anholdt fordi de har familietilknytning til utenlandske personer som er, eller mistenkes å være, medlem av IS. Noen er foreldreløse, andre bor med mødrene sine.

Organisasjonen hevder viljen er liten fra hjemlandenes side til å ta dem hjem igjen.

Les også: IS mister kontroll over land, men ingen tror gruppen forsvinner

Ikke tiltalt

Mange land frykter at de utgjør en sikkerhetsrisiko eller mener det er vanskelig å fastslå nasjonaliteten til barna.

– Legitime sikkerhetsbekymringer gir ikke regjeringer rett til å la små barn og andre personer bli anholdt uten tiltale i tarvelige leirer og fengsler i utlandet, sier Letta Tayler, seniorforsker på terrorisme og terrorismebekjempelse i Human Rights Watch i en uttalelse.

Det er også omdiskutert hva man skal gjøre med mødrene til disse barna.

– De fleste av disse barna og mødrene er ikke tiltalt for forbrytelser, sier Tayler.

Human Rights Watch mener mødrene, dersom de ikke er tiltalt, bør sendes tilbake med barna, og eventuelt overvåkes, eventuelt tiltales, dersom hjemlandene mistenker at de kan utgjøre en sikkerhetrisiko.

Organisasjonen har intervjuet familiemedlemmer av tunisiske barn og kvinner som er fanget i Libya og Syria, i tillegg til regjeringsansatte, menneskerettighetsaktivister, advokater, journalister, vestlige diplomater og FN-representanter om situasjonen for disse tunisiske borgerne. Tunisia er blant landene med flest borgere i slike leirer og fengsler, med 200 barn og 100 kvinner. Mange av barna er yngre enn seks år.

Les også: Ekstremismeforsker advarer: - Europa har ikke vunnet kampen mot terror

Russisk retur

Myndighetene i nordøstlige Syria og Libya har bedt hjemlandene ta tilbake disse borgerne, og sier de ikke planlegger å tiltale dem for noe. Irak har også bedt hjemlandene ta dem hjem, men Irak har også tatt ut tiltale mot barn ned i niårsalderen.

Av rundt 200 kvinner og barn som er overført til hjemlandene, er de fleste tatt hjem av Russland, Kasakstan, Usbekistan, Indonesia, Egypt og Sudan, mens Tyskland, Storbritannia, Frankrike og USA kun har tatt hjem noen få hver, ifølge Human Rights Watch.

For få dager siden ble en gruppe med 27 russiske barn brakt tilbake til Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP. Barna er i alderen fire til 13 år. Mødrene holdes fanget i Irak, og fedrene er drept, I desember ble 30 barn sendt hjem til Russland.

Russlands president Vladimir Putin har sagt at barna ikke har valgt å dra til konfliktsonene, og at «vi har ingen rett til å la dem være der», ifølge The Moscow Times.

– Russlands menneskerettighetsrulleblad er dypt problematisk, men de har gjort mye – mer enn vestlige demokratier – når det gjelder returer, sier Tanya Lokshina, visedirektør for Europa og Sentral-Asia i Human Rights Watch.

– Globalt har Russland det mest aktive programmet for returer fra Irak og Syria, særlig for barn, sier hun.

Norske barn

Storbritannia jobber nå med planer om å integrere barn av IS-krigere i Storbritannia, ifølge The Financial Times. Dette gjelder også dem som ikke er tatt til fange.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge sa til Dagbladet nylig at de har sikker informasjon om at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født, eller tatt med til det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak. Dette er altså det totale antatt barn, og ikke nødvendigvis barn som holdes fanget, slik som de 2.000 barna som omtales av Human Rights Watch ovenfor.

Les også: – Hent kvinnene hjem til Norge

IS

* Den ytterliggående islamistgruppa IS («Islamsk stat») tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.

* IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.

* Amerikanske tjenestemenn har de siste ukene opplyst at IS har mistet 99,5 prosent av sitt territorium i Syria, og at ekstremistene kun sitter igjen med et område på om lag 5 km².

* Islamistgruppen har likevel fortsatt såkalte sovende celler både i begge disse landene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen