Verden

- Libyas største trussel

Aktivist Alaa Murabit takker Libyas regjering for å gå etter landets mektige militser. Men om de lykkes, er hun usikker på.

NEW YORK (Dagsavisen): 
- Militsene er mektige og har utnyttet maktvakumet i landet, sier Alaa Murabit (22) om Libyas mange geriljagrupper.

De tungt væpnede gruppene er den største trusselen mot et stabilt og sikkert Libya, mener Murabit. Selv nekter hun å være redd.

- Jeg går fortsatt ut om kvelden, selv om jeg vet at jeg, som aktivist og kvinneforkjemper, er upopulær blant mange militsmedlemmer, sier Alaa Murabit, som er grunnlegger av organisasjonen The Voice of Libyan Women.

Den unge kvinnen er optimistisk på eget lands vegne.

- Alt vil ta tid. Men det går riktig vei, sier hun til Dagsavisen.

Trenger støtte

Alaa Murabit vokste opp i Canada som et av elleve søsken. Sjokket var stort da familien flyttet til Libya da hun var 14 år.

- Jeg forsto verken kulturen eller de sosiale kodene. Jeg studerte stammesystemet intenst for å forstå samfunnet jeg hadde flyttet til, sier Alaa Murabit.

I dag leder 22-åringen The Voice of Libyan Women, hun er siste års medisinstudent i Libya, og i går snakket hun til deltakere på Trygve Lie-symposium, i forbindelse med FNs generalforsamling som åpner denne uka.

Bare Ghaddafi

Murabit understreker at Libya skiller seg fra de andre arabiske landene der folkelige revolusjoner har kastet autoritære regimer.

- Vi har aldri hatt institusjoner. Vi hadde Ghaddafi, og det var det, sier hun.

Nå forsøker det libyske folk å finne ut hvordan demokrati fungerer.

- Det vil ta tid, det vil ikke nødvendigvis ligne deres form for demokrati. Men vi trenger deres hele og fulle støtte, sier Murabit, med klar oppfordring til et utålmodig verdenssamfunn.

Forbyr militser

Etter det dødelige angrepet mot USAs konsulat i Benghazi for drøye to uker siden, tok 30.000 innbyggere til gatene i protest mot militsene og ekstremisme. Nå arbeider Libyas nasjonalforsamling med et utkast til unntakslover som skal gi myndighetene mulighet til å ta kontroll over sikkerhetsvakuumet i landet. Militsgrupperingene har fått 48 timer på å legge ned våpnene, og nasjonalforsamlingen har vedtatt at alle militsgrupper skal oppløses. Dette er første gang myndighetene virkelig tar ansvar for landets sikkerhet, sier Murabit.

- Sikkerhet er Libyas største utfordring akkurat nå, sier Murabit, som understreker at de ekstreme kreftene er en høylydt minoritet.

- At 30.000 mennesker protesterte mot ekstremisme i Benghazi er utrolig! Vet du hvor vanskelig det er å organisere 30.000 libyere, spøker hun, og legger alvorlig til:

- Dette er flertallet i Libya. Det er de som er Libyas framtid.

Støtte fra faren

At Libya i stor grad er et stammesamfunn har sine positive sider, sier Murabit og bruker seg selv som eksempel.

Selv kommer hun fra den konservative stammen Gamouda. Da hun grunnla Voice of Libyan Women for ett år siden, fikk hun støtte fra faren og andre eldre menn i stammen.

- Med deres støtte fulgte respekt fra andre, sier Murabit, som har med en stolt far på besøk til New York denne uka.

Endret kjønnsmønster

Hun mener Midtøstens kvinner er nødt til å involvere menn i arbeidet for likestilling for å komme noen vei, og at forholdet mellom menn og kvinner er nødt til å endre seg. Lover og institusjoner er ikke nok. I Libya er forholdet er allerede i endring, sier Murabit.

Hun sier den eldre mannelige garde i Libya har gitt overraskende mye støtte til de unge kvinnelige aktivistene.

- Kanskje de ikke har noen tro på de unge mennene, ler hun, mens faren avbryter og vennlig påpeker at de har tro på hele Libyas ungdom.

heidit@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen