Verden

Libya-offensiv kan bli blodig

Khalifa Haftar ønsker å bli ny president i Libya, sier forsker. Opprørsgeneralen har innledet en militæroffensiv mot hovedstaden Tripoli, men møter kraftig motstand.

– På den ene siden er han stabssjef og forsvarsminister i regjeringen som sitter i øst. Han sier han er militær, men det har vært ganske åpenbart i mange år at han har høyere ambisjoner og vil bli president i Libya for et nytt militærbasert regime, sier Midtøsten-ekspert og historieprofessor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Det er det han jobber for. Han vil forene Libya, med seg selv som redningsmann, fortsetter Vikør.

Torsdag forrige uke innledet opprørsgeneral Khalifa Haftars LNA-milits en militæroffensiv mot Libyas hovedstad Tripoli. Libyas FN-støttede regjeringsstyrker gikk søndag til motangrep, og begge parter har så langt gjennomført flere luftangrep. Mandag ettermiddag ble den eneste fungerende flyplassen i Tripoli truffet i et luftangrep, skriver NTB.

Minst 35 mennesker, flere av dem sivile, skal være drept så langt, ifølge Al Jazeera.

Les også: FN-rapport slår alarm om migrant-voldtekter i Libya

Et delt land

Siden Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011, har flere konkurrerende militsgrupper kjempet om makten i Libya.

Som et ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en regjering i Libya (GNA). Til tross for avtalen har landet fortsatt vært delt mellom GNA-regjeringen i Tripoli, og den Haftar-støttede rivaliserende administrasjonen i øst.

Les også: Libya raste 35 plasser på få år

Vil ikke ha Haftar

Selv hvis Haftars mål er å forene landet etter flere år med kaos, er det langt fra sikkert at han vil få folket med seg.

Ut fra kartet kan det se ut som om opprørsgeneralen dominerer store deler av Libya, forklarer Vikør. Men to tredeler av befolkningen bor i det området Haftar nå forsøker å ta kontroll over.

– Det er utkantene som prøver å dominere over sentrum. De fleste i vest har så langt sagt at noe de ikke vil ha, er et styre under Haftar, sier Vikør.

GENERAL: Khalifa Haftar under en militærparade i Benghazi i fjor. FOTO: ABDULLAH DOMA/NTB SCANPIX

Khalifa Haftar leder LNA-militsen i Libya. Foto: Abdullah Doma/NTB scanpix

Historieprofessoren forklarer at mange i Libya ser på Haftar som splittende og som en som ønsker å styrke landets østlige deler.

– I vest ser de ikke på ham som en demokratisk eller samlende figur. Han har sagt at han vil slå ned og knuse sine motstandere, sier Vikør, som ikke tror Haftar har nok politisk styrke til å bli en ny sterk mann, en «ny Gaddafi».

– Skulle han vinne vil det føre til kontinuerlig splittelse. I den situasjonen er det vanskelig å se for seg en løsning. Han har alltid vært proppen som gjør det umulig å få enighet mellom regjeringen i øst og den i vest.

Regjeringen i øst har alltid insistert på at Haftar må få en sentral rolle i et nytt regime, mens det alltid har blitt avvist av Tripoli.

– Mannen er 70 år. Spørsmålet er om han er problemet, og om det problemet vil vare så lenge han er i live, sier Vikør.

Sivile tap

Utfallet av de pågående offensivene er ikke mulig å spå, men det er en risiko for en potensielt langvarig stillingskrig.

– De står overfor en militærkamp, og det går ikke å stå utenfor og si hvem som er sterkest, sier Vikør.

Det er flere mulige utfall, blant annet at Haftars styrker klarer å trenge inn i Tripoli og i første omgang ta byen. Da kan det bli blodig, tror Vikør.

– Spesielt hvis kampene foregår inne i hovedstaden vil det ikke være mulig å unngå sivile tap, fortsetter han.

Les også: Slaveri i Libya sjokkerer

Trukket seg

USA er blant landene som så langt har trukket personell ut av Libya. Utenriksminister Mike Pompeo har bedt LNA-militsen om en umiddelbar stans i offensiven, og han har oppfordret partene til å returnere til politiske forhandlinger ledet av FNs spesialutsending for Libya, ifølge NTB.

Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini har oppfordret til dialog.

– Min personlige oppfatning er at det libyerne trenger, ikke er mer kamp seg imellom. Det de trenger, er dialog og politisk enighet seg imellom, sa Mogherini i går.

FN skal etter planen holde et nasjonalt forsoningsmøte i Libya fra 14. til 16. april.

Les også: – Landene må ta ansvar for det de gjorde i Libya

Utviklingen i Libya

* Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

* En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

* Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

* En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

* I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.

* Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en tredje regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj. Denne anerkjennes ikke av nasjonalforsamlingen i Tobruk og har liten reell makt.

* Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.

* 4. april innledet LNA og andre militser som er lojale til Haftar, en militær offensiv for å ta Tripoli.

(Kilde: NTB)

Les også: Rødt: Naivitet med katastrofale følger

Les også: Stoltenberg om Libya: – Vi visste mer enn nok

Mer fra Dagsavisen