Labour-velgere kan bli viktige for utfallet av folkeavstemningen. Leder Jeremy Corbyn har alltid vært lunken til EU, men anbefaler velgerne å stemme for å bli i unionen. FOTO: STEFAN WERMUTH/NTB SCANPIX

Labour-velgere kan avgjøre

Labours velgere kan bli svært viktige for utfallet av folkeavstemningen i Storbritannia. Det krever at leder Jeremy Corbyn gir alt, mener partifellene hans.

 

Kampanjen foran EU-folkeavstemningen ble offisielt blåst i gang i går, drøye to måneder før slaget står 23. juni. Alt er åpent foran folkeavstemningen, der de to sidene kjemper i jevnt løp.

Bekymret

Labours velgere kan bli svært avgjørende for utfallet av folkeavstemningen, men sentrale Labour-politikere er bekymret for at leder Jeremy Corbyn ikke viser nok entusiasme for ja-siden, som ønsker å bli i Storbritannia. En gruppe Labour-politikere ba derfor denne uka Corbyn gå inn i kampen for alvor, og advarte om at Labour kan få skylden dersom britene faktisk stemmer for en utmelding i juni.

– Vi har ikke råd til å overlate denne jobben til David Cameron, skrev Labour-politikerne Chris Leslie, Adrian Bailey, Ben Bradshaw og Emma Reynolds i avisen Observer forrige helg.

Talte for EU

Nå har da også Corbyn kommet på banen. Han holdt sin største tale om temaet denne uka, hvor han argumenterte for å bli i EU. Corbyn, som stemte nei i forrige avstemning i 1975 og alltid har vært kritisk til EU, framstår for mange fortsatt som lunken til EU-prosjektet, mens Labour generelt er et pro-EU-parti med overveldende mange EU-tilhengere.

Men Corbyn anbefaler altså likevel velgerne å stemme for å bli i EU. Hovedargumentet er beskyttelsen av arbeideres rettigheter, som han mener best kan sikres gjennom et felles samarbeid på tvers av grensene. Også klimaspørsmål og kampen mot korrupsjon kjempes best innenfor EU, påpeker Corbyn.

– Du kan ikke bygge en bedre verden uten å engasjere deg i verden, sa Corbyn i talen til en gruppe studenter og fagforeningsfolk i London.

Han mener en konservativ regjering vil radbrekke arbeidsrettigheter dersom Storbritannia melder seg ut av EU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vil ha inspirasjon

Labour er viktig for dem som kjemper for at Storbritannia skal bli i EU, fordi det er mange ja-stemmer å hente der. Labour-velgerne er mange, og heller i overveiende grad mot å stemme for å bli. Det er Labour-veteranen Alan Johnson som fronter Labours ja-side, men også partilederen må likevel tone flagg tydelig, mener ja-folket i Labour. Labour-politikere kan trekke den type velgere til ja-siden som statsminister David Cameron ikke kan fri til.

– Det er millioner av Labour-tilhengere som ikke bare ser etter regjeringens informasjonsmateriale, men også etter inspirasjon fra partiet de stoler på, mener de fire sentrale politikerne.

Tett løp

På en måling denne uka var det en knapp ledelse for dem som vil ut: 45 prosent vil ut, mens 42 prosent vil bli. 12 prosent hadde ikke bestemt seg i målingen fra instituttet ICM. Andre målinger gir en knapp ledelse for dem som vil bli.

Men en del av argumentene på Brexit-siden ser ut til å vinne terreng, ifølge en måling som ble presentert i The Independent i går. Velgerne er i større grad enn før enig i at å forlate EU vil redusere risikoen for terror, gi mer penger til helsevesenet og redusere immigrasjonen, viser målingen.

Statsminister Cameron møter sterk motstand i sitt eget parti, først og fremst fra den profilerte London-ordføreren Boris Johnson, som etter en lang betenkningstid landet på å kjempe for en utmelding.