Verden

Kvinner får delta for første gang

Straffedømte blir fortsatt halshugget i gatene, men nå skal endelig kvinner for første gang få stemme og stille til valg i Saudi-Arabia. Noen er optimistiske.

JERUSALEM (Dagsavisen): Over hele det konservative kongeriket driver kvinner nå valgkamp foran valget 12. desember. Nå gjelder det å få kvinner til urnene. Mange er imidlertid forsiktige og frykter at deltakelse i en valgprosess ikke kan forenes med Islam. Fatima Ateef, som stiller til valg i Jazan-regionen, forsøker å berolige de kvinnelige velgerne.

– Å stemme er verken en nødvendighet eller en luksus. Men at kvinner deltar betyr ikke at en gir avkall på sin islamske identitet, slik mange ser det, sier Ateef til den lokale avisen Arab News, som, må det understrekes, er under streng statlig sensur.

Til tross for sin lave profil i media i utlandet, er Saudi-Arabia et av Midtøstens viktigste land. Det saudiske kongehuset er dypt involvert i borgerkrigen i Syria, og støtter de militante gruppene som forsøker å velte president Bashar Assad. Riyadh leder også sunniblokken av arabiske land som prøver å begrense sjiamuslimske Irans voksende innflytelse i regionen.

LES OGSÅ: Eksporterer ekstremisme

Lokalvalg

Det forestående valget i Saudi-Arabia er et lokalvalg. To tredeler av kandidatene skal velges. Den siste tredelen vil bli utnevnt av regimet. 979 kvinner stiller til valg, med ansiktet dekket slik loven krever.

– Saudi-Arabia har lenge vært på bunnen av alle statistikker når det gjelder kjønnsrollene, sier Abdulrahman al-Rasheed, skribent og tidligere sjefredaktør for den saudi-eide avisen a-Sharq al-Awsat.

– Et samfunn kan ikke gå framover hvis en skaper hindre for halvparten av befolkningen som følge av gamle tradisjoner eller nedarvede statlige regler, skriver han i a-Sharq al-Awsat.

– Selv hvis ingen av de kvinnelige kandidatene vinner, vil deres deltakelse være en fantastisk hyllest til landets framtid, fortsetter han.

Kvinner har fremdeles ikke lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Og for å reise til utlandet, må en kvinne få skriftlig tillatelse av et mannlig familiemedlem.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vendepunktet

Disse tegnene til reform startet etter al-Qaidas angrep mot New York 11. september 2001. Da det ble klart at 15 av de 19 aktivistene var fra nettopp Saudi-Arabia, ble et nytt fokus satt på ørkenlandets politiske kultur og fundamentalisme. Regimetoppene, som personlig nyter godt av landets enorme gass- og oljeforekomster, sier fremdeles at reformene må være forsiktige, siden landet huser Islams helligste steder: Mekka og Medina. Men omsider har Riyadhs mektige menn lovet å gjennomføre enkelte reformer, deriblant at kvinner skal få delta og stille i lokalvalgene.

LES OGSÅ: Et innblikk i et lukket regime

Halshugges

Samtidig fortsetter undertrykkingen av det frie ordet i landet og alle former for offentlig kritikk. For bare to uker siden ble Ashraf Fayadh (35), en palestiner bosatt i Saudi-Arabia, dømt til døden for «blasfemiske meninger». Saudi-Arabias offisielle religionspoliti arresterte ham på en kafé etter at en annen gjest hadde anmeldt ham for å ha brukt nedsettende ord om «Gud, profeten Mohammad og den saudiarabiske staten».

Hittil i år har over 150 straffedømte blitt halshugget i landet, det høyeste tallet på over 20 år, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

LES OGSÅ: Trøbbel i Det saudiske hus

Mer fra Dagsavisen