Verden

Kurdere i Syria frykter tyrkisk invasjon

President Donald Trumps beslutning om å trekke amerikanske tropper ut av Syria sender sjokkbølger gjennom regionen.

JAFFA (Dagsavisen: President Trump overrasket både hjemme og i regionen da han onsdag annonserte en grunnleggende omlegging av amerikansk Midtøsten-politikk i en twitter-melding.

– Etter historiske seire, er tida kommet for å hente våre folk hjem, skrev han, og siktet til de amerikanske troppene i nordøstlige Syria. IS har fortsatt posisjoner i østlige Syria og i nordlige Irak, men ifølge Trump er de ikke store nok til at de kan utgjøre en trussel.

Den amerikanske kursendringen vil få store konsekvenser. Kurderne i nordøstlige Syria mister nå sin beskytter, ingenting vil lenger stå mellom dem og en mulig tyrkisk invasjon. Mange kurdere frykter at nettopp dette vil skje.

Les mer: Russland presser på for at Assad blir tatt inn i varmen

– Uberegnelig

Den kurdiske aktivisten og akademikeren Abdulselam Mohamad frykter USAs beslutning vil få direkte følger for ham selv.

– Dette er farlig for alle, ikke bare kurdere. Vårt mål har vært å etablere en demokratisk stat for alle, og USAs nærvær har beskyttet oss mot både IS og Tyrkia. Det er en kjent sak at Tyrkia tidligere har støttet al-Nusra fronten som før var al-Qaida. Nå kan alt rakne, sier han til Dagsavisen.

Mohamad er fra den syriske byen Qamishli nær grensen til Tyrkia og Irak. Men sjokkbølgene når langt utenfor Syrias grenser. I regionen er det ventet at Russlands innflytelse nå vil vokse på bekostning av USAs. Land som Egypt og Israel, ser allerede mot Moskva i sine forsøk på å ivareta egne regionale interesser.

Mest av alt sendte beslutningen nok en gang et signal til USAs tradisjonelle allierte i Midtøsten om at alliansene ikke lenger er som før.

– USAs politikk har vært så uberegnelig at jeg ikke engang er sikker på at tilbaketrekningen vil finne sted, sier professor Nadim Shehadi, en USA-basert libanesisk ekspert på Midtøstens historie.

Les også: Fredsprisvinner Nadia Murad har gitt alle overlevende etter seksuell vold i krig en stemme

Skrantende forhold

Den jordanske analytikeren Daoud Kuttab er også bekymret.

– Selv om jeg ikke støtter at USAs styrker blir i vår region i all evighet, er det viktig at politikken for Midtøsten og Iran blir koordinert med de relevante partene, sier Kuttab til Dagsavisen.

Også Frankrike og Storbritannia har kritisert USAs beslutning.

Men den amerikanske tilbaketrekkingen fra Midtøsten begynte ikke med Trump. Allerede under president Barack Obama skar det seg i forholdet mellom Washington og landets arabiske allierte. Først kom Den arabiske våren, som førte til at Obama ba Egypts president Hosni Mubarak om å trekke seg. Det fikk flere land, fra Saudi-Arabia til Jordan og Egypt, til å konkludere at man ikke lenger kan stole på USA.

Deretter kom atomavtalen med Teheran, som styrket den arabiske verdenen største rival, Iran. Plutselig opplevde arabiske stater at de ikke lenger hadde Washingtons støtte.

Med beslutningen om å trekke USA ut av Syria stiller Trump spørsmål ved verdien av allianser. Det er ingen tvil om at USA i mindre grad «trenger» Midtøsten i takt med at stormakten også blir mer selvforsynt i energispørsmål.

Les også: Blokaden av Jemen fører millioner av mennesker mot sultedøden (+)

Israel reagerer

Israelske ledere ble forskrekket av Trumps erklæring: «Nå står vi igjen alene», var overskriften på forsiden i Yedioth Aharonoth, landets største avis. Israelerne har lenge fryktet at Trump plutselig kunne snu også i Midtøsten, slik han har gjort i andre anliggende.

Israel ser på Syria som en av sine største militærtrusler: Iran etablerer seg militært i nabolandet, og israelerne har allerede signalisert at de vil være villig til å gå til krig for å hindre sin største regionale fiende i å få et fotfeste ved nordgrensen. Uten USA vil Israel i større grad føle seg alene og også handle alene.

Saken fortsetter under bildet. 

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers a statement during an event with Cypriot President Nicos Anastasiades and Greek Prime Minister Alexis Tsipras at Carasso Science Park in Beersheba, Israel December 20, 2018. REUTERS/Amir Cohen

Israels statsminister Benjamin Netabyahu reagerer på Trumps avgjørelse. Foto: NTB Scanpix

– Tidligere sa USA at de ville være i Syria til Iran har trukket seg ut. Men Washingtons innflytelse er uansett begrenset. Det er Moskva som er den viktige partneren her, for det er Russland som garanterer for at Bashar al-Assad overlever, sier Shlomo Brom, tidligere general og nå forsker ved Jaffee-senteret i Tel Aviv.

Svekkelsen av USAs posisjon i Midtøsten kan også kunne undergrave Washingtons evne til å legge fram sine ventede fredsplan for israelerne og palestinerne, en plan som allerede blir kritisert både fra EU og en rekke arabiske land og ikke minst palestinerne selv.

Kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker. (NTB)

Mer fra Dagsavisen