Verden

Krigsmarkering og lederkamp for EU-toppene

MØTE: EU-toppene samles til markering av første verdenskrig og prøver samtidig å skape ro i rekkene før de skal nominere den nye presidenten i EU-kommisjonen.

EUs 28 stats- og regjeringssjefer samles torsdag ettermiddag til en høytidelig minnemarkering i belgiske Ypres. Flere hundre tusen mennesker måtte bøte med livet i slagene her i verdenskrigen som startet for hundre år siden.

– En advarsel skrevet i blod for EU-lederne om hva som skjer når statsmenn ikke klarer å bevare freden, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det blir en gripende seremoni, for vi er her for å bære vitnesbyrd om hva Europa er: et prosjekt for fred, et prosjekt for solidaritet, et prosjekt for samarbeid, minner EU-president Herman Van Rompuy om.

LES OGSÅ: Lars West Johnsen om den første verdenskrig

Nytt slag

Det er imidlertid et helt annet slag som dominerer dagsordenen denne uka. Etter markeringen torsdag er stats- og regjeringssjefene fredag ventet å nominere luxembourgeren Jean-Claude Juncker til ny president i EU-kommisjonen.

Men det vil skje mot britiske David Camerons stemme.

Cameron har spilt høyt i kampen mot Juncker, men er blitt temmelig ensom. De mulige støttespillerne Sverige og Nederland varsler begge støtte til Junckers kandidatur.

Bare Ungarns Victor Orban kan tenkes å rekke opp hånden sammen med Cameron i et nei fredag, og dermed går Junckers kandidatur etter alle solemerker til EU-parlamentet for vedtak.

Føringer

– Rikt på følelser, rikt på hendelser, rikt på substans, sier en diplomat til AFP før det to dager lange toppmøtet, der EU også skal undertegne en samarbeidsavtale med hardt pressede Ukraina.

Etter markeringen i Ypres skal EU-toppene samles til middag for å diskutere hva de ønsker av EU-kommisjonen og Juncker de neste fem årene.

Lederne skal prøve å bli enige om en såkalt strategisk dagsorden for EUs arbeid, føringer tidligere kommisjonspresidenter ikke har måttet forholde seg til.

Puslespill

Det er ikke bare kommisjonspresidenten EU skal ha på plass i tiden som kommer. Hele kommisjonen på 28 medlemmer skal byttes ut, og også en ny EU-president skal inn.

Det blir mye hestehandling de neste ukene.

Det verserer fortsatt mange navn i diskusjonene, men danske Helle Thorning-Schmidt er nevnt som en mulig kandidat til posten som EU-president. Italienerne skal være lystne på posten som Unionens utenrikssjef, som dermed kan bli utenriksminister Federica Mogherini.

Ifølge ukeavisen European Voice kan det ligge an til et nytt toppmøte midt i juli for å avgjøre disse to postene.

Mer fra Dagsavisen