Verden

Korea-ekspert: – Sørkoreanere er optimistiske nå

Lederne Kim og Moon må sikre framgang i dialogen under det historiske besøket i Nord-Korea. – Det er optimisme nå, sier Korea-ekspert.

Det uvanlige tre dager lange besøket av Sør-Koreas president Moon Jae-in i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang er det tredje møtet mellom de to nabolandenes ledere i år: de hadde to møter ved grenseområdet i april og mai.

Det kommer på et kritisk tidspunkt, og de to lederne er avhengig av å vise til framgang i forhandlingene. Tre måneder etter det historiske møtet mellom USAs president Donald Trump og Kim har det ikke skjedd mye nytt i dialogen mellom USA og Nord-Korea.

Les også: - Nordkoreanerne vet ikke hvor de har Trump

Følger en plan

Det er likevel flere grunner til å være optimistisk rundt utviklingen de siste månedene, mener direktør Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier ved Universitetet i København. Han peker spesielt på forholdet mellom Sør- og Nord-Korea.

– Det viktigste som har skjedd er at de har en kjøreplan som ser ut til å bli brukt, og som ikke bare er et papir. Det betyr at man nå har en kontinuerlig relasjon mellom de to landene, ikke bare toppmøter av og til. Det andre møtet mellom Moon og Kim førte til 27 konkrete punkter omkring det kommende samarbeidet mellom de to landene. Møtet som nå pågår i Pyongyang var ett av disse, og flere av punktene er allerede gjennomført, sier Helgesen til Dagsavisen.

Les også: Disse trekker i trådene

Optimisitiske

De to landene har blant annet opprettet et samarbeidskontor på grensen der de kan kommunisere direkte 24 timer i døgnet. De har også gjennomført gjenforeningstreff for familiemedlemmer som ble atskilt i forbindelse med Korea-krigen på 1950-tallet.

Helgesen har fulgt Nord- og Sør-Korea tett i mange år. Han mener prosessen nå skiller seg positivt ut fra tidligere dialog.

– Mange av mine kolleger i Sør-Korea, som også er med på å legge dagsorden, sier nå at de er optimistiske. De oppfatter at Nord-Korea nå har en leder som ønsker forandringer, sier Helgesen.

Han sier det kan være vanskelig å bedømme om Kim Jong-un mener det han sier, men påpeker at det er tegn som tyder på endring.

– Kim sa faktisk i nyttårstalen i år at han har en ambisjon om at folk i Nord-Korea skal få et bedre liv. Det er det nærmeste man har kommet selvkritikk fra en nordkoreansk leder, for da har man innrømmet at det ikke står så bra til i Nord-Korea, noe faren og bestefaren aldri var i nærheten av. Samtidig har Sør-Korea en leder som ønsker å normalisere forholdet. Mye ligger til rette for at det kan komme små konkrete gjennombrudd mellom de to, sier Helgesen.

Les også: Derfor nærmer de seg hverandre nå

Megler Moon

For president Moon er det to viktige mål med det tre dager lange besøket: Å sikre videre samarbeid på flere punkter mellom nord og sør, og å bidra til tilrettelegging for dialogen mellom Nord-Korea og USA.

Det siste punktet er det mest krevende. Det var oppsiktsvekkende og historisk da president Donald Trump og Kim Jong-un møttes som de første sittende lederne av de to landene i Singapore i juni. Det manglet ikke på skepsis, og fallhøyden er stor. På møtet kom de to til en vag enighet om atomvåpennedrustning i Nord-Korea.

VARM VELKOMST: Innbyggere i Pyongyang hadde stilt opp med blomster under bilparaden. FOTO: NTB SCANPIX

Nordkoreanske innbygger stilte med blomster og flagg under besøket. Foto: NTB scanpix

Men ingenting indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet, konkluderte en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i august.

– Fortsettelsen av og den videre utviklingen av Nord-Koreas atomprogram og uttalelser fra Nord-Korea i den forbindelse gir grunn til stor bekymring, het det i rapporten.

På den annen side har ikke Nord-Korea utført noen atomtester i løpet av de siste ti månedene.

Nå er det viktig at Moon overbeviser Kim om å gå til konkrete skritt for å vise til at man er på vei mot nedrustning, mener mange analytikere.

Før Moon forlot Seoul tirsdag morgen sa han at han ville jobbe for «irreversibel, permanent fred» og for bedre dialog mellom Pyongyang og Washington.

– Dette toppmøtet vil være veldig meningsfylt om det bidrar til gjenopptakelse av samtaler mellom Nord-Korea og USA, sa Moon.

Både Kim og Moon har også under tidligere møter blitt enige om på sikt å gjøre Korea-halvøya atomvåpenfri.

Må handle nå

Spørsmålet mange stiller seg er om Nord-Korea virkelig er villig til å starte nedrustning og er villig til å legge vekk atomvåpenprogrammet. Kim Jong-un har sagt at et første skritt må være en fredserklæring som formelt gjør slutt på Korea-krigen. Selv om krigen i praksis var over i 1953, eksisterer det kun en våpenhvileavtale, ikke en fredsavtale.

Geir Helgesen sier dette er avgjørende for at Nord-Korea skal ta sjansen på nedrustning.

– Hvis Sør-Korea og USA ønsker et atomvåpenfritt Nord-Korea skal de legge vekt på at det blir en atomvåpenfri koreansk halvøy. Kun et bedre forhold mellom partene vil få Nord-Korea til å tørre å tro at de kan overleve uten disse våpnene. At forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen bedres vesentlig, noe man ser tegn til nå, er det som er viktig. Hvis vi kan gjøre dem til våre venner vil de heller ikke være en trussel mot oss, sier Helgesen.

MØTTES: I juni møttes USAs president Donald Trump og Kim Jong-un i et historisk møte i Singapore.  FOTO: NTB SCANPIX

President Donald Trump og Kim Jong-un under møtet i Singapore i juni. Foto: NTB scanpix

Han tror Sør-Korea i større grad enn før nå er klar for å nærme seg Nord-Korea uansett hva USA gjør.

– Moon er overbevist om at det er nå man må handle. USA under Trump er uberegnelig, men Nord-Korea og Sør-Korea ser ut til å være enige om at de fortsetter tilnærmingen uansett hva USA gjør, sier Helgesen.

Nytt møte?

Han understreker samtidig at Sør-Korea er avhengig av USA, som har 25.000 soldater i landet. De er ikke bare der for å demme opp for Nord-Korea, men som en amerikansk buffer mot Kinas voksende innflytelse i regionen og internasjonalt.

– Nord- og Sør-Korea er avhengig av USA, og vi vet at Trump ikke bare har støtte i USA for den tilnærmingen vi har sett tidligere i år, sier Helgesen.

Han mener likevel at vilje til dialog fra Sør-Koreas side har mye å si nå.

– Tidligere har man hatt sentrumvenstreregjeringer i Sør-Korea som ville gå lenger overfor Nord-Korea, men som fikk beskjed av USA om ikke å gå lenger. Det er derimot ikke sannsynlig at Moon vil la seg styre direkte fra USA, sier Helgesen.

Kim Jong-un har skrevet brev til Trump der han ber om et nytt møte mellom de to. Det hvite hus sier det vurderer en dato for dette.

Les også: Hvem er Moon Jae-in?

Mer fra Dagsavisen