Verden

Kobles til kjemiske våpen i Syria

KJEMISKE VÅPEN: Nord-Korea har drevet utstrakt militært samarbeid med Syria, og kan ha bidratt til landets kjemiske våpenprogram, hevder eksperter.

SEOUL (Dagsavisen): - Vi vet ikke eksakt størrelsen på Nord-Koreas rolle i spredning av masseødeleggelsesvåpen, men ting tyder på at de ligger langt fremme, sier forsvarsanalytiker og Nord-Korea-ekspert Bruce Bennett fra tenketanken Rand Corporation.

Syrias kjemiske våpenprogram er i ferd med å avvikles i disse dager. Men hvor har de fått hjelp til å utvikle programmet?

Spredte rapporter som indikerer samarbeid og handel i komponenter til masseødeleggelsesvåpen mellom Nord-Korea og Syria har kommet til overflaten de siste årene, men debatten har tatt seg opp i det siste med utviklingen i Syria.

Forsendelser

Siden 2009 er flere episoder blitt omtalt i media hvor greske, sørkoreanske, franske og tyrkiske myndigheter har stoppet skip på vei fra Nord-Korea til Syria med større forsendelser av kjemiske beskyttelsesdrakter, gassmasker og gassampuller, i tillegg til konvensjonelle våpen og komponenter til ballistiske rakettsystemer.

Episodene bekreftes i 2012- og 2013-rapportene fra FNs ekspertpanel for Nord-Korea-sanksjoner. Mottaker for forsendelsene skal ha vært det syriske «Senter for miljøstudier», en statlig organisasjon antatt å være forbundet med det såkalte Syriske senter for vitenskapelige studier og forskning (SSRC). Førstnevnte er svartelistet av Japan og sistnevnte av både FN, EU og USA på grunn av mistanke om delaktighet i handel med masseødeleggelsesvåpen.

I 2013-rapporten uttrykker FN-panelet også bekymring over tilsvarende forbindelser mellom Nord-Korea og andre land, særlig Iran og, tidligere, Myanmar. Den sier også at åstedet for et israelsk bombetokt ved al-Kibar i den syriske ørkenen i september 2007 «sannsynligvis var en atomreaktor bygd med assistanse fra Nord-Korea».

- Nord-Korea gjør svært mye for å skjule slike aktiviteter, og dermed unngå internasjonale sanksjoner. Så vi får bare et delvis bilde av hva som skjer. Men vi må anta at det foregår mer enn vi klarer å observere, sier Bennett til Dagsavisen.

Utveksling av ekspertise

I tillegg til våpenkomponenter og teknologi skal også utveksling av ingeniører og fagfolk ha funnet sted. I november 2011 rapporterte tyske Die Welt at nordkoreanske ingeniører var involvert i byggingen av en rakettfabrikk nær Homs.

Der Spiegel skrev i september 2012, med henvisning til vitneobservasjoner, at nordkoreanske forskere, i tillegg til iranske, var stasjonert ved al-Safir-anlegget i Syria - landets antatt største testsenter for kjemiske våpen. I september i år hevdet tidligere generalmajor Adnan Sillu i det syriske forsvaret det samme overfor CNN.

I juli 2007 skal en eksplosjon ved al-Safir-anlegget nært Aleppo ha tatt livet av minst tre nordkoreanske ingeniører, minst 15 syriske spesialister, og flere iranere. Eksplosjonen skjedde idet de forsøkte å armere en Scud C-rakett av nordkoreansk opprinnelse med sennepsgass, skrev Jane‘s Defense Weekly to måneder senere, basert på syriske forsvarskilder.

Besitter kjemiske våpen

Flere av rapportene er vanskelige å bekrefte, og mange av skildringene i media kommer fra anonyme regjerings- og etterretningskilder. Men ifølge Henry Sokolski, direktør for Nonproliferation Education Center i Washington DC, trenger ikke mange av dem å stemme før man har et problem.

- Om bare halvparten av dem stemmer har man fortsatt noe alvorlig her, sier Sokolski.

Konvensjonelle rakettsystemer har lenge vært en viktig inntektskilde for Nord-Korea, sier han, og legger til at slike systemer vil være en viktig del av et kjemisk våpenprogram. I en rapport til Kongressen fra 2011 hevder CIA at «Nord-Korea er blant de viktigste leverandørene av ballistiske raketter og relatert teknologi».

Selv om mange av rapportene er vanskelige å få bekreftet, er det hevet over nevneverdig tvil at Nord-Korea selv besitter betydelige mengder kjemiske våpen, ifølge Dennis Halpin fra USA-Korea-instituttet ved Johns Hopkins SAIS.

- Nord-Korea er antatt å ha verdens tredje største lagre av kjemiske våpen, med mye av det plassert like ved grensen til Sør-Korea, og klart til å regne nedover Seoul på kort varsel, sier han, og viser til at bare USA og Russland har større lagre enn Nord-Korea.

De to førstnevnte jobber nå med å destruere sine reserver, i henhold til Den kjemiske våpenkonvensjonen (CWC).

Ifølge International Crisis Group har Nord-Korea mellom 2.500 og 5.000 tonn kjemiske våpen, blant annet sennepsgass, saringass, blåsyre og en rekke andre stoffer, og har kapasitet til å produsere den samme mengden årlig, hvis ønskelig. Nord-Korea er - i likhet med Angola, Egypt, Sør-Sudan, Israel og Myanmar - ikke medlem av CWC. Syria ble medlem av CWC 14. september i år.

Mer fra Dagsavisen