Verden

KEiiNO: – Det å være i en krigssone, er noe vi alltid tenker på

Sjelden har Eurovision-konkurransen vært så omstridt som årets.– Vi hadde jo ønsket at det ikke var noen konflikt, sier KEiiNOs Tom Hugo Hermansen.

Årets utgave av Eurovision Song Contest går i Tel Aviv, og forholdet mellom Israel og Palestina har preget mye av pressedekningen fram mot arrangementet.

Norges deltakere, KEiiNO, har vært på plass i den israelske kystbyen i en drøy uke og møter NTB til intervju på hotellet der den norske delegasjonen er innlosjert.

– Det å være i en krigssone er noe vi alltid tenker på. Vi hadde jo ønsket at det ikke var noen konflikt, men det er ikke noe vi merker noe til, sier Tom Hugo Hermansen.

For å spre et budskap

Mandag spilte bandet påen spesialskole med jødiske barn, arabiske barn og flyktningbarn, blant annet fra Syria. Det viser at de fungerer sammen, understreker Hermansen.

En rekke norske artister har tatt til orde for boikott av årets Eurovision-konkurranse, men KEiiNO ser det heller som en mulighet til å få fram et budskap.

– Vi har fullt fokus på å stå på den scenen og vise et budskap om aksept og toleranse til over 200 millioner mennesker. Det er det vi er her for. Så får politikere ta seg av andre ting. Vi er her for å spre et viktig budskap, sier Hermansen.

Les også: Har alltid med seg vingummi når han kommenterer ESC 

Likekjønnet kjærlighet

– Eurovision Song Contest sendes jo til mange land der det ikke er lett å snakke om for eksempel homofiles rettigheter. I en del land i Europa er det ulovlig å snakke positivt om likekjønnet kjærlighet. Nå har vi en mulighet til å stå på den scenen og framføre dette budskapet usensurert. Det er viktig for meg, fortsetter sangeren, som selv er åpent homofil.

Blant annet trekker bandet fram det norske «postkortet» – presentasjonen som alle land har før sine innslag. Der forenes det norske og det samiske, noe Hermansen mener ikke hadde vært like sannsynlig for noen tiår siden.

– En konflikt som virker vanskelig å løse, kan faktisk løses ved samarbeid, aksept og toleranse, sier artisten.

«Gladpropaganda»

Israel driver med «gladpropaganda» under postkortene i melodikonkurransen, mener Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

I et innlegg i Aftenposten hevder han at landet lar Eurovision-artistene «danse på okkupert jord». Blant annet skal postkortene vise de albanske, rumenske og serbiske deltakerne på de okkuperte Golanhøydene.

Ifølge ESC Today er Norges innslag spilt inn i Judeaørkenen, som ligger både i Israel og på den okkuperte Vestbredden.

NTB har vært i kontakt med NRKs pressefolk, men får opplyst at det ennå ikke er offentlig hvor innslaget er spilt inn. For Norges del vises det ikke offentlig før under semifinalesendingen torsdag kveld.

Les også: Eurovision er blitt del av en aktiv militærkonflikt (+)

Færre gjester

Langt færre enn vanlig har kommet til Tel Aviv for å få med seg året Eurovision-konkurranse, skriver nyhetsbyrået AP.

Direktør Oded Grofman i Tel Avivs hotellforening anslår at det dreier seg om rundt 5.000 hotellgjester, mot Eurovision-anslaget på 15.000 gjester.

Israel er vertskap for årets Eurovision-konkurranse etter at Netta Barzilai gikk til topps i fjor med «Toy». Hvor neste års konkurranse holdes, blir klart i finalen lørdag. For øyeblikket er Nederland og Sverige de største favorittene.

Mer fra Dagsavisen