Verden

Kaos og lovløshet etter Gaddafi

LIBYA: I mer enn åtte timer ble Libyas statsminister Ali Zeidan i går holdt kidnappet. Lovløshet og kaos har erstattet regimet til drepte diktator Muammar Gaddafi.

HAIFA (Dagsavisen): Da kidnapperne løslot landets leder i går var det ikke som at libyerne kunne puste lettet ut. Heller det motsatte. Nå er det klart for alle at selv statsministeren er innen rekkevidde. Med ett har den politiske stabiliteten gått fra forferdelig til uutholdelig.

Det første statsministeren gjorde da han ble brakt ut fra fangenskapet var å kjøre rett til sitt kontor. Så var da hans Tripoli-kontor også et av de bedre bevoktede stedene i hovedstaden, som ellers i økende grad bærer preg av en maktkamp mellom væpnede grupperinger.

Vel inne på sitt kontor sendte statsministeren ut en beroligende melding over Twitter.

- Jeg har det bra. Kidnapperne ville at jeg skulle trekke meg, skrev den 62-år gamle Zeidan.

Statsministeren var i sin tid selv aktiv i kampen mot Gaddafi. Han tilbrakte over 30 år i eksil - som jurist og menneskerettsforkjemper i Sveits.

«Pen oppførsel»

Men dagen i går kunne knapt ha begynt verre for den libyske statsministeren. Ved soloppgang dukket en lang rekke biler opp utenfor Corinthia-hotellet i byen, der han bodde. Ifølge øyenvitner steg rundt 150 væpnede menn ut av bilene og tok kontroll over hotellet.

I det som så ut til å ha vært en nøye planlagt aksjon, tok en del av gruppen kontroll over lobbyen. En annen gruppe tok heisene opp til 21. etasje og hentet statsministeren ut av sitt rom. Ifølge hotellpersonalet, oppførte kidnapperne seg «pent», og ingen skudd ble avfyrt.

To av statsministerens livvakter ble imidlertid banket opp. Justisministeren, som også bodde på hotellet, ble ikke rørt.

Deretter hastet kidnapperne av gårde. Men de kjørte ikke langt. Etter noen minutters råkjøring gjennom byen etablerte de seg i Innenriksdepartementet.

- Vi vil behandle ham fint, som en libysk statsborger, kunngjorde kidnapperne, og offentliggjorde et bilde av Zeidan, ikledd en grå, ustelt skjorte. Kidnapperne tilhører en gruppering med det lite fengende navnet «De libyske revolusjonæres antikorrupsjonsbyrå».

Sentralregjeringens kollaps

Kidnapperne var rasende over at statsministeren skal ha kjent til en amerikansk plan forrige helg om å kidnappe en mistenkt al-Qaida-aktivist fra hjemmet sitt i Tripoli. Abu Anas al Libi skal ha hatt tilknytning til angrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998. I dag blir han holdt fanget på et amerikansk krigsskip i Middelhavet. I går sendte statsministerens gisseltakere ut denne meldingen fra sitt tilholdssted: «Vi arresterte Zeidan etter at USAs utenriksminister John Kerry sa at den libyske regjeringen kjente til operasjonen».

Helt siden Muammar Gaddafi, mannen som ledet Libya i 42 år, ble drept i 2011, har militser overtatt styret i store deler av landet. Sentralregjeringen har liten makt, og spøkefullt sies det i Tripoli at statsministeren ikke kontrollerer stort mer enn Corinthia-hotellet.

Kaoset har også ført til en nær stans i oljeproduksjonen, noe som igjen har skapt den verste økonomiske krisen siden Gadaffis fall for to år siden. Flere militser prøver å selge oljen på det svarte markedet, men statsminister Zeidan har truet å bombe enhver oljetanker som nærmer seg havneanleggene.

De siste månedene har fokuset i Midtøsten vært på Syria, Egypt og Iran, men i mellomtida har Libya bortimot kollapset. Militsene, som kan være tilknyttet forskjellige etniske grupperinger eller storfamilier, står selv for lov og orden, noe som har ført til økt bruk av rå vold.

Sommeren 2011 innledet NATO, med Norge som deltaker, bombarderinger av Gadaffis styrker. Det erklærte målet var å redde libyerne fra Gadaffis ofte brutale angrep, og håpet var at Den arabiske våren så ville vinne et fotfeste i det nordafrikanske landet.

For en måned siden, under et intervju med CNN, var statsminister Zeidan også langt mer optimistisk.

- Vi prøver å skape en stat, og vi skammer oss ikke over det. Verden tror at Libya kollapser, men Libya ble ødelagt av Gadaffis 42 år ved makten. Og det er derfor vi må bygge landet vårt opp igjen, sa han.

Forhandlinger

Umiddelbart etter kidnappingen ble regjeringen innkalt til et krisemøte. Ifølge den lokale avisen Libya Herald, var det et medlem av regjeringskoalisjonen som ledet forhandlingene med kidnapperne, ettersom han også skal ha kjent dem personlig. Flere av regjeringsorganene har nemlig forsøkt å innlemme landets militser i håp om å vinne økt sikkerhet.

Mens forhandlingene pågikk ble flere av statsrådene evakuert til militærbaser utenfor hovedstaden. Zeidans løslatelse skjedde ikke uten problemer. Sinte og væpnede demonstranter dukket opp utenfor innenriksdepartementet og pepret bygningen med kuler. Til slutt skal regjeringsstyrker ha gått inn, og reddet statsministeren ut.

Mer fra Dagsavisen