Palestinerne har lite håp om en tostatsløsning. Trump har ikke gjort forhåpningene noe høyere. Her fra Gaza by.

– Kan uansett ikke bli verre

– Trumps seier var akkurat som vår valgseier. Også vi overrasket alle, sier Hamas-leder. Han mener palestinerne uansett nå ikke kan få det verre.

Verden

 

JAFFA (Dagsavisen): – Ingen trodde vi kunne slå Fatah i valget i 2006. Men verden forsto ikke da og forstår ikke nå hvor lei folk er blitt av den styrende eliten. Vi skjønte det. Og Trump skjønte det. Verden var i sjokk også da vi vant, sier Ahmed Yousef til Dagsavisen.

– Kan ikke bli verre

Yousef er en politisk strateg i Hamas basert i Gaza, og har bodd mange år i USA. Med Trump ved makten, anser han det som lite sannsynlig at palestinerne vil få en egen uavhengig stat i løpet av de neste fire årene.

– Vi hadde heller ingen forventninger. Men hos oss kan det uansett ikke bli verre. Trump sa ikke noe som kunne gi oss håp, og når det gjelder en palestinsk stat, vil vi bare få ord, ord, ord, sier han.

Men for Hamas og andre islamistiske grupper kan dette bli vanskeligere dager. Trump har sagt han vil vise en nulltoleranse vis-à-vis militant islamisme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Optimisme i Egypt

Andre i Midtøsten våger imidlertid å være optimistiske. I Egypt jubler trolig regimetoppene – i det stille – over Trumps valgseier.

– President Abdel Fatah al-Sisi har plassert kampen mot islamistene øverst på sin dagsorden. Akkurat som Trump. Det er klart de da er fornøyde, sier professor Gamal Soltan, en statsviter ved Det amerikanske universitet i Kairo.

Men mest fornøyd er trolig Syrias president Bashar Assad, hovedansvarlig for en krig som hittil har kostet rundt en halv million mennesker livet. Trump har riktignok kritisert Assads brutalitet, men han har også uttrykt respekt for kampen Syria, Iran og Russland fører mot militante sunnimuslimske grupper som IS. Valgtaperen Hillary Clinton snakket om at USA måtte etablere en ikke-fly sone i Syria, noe som ville ha blitt problematisk for Assad, og ikke minst brakt Washington på kollisjonskurs med Moskva. Trump, på sin side, vil trolig foretrekke stabilitet framfor forandring, og er ventet å ville samarbeide med mange av de gamle maktene i regionen.

I Iran, derimot, er tonen uansett den samme. Kort tid etter at valgresultatet i USA var klart advarte Ali Khamenei, Irans øverste leder, mot å tro at noe «kompromiss med USA vil løse Irans problemer». I et møte med studenter i Teheran framholdt Khamenei at løsningen var å ivareta revolusjonens ånd og tro på Gud.

– Vi må ikke la oss skremme av fienden eller gi etter for deres krav, sa Khamenei i en uttalelse offentliggjort på hans egen nettside. Khamenei kan ha siktet til Trumps trussel om å rive atomavtalen med Iran i filler.