Verden

Kamper ved presidentpalasset

I 16 måneder har presidentfruen, Asma Assad, levd som om et opprør ikke herjer landet. Men nå har kampene kommet nærmere hjemmet hennes i Damaskus.

JAFFA (Dagsavisen): I nabolaget Kafr Soussa, ikke langt fra presidentpalasset i Damaskus, kjempet opprørsstyrker i går fra hus til hus med regimelojale soldater. Nå gjør også innbyggerne i hovedstaden seg klare til at byen kan bli en kampsone.

- De fleste av oss tilbrakte natten i korridorene, sier Zeina, en lokal innbygger som var så redd regimet at hun ikke ville oppgi sitt etternavn.

- Og natten var skremmende, legger hun til.

Inntil nylig har Damaskus vært mer skjermet fra opprøret, men i dag ser en tegn til at president Bashar al-Assad begynner å frykte for sitt eget regime.

Etter kampene i Kafr Soussa ble elitestyrker sendt ut i gatene for å patruljere hovedstaden, og nye veisperringer ble satt opp for å sjekke bilistene i Damaskus sine gater.

Asma Assad derimot, presidentens 36 år gamle London-fødte kone, har inntil det siste forsøkt å leve sitt palassliv som om landet ikke brenner. At hun skal ha brukt mer enn 20 millioner kroner, ifølge Wikileaks, på å restaurere et feriepalass mens opprøret har herjet, sjokkerer hele Midtøsten.

- ELSKET

Ikke mer enn to år har passert siden Asma og Bashar tok vestlige journalister gjennom hovedstaden, og fortalte dem at presidenten var så elsket at de ikke trengte livvakter.

I dag viser det seg at syrere flest var så livredde at de ikke våget å protestere. Og da det arabiske opprøret kom til Syria, svarte regimet med en brutal undertrykking. Minst 16.000 mennesker er hittil drept.

En avhoppet toppoffiser i den syriske hæren appellerer i dag til verdenssamfunnet og NATO om å gjøre slutt på lidelsene.

- Alt vi trenger fra NATO er to luftangrep mot presidentpalasset, og hele regimet vil kollapse, sa den tidligere generalmajoren Adnan Salo til den arabiskspråklige avisen Asharq al-Awsat.

Før han hoppet av skal Salo ha vært ansvarlig for landets kjemiske våpen.

Sikkerhetsrådet

I mellomtiden utveksler medlemmene av FNs sikkerhetsråd resolusjonsforslag i forkant av en ventet ny fordømmelse av Syria senere denne uka.

Den formelle beslutningen er knyttet til forlengelsen av FNs observatørstyrke i Syria, men avgrunnen mellom Russland og de vestlige maktene er stor.

Det britisk-ledede initiativet vil gi Syria en tidsfrist på 10 dager til å stanse bruken av tunge våpen mot sivilbefolkningen. Vesten snakker videre om en 45-dagers lang forlengelse av observatørstyrkens mandat, og legger hele resolusjonsforslaget under FNs såkalte kapittel 7, noe som muliggjør bruk av militærmakt.

Russland utelukker på sin side militærmakt mot Syria, Moskvas siste allierte i Midtøsten.

Ifølge utenriksminister Sergei Lavrov, vil Moskva forlenge observatørstyrkens mandat med 90 dager, mens nye forslag om sanksjoner blir forkastet av Russland, som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

Russland anklager i stedet Vesten for å drive diplomatisk utpressing. I går uttalte han også at Assad ikke ville forsvinne.

Vil ikke gå

- Dette dreier seg ikke om vi liker ham eller ikke. Han vil ikke gå. Ikke fordi vi forsvarer ham. Men fordi veldig brede lag av befolkningen fremdeles står bak ham, sa Lavrov i Moskva i går.

Russlands respons er ventet å vanskeliggjøre arbeidet rundt en ny resolusjon, som skal vedtas i løpet av de neste dagene. Observatørstyrkens mandat er nemlig i ferd med å gå ut. Styrken, som er ledet av den norske generalen Robert Mood, reiser ikke lenger rundt i Syria fordi de anser det som for farlig.

I forkant av Sikkerhetsrådets ventede avstemming går FNs generalsekretær Ban Ki-moon knallhardt ut mot president Assad.

- Å avstå fra å handle blir et grønt lys til nye massakre, sier generalsekretæren, og sikter til massakren i landsbyen Treimsa før helgen der mer enn 200 mennesker ble drept.

Redusert USA

I mellomtiden er nå USAs utenriksminister Hillary Clinton på det som kan bli hennes siste offisielle besøk i Midtøsten før hun går av.

Etter at Clinton besøkte Egypt og møtte landets folkevalgte islamistiske president Mohamed Morsy, ble hennes bileskortesje bombardert av tomater og sko.

I Israel i går diskuterte hun fredsframstøt vis-à-vis palestinerne, selv om presidentperioden til Barack Obama har vært den dårligste på tiår hva gjelder amerikansk involvering. Så hun snakket i stedet mer om Syria og Iran.

- Dette er en usikkerhetens tid, men det byr også på store muligheter i regionen. I slike tider er det viktig at venner handler sammen på en klok, kreativ og modig måte, sa hun.

I ISRAEL

Mer fra Dagsavisen