Verden

Jihadistene slåss videre

Det er fortsatt uklart om Mokhtar Belmokhtar ble drept i USAs angrep i Libya eller ikke. Jihadistene i regionen lever uansett videre.

Bilde 1 av 2

Han ble kalt «Prinsen», «Den enøyde» og «Marlboro Man», på grunn av utstrakt smugling av sigaretter. Jihadistlederen Mokhtar Belmokhtar var en levende legende blant yngre jihadister i Midtøsten og Nord-Afrika. Nå skal Mokhtar Belmokhtar være drept i et amerikansk luftangrep i øst i Libya, det første i sitt slag siden 2012.

Mokhtar Belmokhtar var hjernen bak terrorangrepet mot BP og Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie i 2013, der 40 ansatte fra ti land ble drept, blant dem fem norske.

Hvis det stemmer at Belmokhtar ble drept i angrepet, er det en ørliten fjær i hatten for president Barack Obama i en region der den islamske stat (IS) har vokst seg sterke det siste året, og der usikkerhet og kaos råder. Luftangrepene baserte seg på informasjon fra amerikanske overvåkingsdroner, og viser også hvor utbredt dette er i regionen.

LES OGSÅ: Jihadister søker asyl i Norge

Kaostilstand

Libya har vært preget av konflikt og skiftende regjeringer siden 2011, da opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet den mangeårige diktatoren Muammar Gaddafis regime.

Regjeringen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013, og landet har hatt en rekke regjeringer siden da. Verdenssamfunnet anerkjenner fortsatt den forrige regjeringen, som har tilhold i byen Tobruk øst i landet, mens en rivaliserende regjering i Tripoli krever makten. USAs luftangrep kommer i forkant av tidsfristen for en FN-ledet fredsplan for de to rivaliserende regjeringene, som skal trå i kraft 17. juni, rett før den muslimske fastemåneden Ramadan.

Følg oss på Twitter og Facebook!

IS fram

Mens regjeringene slåss seg imellom, har ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) fått fotfeste øst i Libya, mens al-Qaida står sterkt i sør. Den siste tida har Belmokhtar flørtet med begge islamistgruppene: Han har igjen sverget lojalitet til al-Qaida i islamske Magreb (AQIM) til tross for at han tidligere har brutt ut av gruppen. I det siste har han også hyllet IS-leder al-Bagdadi, sier NUPI-forsker Morten Bøås.

Belmokhtar er blitt erklært drept en rekke ganger de siste årene. Flere kilder i amerikanske Pentagon bekrefter jihadistlederens død overfor amerikanske medier.

– Belmokhtar vist seg som en mann som har evne til å gjennomføre kompliserte operasjoner, og som en lederskikkelse for den yngre garde jihadister. Men hans eventuelle død er ikke noe avgjørende vannskille, sier Bøås til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Få lyspunkter i sikte i Libya

Ny USA-strategi

Belmokhtar har hatt både franske, algeriske og amerikanske soldater i hælene etter gisseldramaet og angrepene mot In Aminas-anlegget for to år siden. USA bekrefter at Belmokhtar var målet for flyangrepene. Siden USAs konsulat i Benghazi ble angrepet for knappe tre år siden, har Libya vært en torn i siden på president Barack Obama. Den populære ambassadøren Christopher Stevens ble drept i angrepet, sammen med tre andre amerikanske ansatte. Også Hillary Clinton, som var utenriksminister da angrepene fant sted, blir stadig konfrontert med den betente saken.

Knut Vikør ved Universitetet i Bergen sier det er for tidlig å si om USAs angrep representerer en ny strategi i Libya, eller om det var et rent hevnangrep.

Regional uro

– Det er nytt at amerikanerne går inn og bomber på denne måten. Vi vet ennå ikke om dette viser at de er lei av situasjonen og vil endre strategi, eller om dette bare var et rent hevnangrep, sier Vikør til Dagsavisen.

Han sier det fortsatt er al-Qaida i Mahgreb (AQIM) som dominerer blant jihadistene i Libya, selv om gruppa mistet flere utbrytere til IS i fjor. Splittelsen handler mer om personlige bånd og motsetninger enn om ideologi, sier Vikør.

– Belmokhtars død vil ha betydning for det lokale kartet av jihadister, det er tre–fire større grupper i området, sier Vikør til Dagsavisen.

Belmokhtar opererte ikke bare i Libya, men beveget seg i de urolige grenseområdene mellom Mali, Niger, Libya og Algerie. Hele regionen preges av høy ustabilitet. I Mali har FNs fredsbevarende styrker mistet flere titalls soldater det siste året.

LES OGSÅ: Vil ha hjelp fra utlandet

Mer fra Dagsavisen