Verden

Jeremy Corbyn presset etter krisevalg: Støtter ny EU-folkeavstemning

Et katastrofalt EU-valg for både Labour og toryene kan få direkte følger for brexit. Labour-leder Corbyn går nå inn for en ny folkeavstemning.

Både Labour og De konservative ligger nede med brukket rygg etter EU-valget. Velgere på hver sin side i brexit-debatten har gitt et tindrende klart signal til de to store partiene om at de ikke har levert i brexit-saken.

Nå kan dette få direkte konsekvenser for hva som skjer videre i det uavklarte brexit-spørsmålet, og ting er allerede begynt å skje.

Corbyn-vending

Resultatet av valget til nytt EU-parlament viste at «leave»-velgere gikk til det nystartede Brexit-partiet, som ble klart største med 31.6 prosent, og sviktet De konservative, som havnet på femte plass med beskjedne 9 prosent. «Remain»-velgere, på sin side, løp vekk fra Labour, som har gitt sprikende signaler i EU-spørsmålet. Partiet ble halvert og endte med 14 prosent og tredje plass. Mange av disse velgerne valgte Liberaldemokratene, som fikk rekordhøye 20 prosent, og til dels De Grønne, som fikk 12 prosent.

Krisevalget for Labour har fått ting til å skje fort i partiet. Leder Jeremy Corbyn sier nå rett ut at enhver brexitavtale må legges fram for en ny folkeavstemning. Dette er nye toner fra Corbyn, som har hintet om det tidligere, men samtidig gitt motstridende signaler og først og fremst snakket om det som en mulighet til å hindre «no deal».

– Det er tydelig at den fastlåste situasjonen i parlamentet bare kan brytes opp ved at saken går tilbake til folket gjennom et valg eller en folkeavstemning. Vi er klare for å støtte en folkeavstemning på enhver avtale, skriver Corbyn til representantene i partiet sitt, ifølge The Guardian.

Les også: Labour-aktivist til Dagsavisen: – Hvis Corbyn ikke snur vil Labour være ute av makten i minst et tiår

Under press

Corbyn har vært under intenst press både fra grasrota og fra en rekke profilerte Labour-politikere om å være klar på dette feltet. Blant annet har nestleder Tom Watson hatt dette standpunktet en stund. Men Corbyn er selv EU-skeptiker og har flere rundt seg i rådgiverteamet som har vært imot dette, fordi man mener man må levere på resultatet av folkeavstemningen i 2016. Også en gruppe Labour-representanter fra «leave»-kretser er sterkt imot.

Dette har vært en kjempedebatt i Labour i flere måneder, og stadig flere har landet på at en brexitavtale må bekreftes av folket i en folkeavstemning.

Labours førstevalg har lenge vært et nytt valg, men mange tror ikke det er realistisk med det første. Det sier blant annet John McDonnell, Labours skyggefinansminister.

– Selvsagt vil vi ha et valg, men det er svært usannsynlig at De konservative vil stemme for det etter dette valget. Så vår eneste mulighet nå er å gå tilbake til folket og ha en ny folkeavstemning, og jeg tror det er posisjonen vi inntar nå, sa McDonnell mandag.

Etter krisevalget nå nettopp er det imidlertid ingen ønskedrøm for Labour heller med et valg nå, påpeker mange.

Les også: Uten at en eneste velger har skiftet mening, er det blitt flertall for å bli i EU i Stobritannia

Ekstramøte?

Dragkampen er imidlertid langt fra over i Labour, for om ikke Storbritannia skal gå ut av EU uten en avtale 31. oktober, må det skje endringer raskt som gjør at den fastlåste situasjonen løses opp. Corbyn har ikke sagt klart at Labour vil drive kampanje for «remain» dersom det blir en ny folkeavstemning, og sier at dette må diskuteres på landsmøtet i september. Men da vil det bare være få uker til brexit-datoen, og mange i partiet ønsker nå et ekstraordinært landsmøte eller avstemning om spørsmålet så snart som mulig

– Politisk selvmord

Labours dragkamp skjer selvsagt ikke i et vakuum – partiet må posisjonere seg ikke minst overfor omveltningene som ventes de neste ukene. Theresa May går av som konservativ partileder innen 7. juni, og i løpet av juli som statsminister. I Det konservative partiet er kampen om å bli arvtaker i gang.

KAMP: Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove og Sajid Javid er noen av dem som ønsker å bli leder i Det konservative partiet. FOTO: NTB SCANPIX

Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove og Sajid Javid er noen av dem som ønsker å bli leder i Det konservative partiet. Foto: NTB scanpix

Krisen hos toryene er enda større enn i Labour etter femteplassen i EU-valget. Siden partiet trolig mistet mange velgere til Brexit-partiet er det nå enda mer sannsynlig at den neste lederen vil bli en tilhenger av en hard brexit som ikke vil gå av veien for en brexit uten en avtale, en «no deal». Favoritten Boris Johnson er blant dem som har sagt dette.

Men dette er det ikke flertall for i parlamentet, og dette blir problemet for Mays etterfølger. Dette påpekes av utenriksminister Jeremy Hunt, som selv stiller som lederkandidat. Han peker på at parlamentet kan hindre regjeringen i å ta landet ut uten en avtale, om mulig gjennom et mistillitsvotum. Derfor kan en statsminister som prøver på dette i praksis utlyse et nyvalg De konservative ikke er tjent med.

– Å forsøke å levere «no deal» gjennom et valg er ingen løsning: det er politisk selvmord, skriver Hunt i The Daily Telegraph.

Så langt har ti kandidater meldt seg i racet, som starter 10. juni og vil vare i flere uker.

Les også: Kommentar: Theresa Mays strategi ble umulig. Hvordan havnet hun her?

Mer fra Dagsavisen