Verden

– Jeg ønsker å bryte Jerusalems status quo

Ikke på 70 år har palestinerne hatt ordføreren i Jerusalem. Aziz Abu Sarah (38) vil bryte både historiske og politiske tabuer, og stiller til valg.

JAFFA (Dagsavisen): Mer enn 50 år har gått siden sist Øst-Jerusalem hadde en palestinsk ordfører. Mer enn 70 år har passert siden sist hele Jerusalem var ledet av en palestiner. Dette ønsker Abu Sarah å forandre.

– Jeg ønsker å bryte det gamle status quo, som ikke er bra for noen, ikke for palestinerne og ikke for israelerne. Palestinske ledere har ikke noen strategi for Øst-Jerusalem, dette må vi gjøre noe med, sier Abu Sarah i et intervju med Dagsavisen.

I neste måned skal det holdes lokalvalg i Israel, inkludert i den hellige byen Jerusalem, hvis østre del ble okkupert av Israel i 1967-krigen. Minst 40 prosent av Jerusalems innbyggere, rundt 325.000 av byens 880.000 innbyggere, er palestinere. Men palestinere har ingen innflytelse i bystyret. Bare rundt 10 prosent av byens budsjett går til palestinske Øst-Jerusalem.

Les også: Palestinernes president skal være sterkt svekket, også fysisk

Tabuer

Men Abu Sarahs kandidatur er kontroversielt siden det utfordrer gamle tabuer både på palestinsk og israelsk side. Da han tidligere i måned annonserte sitt kandidatur, kastet palestinske meningsmotstandere egg mot ham. Palestinske ledere i Ramallah er også imot kandidaturet, og sier det vil innebære en «anerkjennelse av Israels okkupasjon».

Saken fortsetter under bildet. 

OMSTRIDT: Jerusalem er hellig for jøder, kristne og muslimer. Minst 40 prosent av Jerusalems innbyggere er palestinere, men de har ingen innflytelse     i bystyret. Her en palestinsk jente foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby under den muslimske høytiden id i august. FOTO: AHMAD GHARABLI/NTB SCANPIX

Minst 40 prosent av Jerusalems innbyggere er palestinere, men de har ingen innflytelse i bystyret. Her en palestinsk jente foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby under den muslimske høytiden id i august.  Foto: NTB scanpix

Palestinere ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

– Ifølge meningsmålinger ønsker likevel 60 prosent av palestinerne i Øst-Jerusalem å delta i lokalvalgene. Ikke fordi de støtter Israel, men fordi de ønsker å bedre sine levekår i dagligdagse anliggende, få innflytelse. Palestinere får knapt tillatelse til å bygge noe, for eksempel, mens minst en tredjedel av alle jødiske bosettere bor i Øst Jerusalem. Vi må gjøre noe, sier Sarah.

Abu Sarah leder en politisk liste kalt Al Quds Lana, som betyr Vårt Jerusalem på arabisk. Abu Sarah, som i likhet med mange andre palestinere i Øst-Jerusalem snakker hebraisk, ser for seg at han vil måtte kjempe for palestineres rettigheter rundt et bystyrebord dominert av jødiske innvalgte lokale representanter.

Les også: 25 år etter: Derfor ble Oslo-prosessen knust

Motarbeidet

Men først må han få lov til å stille.

– Jeg er akkurat blitt fortalt av det israelske innenriksdepartementet at de kanskje ikke anser meg som boende i byen. Jeg er født og oppvokst her, i Wadi Joz-nabolaget, men nå, fordi jeg har reist mye, mener de at jeg kanskje heller må ansees som en turist eller gjest i min egen by. Det er av slike grunner jeg vil stille, for at ikke Israel bare skal fjerne oss fra vår by, forteller han oppgitt.

Til daglig leder Abu Sarah et litt uvanlig reisebyrå. Han organiserer turer for politisk interesserte turister til Palestina og Israel, og hans rundreiser blir ledet, i fellesskap, av en palestiner og en israeler. Slik blir turistene kjent med begge sider. Han har også jobbet med konfliktløsning i Syria og Jordan.

Jerusalem er en unik by som gjør situasjonen både spent og vanskelig. Byen er hellig for jøder, kristne og muslimer, og helligdommer for milliarder av mennesker er spredt rundt omkring i byen.

Bare for å understreke problematikken fastslo Mohammad Ahmad Husseini, muftien i Jerusalem og byens muslimske overhode, at Abu Sarahs kandidatur er regelrett «kjetteri».

Men den palestinske kandidaten legger ikke lenger skjul på at han også ser på seg selv som del av et generasjonsoppgjør mot den gamle garden av palestinske ledere, som 82-årige Mahmoud Abbas, presidenten.

– Da jeg var 16 ble jeg medlem av Fatah. To år senere trakk jeg meg, for jeg skjønte at unge mennesker ikke vil bli hørt. Vi ønsker nå å inspirere, vi ønsker å vise unge palestinere at deres stemme kan bli hørt. Og at vi alle kan bedre vår skjebne, avslutter han.

Les også: Palestinernes nesten eneste håp nå er paradoksalt nok Trumps fredsplan

Mer fra Dagsavisen