Verden

Ja-siden vant fakkelkampen

Noen hadde reist i flere timer, andre stilte i dress og lakksko, og atter andre gikk sitt livs første fakkeltog. Alle ville hylle EUs innsats for fred.

- Vi har reist fra Sandefjord til Oslo for å gå i tog, sier Emma Skeie (16).

Hun og venninna Julia Fell (16) er medlemmer av Europeisk ungdom og Høyre. For dem var det selvsagt å troppe opp i hovedstaden i bitende kalde minusgrader. Her var de i ens ærend for å hylle EU.

Les også: Forent i et øyeblikks hyllest

Emosjonell dag

De var ikke alene. Om lag 2.000 mennesker møtte opp for å gå den snaue kilometeren fra Oslo Sentralstasjon til Stortinget med flammende fakler i går kveld.

Flere av de oppmøtte kom rett fra TV-stua der de hadde fulgt fredspristalene og øyeblikket alle vil huske, da Tysklands Angela Merkel og Frankrikes François Hollande spontant tok hverandre i hendene. En av fakkelbærerne var til og med blitt «rørt til tårene». Så vakkert var det, mente han.

- Verdig vertskap

Med sine 2.000 fakkelbærere, endte gårsdagens freds- og EU-tilhengere med et tre ganger så stort oppmøte som søndagens nei-side. Om en ser bort fra noen få, spredte «Nei til EU»-rop, gikk det svært harmonisk for seg i gårsdagens fredstog. Akkurat dét satte Høyre-leder Erna Solberg stor pris på.

- Jeg er glad for at vi har vært et verdig vertskap, og at vi ikke har politisert dette, sa hun til NRK i går kveld.

Jørn Lein-Mathisen, talsmann for Alliansen Fakkeltog for fred, understreket at dette ikke var en politisk tilstelning.

- Vi ønsker ikke appeller eller paroler, fordi vi ikke vil ha et politisert tog. Vi ønsker kun å ære årets vinnere av fredsprisen, sa han til NTB.

Fra balkongen på Grand Hotell ble fakkeltoget møtt av rådspresident Herman van Rompuy, president parlamentspresident Martin Schulz og kommisjonspresident José Manuel Barroso. Folkemengden stemte like godt i med Beethovens niende symfoni, skjebnesymfonien, som er EUs hymne. EU-troikaen svarte med å dirigere fra balkongen.

Inne i hotellets speilsal ventet både Erna Solberg, statsminister Jens Stoltenberg og andre stivpyntede politikere fra hele kontinentet. Der sto de foran en festmiddag med norsk fortegn: fenalår, akevittsorbé, kalv, terrine av tindved (eller Nordens pasjonsfrukt) og noe mer internasjonale champagne.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Hvorfor går 
du i tog?

Fredrik Julian Lie-Hagen (27) 
fra Telemark

- Jeg skal på fest med Europabevegelsen etterpå, og dette er seiersantrekket mitt. Jeg er her for å vise at Eu er et fredsprosjekt og kanskje den mest verdige vinneren i nobelhistorien.

Astrid Stavseth (68) fra Oslo

- Jeg som har foreldre som opplevde to kriger, og som selv har fått lov til å leve i fredstid, synes at det er pinlig at vi har stemt nei til EU to ganger. Dette er det første fakkeltoget i mitt liv - i en alder av 68.

Sverre Bjørnstad (79) fra Kolbotn

- Jeg går i tog fordi jeg opplevde andre verdenskrig. Det er hele poenget. Ellers er jeg EU-tilhenger av prinsipielle grunner.

Gaute Kandal Hoel (18) fra Ski

- Det har ikke vært krig mellom Frankrike og Tyskland siden andre verdenskrig. Dette er en gledens dag.

Sharanga Kirubamoorthy (17) fra Ås

- Jeg går for fred, og jeg mener EU er en verdig vinner. I alle fall mer verdig enn tidligere vinnere, som Obama.

Mer fra Dagsavisen