Innenriks

Italia kan få høyrenasjonalist som ny statsminister

Valget i Italia endte med stor framgang for populistene og ytre høyre i Italia. Ingen fløy har parlamentarisk flertall.

Etter en valgkamp preget av kraftige utfall mot innvandring viser prognoser at det største partiet i høyrekoalisjonen blir Ligaen med nesten 18 prosent av stemmene.

Dermed øker sannsynligheten for at det blir Ligaens partileder og nasjonalisten Matteo Salvini (44), med mottoet «italienere først», som blir Italias nye statsminister. Han har under valgkampen varslet at han vil stenge leire med fattige romfolk, deportere hundretusener av papirløse innvandrere og ta seg av «den islamske trusselen».

Ligaen er ett av fire partier i høyrekoalisjonen, som mandag formiddag lå an til å få 37,5 prosent av stemmene.

– Vi har rett til å styre, og det er vår plikt, sa partileder Salvini på en pressekonferanse mandag.

Partiets framgang kommer etter en lengre omstillingsperiode. Tidligere het partiet Nordligaen og kjempet utelukkende for interessene til norditalienerne. Nå er navnet forkortet til Ligaen, og budskapet er hardbarket nasjonalisme myntet på italienere både i nord og sør.

– Jeg er veldig glad for å kjempe for sikkerheten, identiteten og autonomien til 60 millioner italienere og ikke lenger bare for en del av landet, sa Salvini under et valgkampmøte i Matera sør i Italia.

EU-kritisk

I stedet for å rette skytset mot søritalienere, som han tidligere har kalt late og parasitter, har Salvini gjort EU og migranter til hovedfiender. Siden 2013 har over 690.000 mennesker, de fleste fra land sør for Sahara, kommet til Italia med båt fra Libya.

På sosiale medier har han gang på gang langet ut mot papirløse innvandrere, til stor applaus fra sine 640.000 følgere på Twitter og over 2 millioner fans på Facebook.

44-åringen er også verdipolitisk konservativ og er blant annet imot likekjønnede ekteskap.

Stor framgang for anti-parti

Valgets store vinner ble imidlertid den populistiske Femstjernersbevegelsen, som ligger an til å få 32 prosent av stemmene, kun 5 prosentpoeng mindre enn de fire høyrepartiene til sammen.

Bevegelsen har et uklart politisk program, men har lansert seg som et parti som bryter med den gamle politiske eliten, og som vil få nye krefter inn i politikken.

Avisen La Stampa konstaterte mandag morgen i en kommentar at populistene vant valget i Italia.

– Mens de ble slått andre steder i Europa, så vant populismen her. Enten så blir det de som styrer, eller de vil blokkere systemet, skriver kommentatoren Marcellom Sorgi.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skuffelse for Berlusconi

Det nest største partiet i koalisjonen ble Forza Italia, som ledes av Silvio Berlusconi, og som så langt har sikret seg knapt 14 prosent av stemmene.

Det er en skuffelse for den 81 år gamle eksstatsministeren, mener Gert Sørensen, seniorforsker ved Københavns Universitet.

– Jeg tror bestemt at Berlusconi hadde regnet med at hans parti ville bli det største. Og det betyr jo også at Salvini, som hele tiden har pekt på seg selv som regjeringsleder, vil ha et godt utgangspunkt i de kommende forhandlingene, sier Sørensen til nyhetsbyrået Ritzau.

– Det kan godt skjerpe konflikten som allerede finnes mellom de to partilederne, føyer han til.

Ungdomspolitiker

Matteo Salvini er født og oppvokst i Milano og ble allerede som 17-åring medlem av Liga nord. I 2009 foreslo han at metroen i Milano skulle ha egne seter reservert for personer som opprinnelig kom fra byen.

– Innen ti år kommer vi til å være en minoritet, så vi må reservere plasser på metroen slik vi pleide å gjøre for funksjonshemmede og krigsskadde, sa han.

Så sent som i 2014 uttalte han at det italienske flagget ikke representerte ham.

Året før hadde Salvini blitt valgt til partileder etter at forgjengeren Umberto Bossi ble rammet av en korrupsjonsskandale som førte til at oppslutningen om partiet raste. Han sørget straks for å alliere seg med nasjonalistiske og fremmedfiendtlige politikere i andre europeiske land, som Marine Le Pen i Frankrike og Geert Wilders i Nederland.

Les også: Vaksiner splitter italienerne

Sentrum-venstre ned

Som ventet ble valget i Italia en nedtur for Italias nåværende regjeringsparti, Det demokratiske partiet. Partiet ligger an til å få rundt 20 prosent av stemmene.

– Dette er helt opplagt et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye og vil gjøre en evaluering i morgen tidlig, sier landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Berlusconi, som selv ikke kan bli statsminister på grunn av en dom for skatteunndragelse, har på forhånd pekt på Antonio Tajani, som nå er president i EU-parlamentet, som ny statsminister. I så fall ville Italia fått en langt mer moderat og EU-vennlig regjeringssjef enn hva det nå ligger an til.

Høyrekoalisjonen består også av Fratelli d'Italia (Italias brødre), som har nyfascistiske røtter, og det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l'Italia (Oss med Italia).

(NTB)

Mer fra Dagsavisen