Verden

IS og det svarte gullet

Den islamske staten blir beskrevet som «verdens rikeste terrororganisasjon», men oljeinntektene er ikke lenger så store, hevder energiekspert.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Terrororganisasjonen Den islamske staten IS er blitt rik på å kapre oljeproduksjon og selge olje til både venner og fiender. Etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly over Syria, anklaget president Vladimir Putin Ankara for både å beskytte og støtte IS med milliarder av dollar.

– IS tjener store penger, hundretalls millioner, kanskje milliarder av dollar på å selge olje, sa Putin.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan benektet anklagene, og slang dem tilbake. Han sier han har bevis for at russere deltar i IS’ oljehandel i Syria.

Erdogan la deretter til at han ville gå av hvis noen kunne bevise at Tyrkia kjøper olje fra IS. Eksperter mener nettopp å kunne bevise at olje fra oljefeltene under IS sin kontroll faktisk blir fraktet inn i Tyrkia.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

Bekrefter smugling

Ifølge avisen Washington Post, har forskerne George Kiourktsoglou og Alec Coutroubis ved universitetet i Greenwich, fulgt produksjonen ved oljeraffineriet utenfor den tyrkiske byen Ceyhan, som er et viktig senter for den regionale oljeeksporten.

– Vi ser tegn til at den økte produksjonen stammer fra smuglet råolje, som skal gi sårt trengte penger til kjøp av ammunisjon og militært utstyr, hevder forskerne.

Hvorvidt Erdogan vil holde sitt ord og trekke seg, er tvilsomt, men også Putin hevder han besitter satellittbilder av konvoier av tankbiler som kjører fra IS-kontrollerte områder og inn i Tyrkia. En tyrkisk opposisjonspolitiker, Ali Ediboglouan, sa i fjor at Tyrkia hadde kjøpt olje for over 800 millioner dollar fra IS.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Raqqa rockefellers

Ifølge anslag fra irakiske myndigheter, skal IS være verd nær 14 milliarder kroner, det meste stammer fra salget av det såkalte svarte gullet. IS sine toppledere blir kalt Raqqa Rockefellers, etter IS’ hovedsete i den syriske byen Raqqa. De siste ukene er bombeangrepene mot IS i Syria og Irak trappet opp med IS’ oljeproduksjon og salg som mål.

Salget av oljen er ikke lett. Oftest er det slik at oljen først må selges til mellommenn, gjerne kurdere eller irakere i Nord-Irak, og IS må selge olje til under en fjerdedel av markedsprisen. Mellommennene selger så oljen videre, til sine kontakter i Tyrkia eller Assad-regimet. Også IS’ dødsfiende trenger oljen.

Selv om det ikke hersker uenighet om at IS tidligere har tjent penger på oljeeksporten, sier en ledende irakisk oljeekspert at dette nå har endret seg.

– Ingen vet nøyaktig hvor stor oljeproduksjonen nå er inne i de IS-kontrollerte områdene. Men trolig dreier det seg kun om rundt 35.000 fat fra Syria og rundt 5.000 fra Irak. Dette er ikke engang nok til å dekke egne behov, sier Luay Jawad al-Khatteeb, som leder Iraks energiinstitutt i Bagdad.

LES OGSÅ: Dramatisk skifte fra IS

– Retorikk

Al-Khatteeb, som ikke har noen sympati med IS, tror snakket om IS sin oljeeksport er blitt manipulert av politikere og journalister, og blitt til en slags allment akseptert sannhet.

– Ikke tro på retorikken, sannheten er at IS ikke engang greier å produsere elektrisitet i egne områder i mer enn tre til fire timer i døgnet, sier han i et intervju med Dagsavisen.

Ifølge al-Khatteeb tjente IS bedre i perioden mellom andre og tredje kvartal i fjor. Men siden har oljeprisene falt dramatisk. Nå prøver derfor IS å skaffe penger vel så mye gjennom høye skatter og tollavgifter i områdene de kontrollerer der opp mot åtte millioner mennesker bor.

Selv om USA nå snakker om tegn til at IS’ grep om makten er blitt svekket etter intens bombardering, mener al-Khatteeb at de ekstreme islamistenes fall ikke er nært forestående.

– Det skulle vært bra å bli kvitt dem som ser på alle andre enn seg selv som vantro. Men IS og grupper som al-Nusra-fronten tjener fortsatt på at verdensmaktene, som Russland og USA, er så splittet i sin strategi, sier han.

LES OGSÅ: IS-ledere møttes i amerikanske fengsler

Mer fra Dagsavisen