Libyske soldater har kjempet mot terrorgruppa Den islamske staten IS lenge. Nå får de hjelp fra amerikanske bombefly.

IS-krigen sprer seg til Libya

Borgerkrig herjer, landet er håpløst splittet, og nå bomber USA for første gang også mål tilknyttet Den islamske staten i Libya.

 

JAFFA (Dagsavisen): Hva som er gode nyheter er vanskelig å definere i dagens Libya: Mustafa Sreti ble kidnappet for 12 dager siden, og som vanlig krevde hans kidnappere løsepenger. Men da han ble løslatt mandag, var han blitt far. Hans kone hadde i mellomtiden født en datter. Slik er livet for vanlige folk i Tripoli, hovedstaden i Libya, fem år etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble veltet.

– Gatene er farlige. Mennesker som du og jeg blir kidnappet daglig for løsepenger. Foreldre våger knapt å la barna sine gå ut, forteller libyeren Mohammad Elkish til Dagsavisen.

Første USA-angrep

Verdens fokus på Libya har avtatt de siste månedene, men søndag gjennomførte amerikanske krigsfly sine første bombetokter mot IS-mål i byen Sirte. Mange i Libya tror at krigen nå vil bli intensivert.

– Ja, nå kommer det nok til å ta av. Men spør du meg, sier jeg «bomb dem med alt dere har». IS er en forferdelig styrke, og gjør våre liv fullstendig håpløse, sier Elkish, som under krigen mot Gaddafi var en sentral figur på opprørernes side.

Pentagon har bekreftet at amerikanske fly deltok i flyangrep.

– På anmodning fra den libyske regjeringen, har USA gjennomført presise angrep mot IS-mål i Sirte, fortalte pressetalsmann Peter Cook til avisen Tripoli Post.

Ikke-navngitte talspersoner fortalte også til avisen New York Times at flyangrepene i Libya vil tilta. Ifølge amerikanerne skal det være rundt 1000 IS-krigere i Sirte alene, og målet med angrepet er å hjelpe de libyske bakkestyrkene til å få overtaket. Fra før bomber USA regelmessig IS-mål i minst to andre land, Syria og Irak. Fayez Serraj, lederen for Libyas samlingsregjering, innrømmet åpent at Tripoli hadde bedt USA gjennomføre angrepet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Presset øker

Men USAs økte involvering er samtidig ventet å øke kritikken mot Serrajs regjering, som av islamister blir sett på som en amerikansk lakei. Lettere ble det ikke da tre franske soldater ble drept i Libya i forrige måned. Dette førte til at Frankrikes president François Hollande motvillig måtte innrømme at franske styrker er aktive på bakken i Libya.

Stabilitet finnes ennå ikke i landet, som i over 40 år var styrt av Gaddafi. Den mangeårige libyske diktatoren ble for øvrig drept av sine landsmenn i 2011 nettopp i Sirte, som nå er under IS-kontroll. Inntil nylig var landet også styrt av to rivaliserende regjeringer. Men selv om en samlingsregjering nå formelt styrer, er ikke sentralregjeringen sterk nok til å garantere sikkerheten en gang i hovedstaden Tripoli, der militsgrupper fremdeles opererer. IS-aktivistene har kunnet etablere seg i Libya nettopp fordi sentralregjeringen er så svak.

Gaddafis ånd

– Vi ble kvitt Gaddafi, men hans ånd og kultur lever videre, sier libyeren Elkish. – Libya er på vei til å bli en fallittstat, der ingenting fungerer, sier han.

Prisen for Europa kan bli høy. Kaoset i Libya fører til at flyktningstrømmen over Middelhavet tiltar. Siden torsdag i forrige uke har italienske myndigheter reddet minst 6500 mennesker fra falleferdige båter utenfor den libyske kysten. Landet er også blitt gjennomfartsted for flyktninger fra en rekke andre afrikanske land på vei til Europa.

– Ingen har det bra i Libya lenger. Og ingenting vil bli bedre i overskuelig framtid. Landet kan også komme til å bli delt, for vi kan ikke utelukke at de i Benghazi øst i landet ikke vil bryte ut og danne sin egen stat, sier Elkish.