Verden

IS kastes ut av bastion

Etter nesten to års kontroll er IS i ferd med å miste aller siste rest av sin bastion Sirte i Libya. Libyske styrker hevder å ha kontroll over byen.

Bilde 1 av 4

Libyske styrker hevdet i går ha kontroll også over de siste bygningene man de siste dagene har kriget om i et nabolag i kystbyen Sirte i Libya.

Siden vinteren og våren 2015 har gruppen Den islamske staten (IS) hatt kontroll over Sirte, og helt siden mai i år har det vært kamper om byen. Libyske styrker får lufthjelp av amerikanske fly under kampene.

De siste dagene har flere familier, deriblant mange småbarn, kommet seg ut av nabolaget Giza Bahriya, der noen få IS-medlemmer har holdt stand mot libyske styrker de siste ukene. Mange av barna får nå medisinsk hjelp ved et sykehus utenfor Sirte.

– Stort sett alle kvinnene og barna er sultne og dehydrerte, sier Mohamed Lajnef, ansatt ved sykehuset, til Reuters.

Mer konflikt?

Nesten hele befolkningen på rundt 80.000 i Sirte har flyktet fra byen over tid siden IS tok over kontrollen av byen, som allerede i 2011 ble sterkt ødelagt. Sirte var hjemstedet til tidligere leder Muammar Gaddafi, og store deler av byen ble lagt i ruiner i kampene som pågikk rundt Gaddafis fall i 2011. I kaoset og borgerkrigen som fulgte i årene etter 2011 tok IS etter hvert kontrollen over byen. Sirte har vært det viktigste hovedsetet for IS utenfor Midtøsten de siste par årene.

Ved å miste kontrollen over Sirte mister IS viktig territorial kontroll i Libya. Men gruppen utgjør likevel fortsatt en trussel, påpeker eksperter. Mange av IS-medlemmene i Sirte skal være drept eller tatt til fange, men det fryktes at IS-medlemmer som har flyktet fra Sirte, og også små celler av IS ellers i landet, skal intensivere terrorangrep andre steder i landet.

– Frykten nå er at dersom IS beveger seg til andre steder i Libya, vil det skape mer og mer konflikt, sier Anas El Gomati, direktør for Sadeq-instituttet i Tripoli, til al-Jazeera.

Flere har også luftet risikoen for at IS-medlemmer fra Libya beveger seg inn i nabolandene Egypt og Tunisia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Splittet land

IS opparbeidet seg et fotfeste i Libya som følge av splittelsen og uroen som har preget landet i årene etter Gaddafis fall, med kamper og rivalisering mellom en rekke militsgrupper. Landet er fortsatt dypt splittet. En FN-støttet samlingsregjering ble dannet i desember for et år siden under statsminister Fayez Sarraj, som nå har sete i hovedstaden Tripoli. Men denne regjeringen anerkjennes ikke av andre politiske grupperinger i landet, og grupper lojale til ulike politiske aktører kjemper fortsatt mot hverandre i Libya.

En del av de sivile som har vært fanget i Sirte er migranter som er blitt rammet av uroen i Libya. Migranter og flyktninger fra store deler av Afrika tar turen til Libya, som er blitt hovedutfartslandet for dem som søker seg sjøveien over til Italia. Menneskesmuglere har fått gode forhold i landet som ikke har hatt noen fungerende sentralregjering med kontroll på flere år.

Mer fra Dagsavisen