Verden

IS kan komme tilbake

Antallet drepte i terrorangrep i verden synker for tredje år på rad, særlig fordi IS i stor grad er nedkjempet i Irak og Syria. Men det betyr ikke at krigen mot jihadistisk terror er vunnet, advarer terrorforsker Petter Nesser.

Bilde 1 av 2

Nedgangen i antallet drepte har stor sammenheng med at terrorgruppa IS har vært på vikende front siden 2015.

I Irak og Syria er det en kraftig nedgang i antall drepte i terror fra 2016 til i fjor, hovedsakelig på grunn av at IS er blitt slått og beseiret i nesten alle områder de tidligere kontrollerte. Men også i Europa er det et stort fall i antallet drepte.

Verden over sank antallet dødelige angrep som IS sto bak med 52 prosent i fjor, ifølge rapporten «Global Terrorism Index 2018» som kom i går.

Til tross for nedgangen er IS fortsatt verdens farligste terrorgruppe, konkluderer tankesmia IEP som utgir rapporten.

Les mer: Syriske barn returnerer til et minefelt

Trusselen fra IS

Det er nå over ett år siden det siste store terrorangrepet i Europa, i Barcelona i fjor sommer. Det har skapt et inntrykk av at terrorfaren er over, ifølge forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Det er feil.

– Europa har ikke vunnet krigen mot terror. Det har aldri vært større forskjell mellom den trusselen jeg oppfatter og den oppfatningen som dominerer i media, sa Nesser på et seminar i regi av FFI tirsdag der temaet nettopp var om IS kan reise seg fra ruinene.

Nesser tilhører forskernettverket Terra på FFI som regnes blant Europas ledende terrorforskere. Nesser fører sin egen statistikk over terrorangrep i Europa. I tillegg til å telle utførte angrep, inkluderer han antallet avvergede angrep.

Tallene så langt i år bekrefter terrorrapporten som kom i går. Terrorfaren har sunket i 2018. Men det betyr ikke at trusselen er liten, understreker Nesser.

Nedgangen kommer etter noen år med ekstremt stor jihadistisk terroraktivitet i Europa. Ifølge Nessers oversikt er antallet gjennomførte og avvergede angrep i 2018 høyere enn noen andre år før 2015.

– Det er fortsatt en betydelig større trussel fra IS i Europa enn man kan få inntrykk av. Flere alvorlige angrepsplaner er avverget, sier han.

Dobbelt så mange ble drept i terror i Somalia i 2017 som året før, og verdens verste terrorangrep fant sted i Mogadishu der 587 mennesker ble drept av en lastebilbombe. Bildet er fra et bilbombeangrep i Mogadishu i november i år, der seks mennesker ble drept. Foto: NTB Scanpix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Drives av hevn

Trusselen mot Europa består fordi europeiske land har vært med på militære intervensjoner i Irak og Syria. Hevn og avskrekking er viktige drivkrefter for angrep fra ekstreme islamister, ifølge Nesser. De fleste gjerningspersonene er tilknyttet gruppa eller støtter IS. Mange har også bånd til europeiske ekstremister eller fremmedkrigere.

Særlig utgjør de rekordmange fremmedkrigerne som reiste til krigen i Syria og Irak en betydelig fare for Europa framover. Rundt 5.000 europeere reiste, mange ble drept, men rundt 1.500 er tilbake i Europa. Mange av dem er i fengsel, men dommene er relativt korte og erfaringen er at jihadister lager nye nettverk i fengsel.

Rapporter fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia forteller om et betydelig antall ekstreme islamister og at miljøet vokser.

– Det er liten grunn til optimisme for framtida, sier Nesser.

Det er alvorlige angrep som er avverget det siste året, de involverer bruk av giftstoffet ricin, angrep med bil som i Nice sommeren 2015, og angrep med automatvåpen som under angrepet på konsertstedet Bataclan i Paris i november 2015.

Les mer: Slik ruster europeiske byer seg mot terroren

Fysisk svekket

Forsker Truls Tønnessen ved FFI følger også med på IS. Han understreker at selv om gruppa nå har mistet det meste av områdene de kontrollerte så betyr ikke at det at de er slått for godt. IS oppsto etter at USA invaderte Irak i 2003, og har reist seg igjen før. Tønnesson mener IS nå er gått tilbake til røttene – en terrororganisasjon som utfører sporadiske angrep.

– IS er fysisk svekket, men ikke nødvendigvis ideologisk eller symbolsk. Uten territoriell kontroll kan de fortsette å være aktive. Mobilitet er deres styrke, sa Tønnesson på FFI-seminaret tirsdag.

IS kontrollerer nå kun svært små sunnidominerte områder i rundt Eufrat-elven i Syria og Irak. Etter at hovedsetet Raqqa falt i Syria i fjor høst, er det nå byen Hajin øst i landet som regnes som lederskapets hovedsete. Lederen Abu Bakr al-Baghdadi antas å gjemme seg her, men det er ikke lagt fram noen bevis på det.

Dødelige terrorangrep

* Antallet drepte i terror sank med 27 prosent fra 2016 til 2017.

* Antallet har sunket med 44 prosent fra toppen i 2014.

* Irak og Syria har opplevd størst fall i dødelige terrorangrep fra 2016 til 2017.

* I Europa ble 81 mennesker drept i terror i 2017, sammenlignet med 168 i 2016. Fram til oktober i år er bare 8 mennesker drept.

* Somalia og Egypt hadde den største økningen i terrordrepte i fjor. Ett angrep i Somalia drepte 587 mennesker og ett i Egypt drepte 311. Økningen var på 93 prosent i Somalia.

* I Nord-Amerika og Europa øker terrortrusselen fra ytre høyre. De fleste angrepene var utført av enslige gjerningspersoner, hvite nasjonalister på ytre høyre med fiendtlige holdninger til muslimer.

Kilde: «Global Terrorism Index 2018» fra Institute for Economics and Peace

Mer fra Dagsavisen