Verden

IS’ fryktregime

IS har innført et omfattende terrorregime i byen Mosul. Folk lever i konstant frykt for å bli straffet.

Piknik er forbudt, kvinner som ikke dekker til hele kroppen, inkludert ansiktet og hendene blir truet med stokkeslag på åpen gate, skolene står tomme, og regelbrudd blir straffet med pisking, avkappede hender og døden.

Ett år etter at de ytterliggående ekstremistene i gruppa Den islamske staten (IS) tok over kontrollen i Iraks nest største by, Mosul, har gruppa for alvor festet jerngrepet om befolkningen.

Innbyggerne i Mosul forteller BBCs journalist i byen hvordan dagliglivet er blitt under IS.

Dagliglivet er fullstendig kontrollert og de som bryter de strenge reglene gruppa har innført for korrekt oppførsel risikerer primitive straffer.

Total ufrihet

Særlig har IS innført streng kontroll over hvordan kvinner får kle og oppføre seg.

Hanaa forteller at hun må dekke seg til fullstendig utenfor huset. Ansiktet må dekkes og hun ikke får lov til å forlate huset uten at ektemannen er med. En gang inne på en restaurant tok hun av sløret som dekket ansiktet, men fikk rask beskjed om å ta det på igjen. IS gjennomfører uanmeldte kontroller og eieren av restauranten kunne bli straffet.

– Vi har hørt historier om menn som blir pisket fordi kvinnene ikke hadde på hansker. En annen kvinnes foreldre fikk forbud mot å kjøre bilen sin. De som setter seg til motverge blir slått og ydmyket, forteller Hanaa til BBC.

Før IS kom var Mosul Iraks intellektuelle og kulturelle sentrum. Universitetet i byen var et av de mest anerkjente i regionen.

Irak huser Midtøstens eldste kirkesamfunn. Kristne og muslimer har levd side om side i fred, men da IS kom i fjor sommer ble byens 60.000 kristne fordrevet. Mange av dem har flyktet til nabolandet Jordan som regnes som ett av de få landene i Midtøsten der kristne fortsatt kan leve i trygghet.

Halvparten av Mosuls to millioner innbyggere antas fortsatt å bo i byen.

På frammarsj

De siste ukene har de ekstremistiske sunnimuslimene i IS vært på frammarsj i Irak og Syria. Opprørsgruppa tok kontroll over storbyen Ramadi i Irak i en lynoffensiv i mai. Samtidig erobret IS oldtidsbyen Palmyra fra president Bashar al-Assads styrker i Syria.

Offensiven gjør utsiktene for at Mosul vil bli frigitt dystre.

– Hele Mosul-operasjonen vil bli utsatt på ubestemt tid. Mosul er for stor til at man vil kunne lykkes på kort sikt, sier analytikeren Ayham Kamel, leder for avdelingen for Midtøsten og Nord-Afrika i Eurasia Group, ifølge AFP.

I Bagdad erkjenner den sunnimuslimske politikeren Salim al-Juburi at Mosuls innbyggere er redde for både IS og for hvem som kommer etterpå, skriver NTB.

– Innbyggerne i Mosul må være trygge på at styrkene som kommer for å frigjøre dem, vil skape en bedre situasjon enn den de er i nå, forsikrer Juburi.

Mer fra Dagsavisen