Verden

IS, fra kalifat til to landsbyer

Nøyaktig hva som skjer i ørkenen øst i Syria akkurat nå er uklart, bortsett fra at IS trolig kjemper sin siste kamp som en landkontrollerende styrke. Men ingen tror de forsvinner.

JAFFA (Dagsavisen): For kun fire år siden kontrollerte Den islamske staten landområder i Midtøsten som tilsvarte utrolige en femtedel av Europa. Nå skal de kun sitte igjen med to små landsbyer ved elven Eufrats sine bredder.

Det er Mustafa Bali, talsmannen for de syrisk-kurdiske styrkene som leder denne offensiven mot islamistene, som praktisk talt utgjør den eneste kilden fra de fjerne kampstedet.

Ifølge hans meldinger på Twitter, skal rundt 600 IS-krigere ha forskanset seg i et område på kun fire kvadratkilometer i grenseområdet mellom Syria og Irak.

IS-krigerne har ingen steder å flykte. Fra luften bomber amerikanske fly. Fra den syriske siden rykker de kurdisk-ledede styrkene stadig nærmere. Og på den irakiske siden venter iranskstøttede sjiamilitser. Likevel greide IS-krigerne i går å angripe al-Omar oljeinstallasjonen like ved Dier Ezzour.

Les også: En irakisk forfatter har skrevet sitt siste ord

Konsekvenser

Trolig er det kun et spørsmål om tid før IS-taper denne kampen, men konsekvensene vil bli langt større enn selve viktigheten av dette siste slaget: USAs president Donald Trump vil kunne gjøre alvor av sin plan om å trekke de amerikanske styrkene ut av Syria, noe som vil forandre maktbalansen i hele det krigsherjede landet. Tyrkia vil da trolig gå inn i tomrommet på bekostning av kurdernes selvstyre.

Vel så klart er det at i det øyeblikket IS ikke lenger kontrollerer landområder, vil gruppen forsøke å skjule seg blant sivile i Syria og Irak for så å gjennomføre mer geriljapregede angrep. Og vel så viktig; sivile i Syria forbereder seg nå på at regimestyrkene til president Bashar Assad også rykker inn – med alt hva det innebærer: I helgen brant innbyggere i Raqqa, IS sin opprinnelige hovedstad, amerikanske flagg i gatene i påvente på at de syriske regjeringsstyrkene skulle ankomme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omgruppering

Kanskje slått i Syria, men ikke i Irak: I forrige uke meldte Pentagon at IS allerede har begynt sin reorganisering i Irak, og «mottar» rundt 50 fremmedkrigere hver måned. De ekstreme islamistenes nærvær skremmer irakiske aktivister som forsøker å fremme demokratiske verdier innad i landet. For det er også klart for alle at en militærseier over IS ikke vil stanse gruppen fullstendig.

– Daesh sine soveceller vil for all tid true Irak og regionen, selv om deres kapasitet til å gjennomføre organiserte angrep vil bli redusert, forteller Rahman Aljebouri, en demokratiaktivist i Bagdad, til Dagsavisen, og bruker det arabiske navnet på IS.

Men hva som konkret har skjedd med to «kjente» personer er også et mysterium. Den 47-år gamle lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, er på flukt, og er nå antatt å skjule seg i grenseområdet mellom Irak og Syria. For bare fire år siden ledet han et «kalifat» med sju millioner undersåtter. Nå er han trolig mer eller mindre alene, kun omgitt av hans mest betrodde støttespillere.

Den britiske avisen The Guardian meldte i forrige uke at al-Baghdadi nylig overlevde et internt kuppforsøk, ledet av fremmedkrigere, og at IS er splittet, mens lederen er gått i skjul. USA er villig til å betale en dusør på 25 millioner dollar til den som vil gi informasjon som fører til al-Baghdadis arrest.

Den andre personen hvis skjebne er ukjent i disse avgjørende dagene, er den IS-fangede journalisten John Cantlie. Den 49 år gamle briten ble bortført i Syria for sju år siden, men i motsetning til andre som ble halshugget foran videokamera, ble Cantlie selv brukt til å lage propagandavideoer. Sist noen så ham i live var i 2016, men både britisk etterretning og syrisk-kurdiske styrker sier de tror han holdes i live i Deir ez-Zor-området, altså i området kampene pågår nå.

Reiser hjem

Bare siden desember har mer enn 37 000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av IS-krigere, flyktet fra det området og inn i områdene kontrollert av de syrisk-kontrollerte styrkene, melder britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights. Blant dem var det også, melder gruppen, minst 3200 antatte IS-krigere.

Men IS sitt fall i Syria vil faktisk kunne utgjøre en fare for andre land i Midtøsten, siden fremmedkrigere nå søker seg hjem. IS er allerede vel etablert i en rekke land, og vil fortsette å fungere uten hovedkvarteret i Syria. IS opererer i Egypt, Tunisia, Libya, Algerie, Libanon og Jordan. Fra Tunisia alene reiste mellom 3000 og 6000 unge menn til Syria, og nå frykter mange at ekstremistene vil kunne undergrave den skjøre demokratiseringsprosessen i landet. Ifølge det velrenommerte nettstedet al Monitor, har over 600 militante islamister allerede kommet seg til Tunisia.

– Denne trusselen vil vedvare, skriver al Monitor.

Les også: Er Irak Midtøstens nye lyspunkt?

Mer fra Dagsavisen