Verden

Internett gir Midtøstens kvinner en sjanse

MIDTØSTEN: Kanskje er Den arabiske våren blitt til vinter mange steder. Men fremdeles bruker folk over hele Midtøsten internett til å skape forandringer der regimeundertrykkelsen fortsetter.

HAIFA (Dagsavisen): For Eman al-Nafjan, en kvinnelig blogger fra Saudi-Arabia, er det en klar politisk handling å sette seg inn i bilen og kjøre til kiosken. Men så er al-Nafjan også en av stadig flere kvinner i det konservative kongeriket som nå krever rett til å sitte bak rattet.

- Andre kvinner må også kreve sine rettigheter, sa Eman til videokameraet forleden idet hun kjørte rundt i Riyadh, hovedstaden i Saudi Arabia. Menn i gatene vinket ivrig til henne, og på en av sine blogger ba hun andre kvinner lage sine egne videoopptak av seg selv i det de kjører rundt.

Og slik ble det til at stadig flere saudiarabiske kvinner, undertrykket gjennom tiår under et kjønnsapartheid, begynte å laste opp videosnutter til YouTube. Å si at Den arabiske våren har kommet til kongeriket blir likevel en overdrivelse. Til det er regimet ennå for mektig. Men kampanjen på YouTube viser hvordan internett likevel inspirerer til forandring og gir individer - som ellers ville ha stått alene vis-à-vis undertrykkingen - en mulighet til å organisere seg.

Fundamentalistene

Men også fundamentalistiske grupper, som al-Qaida, bruker jo internettet til å mobilisere massene eller sende beskjeder fra en gruppe til en annen. Al-Qaida-aktivister i Midtøsten offentliggjør et månedlig internettmagasin kalt Inspire, der de lærer folk hvordan de kan lage bomber eller hvilke vestlige mål som bør angripes. Og de undertrykkende regimene - som Egypts militærjunta eller Irans teokrati - bruker også internettet til å kommunisere med massene og å overvåke dem. Men her er ingenting nytt. Det nye er vanlige folks innbitte forsøk på å skape forandringer nettopp med bruk av internettet som verktøy.

Når det gjelder kjøring i Saudi-Arabia, derimot, har det konservative kongeriket, et av de mer fundamentalistiske i verden, ingen umiddelbare planer om å forandre seg. Shura-rådet, som kongen konsulterer angående rikets anliggende, besluttet i forrige uke å nekte å innfri kvinners krav om kjørerett.

Eskalerer

Men nå tar kvinnene i stedet kampen ett skritt videre. Ifølge en ny kampanje på internett, blir alle kvinner med internasjonalt førekort bedt om å sette seg i sine biler den 26. oktober for i fellesskap å undergrave myndighetenes evne til å overholde forbudet. Initiativet kan minne litt om massemønstringen mot rasediskriminering i USA på 50 og 60-tallet.

- Å kjøre bil skal ikke være ulovlig. Folk har forandret seg, og lovene må forandre seg, sier en saudiarabisk kvinne i en blogg. Hun foretrekker å forbli anonym. Kjøreforbudet er imidlertid bare ett av mange forbud kvinner i Saudi Arabia må leve med. For å reise ut av landet trenger en kvinne en skriftlig tillatelse fra et mannlig familiemedlem. I retten er en kvinnes vitnesbyrd verd mindre enn en manns. Nylig fikk riktignok flere kvinner for første gang retten til å kalle seg advokater.

Nettopp kvinneundertrykking er et utbredt fenomen i store deler av Midtøsten. I Iran ble en ny lov vedtatt der menn gis retten til å gifte seg med sine 13 år gamle adoptivdøtre. I Egypt er kvinnelig omskjæring så omfattende at over 90 prosent av alle jenter legges under kniven. I Jordan blir voldtektsofre dessverre ofte drept av sine brødre eller fedre fordi de har brakt «skam» på familien.

Regionalt problem

Men også i slike og lignende situasjoner har internettet gitt ellers alenestående kvinner en mulighet til å finne sine medsøstre. Senest i forrige uke ble tre ungdommer arrestert i Marokko. Deres forbrytelse var at de hadde lastet opp bilder av seg selv der de kysset hverandre. Så i dag er de tre, to gutter og en pike, alle fjorten år gamle, i fengsel i påvente av rettsaken mot dem. Men denne gangen førte arrestasjonen til en storm av internettprotester. Folk begynte å laste opp egne bilder av seg selv der de kunne sees kysse andre. Dette var nytt.

Som vi så gjennom Den arabiske våren i Egypt og Tunisia, er store deler av grasrota i Midtøsten fremdeles konservativ, også i spørsmål som har med kvinners rettigheter å gjøre. Men internettet har nå gitt frustrerte og undertrykte kvinner en mulighet til både å bli hørt og til å organisere seg, en mulighet de ellers ikke ville ha hatt.

- Sosiale media spiller en stadig viktigere rolle når det gjelder å holde et øye både med myndighetene og med det marokkanske samfunnet, som ennå er konservativt, forteller den marokkanske statsviteren Mohammed Madani.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen