Korvetten HMS Stockholm patruljerte Jungfrufjärden. FOTO: ANDERS WIKLUND/NTB SCANPIX

Intens ubåtjakt i svensk skjærgård

UBÅTJAKTEN: Det er ikke noe oppsiktsvekkende om Russland tester svensk territorium og finsk luftrom. Det oppsiktsvekkende er at det blir oppdaget, sier Russland-ekspert Jakub Godzimirski.

Ubåtjakten pågikk i den svenske skjærgården i hele går. Politiet oppfordret svenske sivile båter til å holde seg området mellom Danziger gätt og i Nåttarö. En sikkerhetssone på 10 kilometer ble opprettet for militære fartøy. En minerydder lå og spanet i nærheten av den lille øya Kullbäling, ifølge NTB. Svenska Dagbladet melder om at en stridsbåt 90 vaket ved øya.

Kilder i det russiske forsvarsdepartementet svarte med å uttale til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at ubåten er den nederlandske «Bruinvis», som hadde oppdrag i området i forrige uke. Dette avviser nederlandske myndigheter, ifølge VG, som sier båten dro videre til Tallinn.

Sikkerhetsekspert og leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, advarer mot å overdrive trusselen fra Russland.

- Russland har neppe ambisjoner utover det postsovjetiske rom og der det bor etniske russere. Det er en kraftig overdrivelse å si at Sverige nå er truet av Russland. Dette er parter som føler hverandre på tennene. Men Russland har ikke kapasitet til å true Sverige eller NATO.

 

- Kan bli pinlig

- Det er ikke unormalt at Russland prøver seg inn mot andre lands territorium. Men det er pinlig hvis det oppdages. Det betyr at de har tatt en sjanse for mye, sier Lurås.

I går gikk den svenske forskeren Peter Matsson fra Forsvarshögskolan ut i Svenska Dagbladet og hevdet at en russisk ubåt i den svenske skjærgården viser en ny russisk militærstrategi i forlengelse av Ukraina-krigen i sommer. Denne går ut på å bruke psykologisk krigføring, informasjon og asymmetrisk krigføring og unngå militær maktbruk for å påvirke politiske beslutninger direkte. Mattson mener russerne har lykkes i denne strategien. Forskeren oppfordrer nå Sverige til å se på størrelsen på det svenske sivilforsvaret på nytt.

 

Avviser ny strategi

Helge Lurås mener det er for tidlig å slå fast at Russland har en ny militær strategi.

- Russland har ikke endret sine strategiske målsettinger grunnleggende. Det er det postsovjetiske rommet og de etniske russerne som er interessante for Russland. Dette ble intensivert av Ukraina-krisen. Strategiene ligger tilbake til år 2000, sier Lurås.

Forskeren viser til at det russiske militæret har fått hurtigere reaksjonsevne og mer avanserte virkemidler på informasjonssiden. Det gjør dem raskere til å mobilisere og flytte på seg i stedet for bilde av en stor, tung russisk armé. Denne spissingen gir andre muligheter til å bruke mer skjulte virkemidler som ikke så lar seg identifisere av andre, som spesialstyrker. Virkemidlene er mer sofistikerte, mener Lurås.

 

- Kan vise mislykket oppdrag

Jakub Godzimirski, Russland-ekspert ved NUPI, tror den svenske hendelsen er et hemmelig russisk oppdrag som har gått feil. Han mener det ikke er overraskende at Russland er til stede ved Østersjøen når det drives militære NATO-øvelser i dette området.

- Det er ikke noe oppsiktsvekkende i at Russland tester svensk territorium og finsk luftrom. Det oppsiktsvekkende er at det blir oppdaget, sier Godzimirski, som mener det er sannsynlig at det er snakk om et hemmelig oppdrag.

- Får vi bekreftet at det er et russisk fartøy i svensk farvann, kan det kan være én av tre muligheter som ligger bak: at ubåten har forvillet seg inn i den svenske skjærgården, noe jeg utelukker, at et hemmelig oppdrag er avdekket, ved at ubåten har fått problemer i skjærgården, eller at det er et russisk oppdrag gjort med overlegg for å teste svensk forsvarsevne og beredskap.

- Hva slags oppdrag kan det være snakk om?

- Dette blir spekulasjoner. Men det kan kanskje være for å sette noe avlyttingsutstyr, for å skaffe seg informasjon, om svensk kommunikasjon rett og slett, sier han.

 

Putin-rådgiver snakker svensk

Statsminister Stefan Löfven holdt i går en pressekonferanse der det ble lovet styrket forsvarsbudsjett og bredere militært samarbeid med Finland fra svensk hold. Hva et svensk svar på en krenkelse av eget territorium vil bli, vil avhenge av hvorvidt man finner et fartøy eller ikke, mener NUPI-forsker Godzimirski: Svenske myndigheter vil ikke kunne gå sterkt ut dersom de ikke finner noe fartøy.

- For russerne er det én ting å gjøre noe, noe annet er å bli oppdaget, sier Godzimirski.

- Hva slags strategiske interesser kan Russland se i Sverige?

- Sverige er et interessant land opp mot spørsmålet om NATO-medlemskap. Det kan være en måte å teste landets forsvarsevne på, på lik linje med Finland, etter som Russland har krenket både Sverige og Finlands luftrom den siste tida og gått til simulert luftangrep mot Sverige. Putins nærmeste rådgiver og venn, Sergej Ivanov, en tidligere etterretningsoffiser, snakker flytende svensk og kan holde seg meget godt oppdatert på Sverige, sier Godzimirski.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no